Na een lange saaie grijze periode in december, begint januari gevarieerd. En hoe! In de nacht van zondag op maandag komt er vanuit het zuidwesten een storing aan en die zal ons van alles brengen. Houd rekening met sneeuw, ijsregen/ijzel en bakken met "warm" regenwater. In deze blog lees je alles over de situatie en timing van de verwachting.
De situatie
Vandaag trekken er nog wat winterse buien over en zaterdag is het op de meeste plaatsten weer droog tot er in de nacht van zaterdag op zonder een actieve storing aankomt.
De storing ligt zaterdagavond nog ten zuidwesten van Nederland. Het warmtefront (de rode lijn) is de grens tussen de koude lucht aan de noordzijde en de warme lucht daarachter.
Omdat Nederland in de koude lucht ligt zal de eerste neerslag in de vorm van (natte) sneeuw zijn. In het noorden kan 2-5 cm sneeuw vallen, in het zuiden is dat hooguit 1-3 cm. Dit kan op veel plaatsen voor gladheid zorgen! Het witte dekje zal maar van korte duur zijn want uiteindelijk komt er flink wat "warm" regenwater overheen en dan zal de temperatuur flink gaan oplopen. Tussen de sneeuw en de regen kan er tijdelijk ook nog ijsregen/ijzel vallen maar omdat die op de sneeuw valt, zal het vermoedelijk niet voor extra overlast zorgen.
De timing
De eerste sneeuwvlokken zullen het zuiden halverwege de nacht bereiken en zich snel uitbreiden richting het noorden. De laatste sneeuw zal halverwege de middag het land weer verlaten. Disclaimer, dit is de timing nu, maar die kan nog iets veranderen dus houdt de berichten en waarschuwingen goed in de gaten!
Links de situatie voor zondagochtend 8uur. Rechts de situatie voor zondagmiddag 14uur. De paarse kleur geeft de (intensiteit van de) sneeuw weer. Daarachter valt dus flink wat regen met mogelijk een korte overgangsperiode van ijzel. Dit is de situatie van het weermodel van ECMWF.
Neerslagvormen
Maar eigenlijk maakt het niet zoveel uit in welke vorm de neerslag de wolk verlaat. De vorm waarin winterse neerslag het aardoppervlak bereikt, hangt sterk af van de temperatuur van de luchtkolom waardoor die neerslag de reis naar beneden maakt.
Neerslagsoorten
Als de gehele luchtlaag onder het vriespunt ligt, valt er sneeuw. Als de lucht boven nul is, valt er regen. Maar daartussenin zit een overgangsgebied. Als er een kleine laag warme lucht net boven het aardoppervlakte aanwezig is, smelt de sneeuw. Er valt natte sneeuw. Soms zit er hoger in de atmosfeer een warme luchtlaag. De sneeuw gaat dan over in regen. Als het daarna weer door een koude laag valt, bevriest de regendruppel en ontstaat er ijsregen. Als de koude laag te dun is, kan de druppel heel koud worden, maar het bevriest net niet. Pas als het op de grond valt, bevriest het. Dit noemen we ijzel. Laatstgenoemde kan natuurlijk heel gevaarlijk zijn, want het kan spekglad worden!
Zondag
Op zondag gaat er dus van alles gebeuren, van sneeuw naar regen en van temperaturen rond het vriespunt tot temperaturen in de dubbele cijfers. Hieronder de weerkaart voor zondag. In het noorden blijft het het langst wit, koud en glad, in het zuiden wordt het winterweer al snel vervangen door grijs en nat herfstweer.
De verwachting voor zondag.
De dagen erna
Uiteindelijk beland heel Nederland in de loop van zondag weer in de warme lucht. Met het veranderen van de windrichting (die draait van het zuidwesten naar het westen) wordt er weer wat kouder lucht aangevoerd en kunnen er weer winterse buien overtrekken.
Meerdaagse