Actueel

Sneeuw in april

Est / Wilma Weelderenvan

Het was de afgelopen dagen voor veel Nederlanders even schakelen. Met april op de kalender verlangen veel mensen alweer naar het voorjaar en voelt de winter als iets uit een ver verleden. Toch konden we de afgelopen dagen niet om koning winter heen en werd het vanochtend zelfs op meerdere plaatsen compleet wit!

Foto: Est, Wilma WeelderenvanDe overgang van winter na lente gaat dit jaar niet zonder slag of stoot. (Foto: Est, Wilma Weelderenvan)

Sneeuw

Vorige week sloot maart nog af met een bijzonder warme dag. Mensen liepen in de korte broek, hadden de teenslippers weer uit de kast getrokken en een enkeling lag zelfs op het strand! Daarna sloeg het weer om en werd het minder warm, maar nog steeds voelde de winter iets uit een ver verleden. Tweede paasdag kwam daar plots verandering in met het opsteken van een straffe noordelijke stroming afkomstig vanaf de noordpool. Talrijke winterse buien trokken de afgelopen 48 over het land. Hagel, onweer en zelfs natte sneeuw kwam voorbij. Op een enkele plek bleef de sneeuw liggen. Vanochtend kwam het in het oosten en zuiden van het land tot een sneeuwdek van enkele centimeters. Vooral in Limburg kwam de teller ruim boven de 5 centimeter uit met in Vaals zelfs eventjes 15 centimeter! Is dit wel normaal voor april!?

In het zuiden en oosten werd men wakker in een witte wereld.

In het zuiden en oosten werd men wakker in een witte wereld. (Foto: Ben Saanen, Budel)

April doet wat hij wil

Hoe normaal het is dat het in april tot sneeuw komt is te zien aan verschillende weerspreuken uit de Nederlandse taal. Wie kent niet de uitspraak: 'April doet wat hij wil'? of 'Aprilletje zoet geeft ook nog wel eens een witte hoed'? Ondanks deze aanwijzingen uit het verleden kijken we er toch van op. Ook de feiten uit het verleden spreken voor zich. In de vorige eeuw kwam het namelijk gemiddeld ieder jaar in april nog wel tot een sneeuwbui. Op zo'n 2 aprildagen per jaar kon je sneeuwvlokken voorbij zien dwarrelen. Daarnaast werd het zelfs één keer in de 2 jaar eventjes wit. Hoe anders is dat in de huidige 21e eeuw. Sinds het begin van deze eeuw werden sneeuwvlokken in april een stuk zeldzamer. Ongeveer eens in de 3 jaar kon je het zien sneeuwen, al werd het zelden op grotere schaal een witte wereld. Heel lokaal is het in Nederland wel eens wit geworden met een dun laagje, maar dit bleef beperkt tot 4 jaren: 2001, 2003, 2005 en 2016. Overigens moet er wel bij vermeld worden dat het moment van het meten van een sneeuwdek in april altijd om 10:00 uur 's ochtends gebeurd. Als zich alleen 's nachts of in de vroege ochtend een sneeuwdek vormt (en om 10:00 uur is verdwenen), wordt deze niet tot de dagen met een sneeuwdek meegerekend.

Trend duidelijk

Op basis van de getallen is één ding duidelijk: Sneeuw in april wordt steeds zeldzamer. Overigens is dit niet alleen een trend die we in april zien. Over de gehele winterperiode neemt het aantal sneeuwdagen af. De oorzaak ligt bij het verstoorde klimaat. Als de opwarming van de aarde één graad stijgt betekent dit gemiddeld een afname van het aantal sneeuwdagen per jaar van 10 tot 20%. Het laat zich raden dat vooral april, een maand op de grens tussen winter en lente, gevoelig is voor het verdwijnen van (veel) sneeuwdagen. April is daarnaast één van de maanden die de afgelopen 10 jaar het meest is opgewarmd, namelijk met 0,6 graden, wat funest is voor sneeuw. Dat betekent overigens niet dat het niet af en toe wat kouder kan zijn in april. Ook de komende dagen is de lente nog ver weg.

Pluimverwachting temperatuur van ECMWF voor de komende dagen.Pluimverwachting temperatuur van ECMWF voor de komende dagen.


07-04-2021 om 12:00 door Maurice Middendorp

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...