Op een dag als vandaag zou je al bijna vergeten dat september warm, zonnig en droog was. Dan lijkt de zomer weer heel ver weg en dat terwijl het begin vorige week nog zonovergoten was en lokaal zomers warm werd.
Hoge- en lagedrukgebieden
De eerste en laatste week van september verliepen wisselvallig. Beide weken was het een komen en gaan van lagedrukgebieden met bijbehorende storingen. Gedurende de rest van de maand bepaalde krachtige hogedrukgebieden het weer, met als gevolg, zonnig, droog en erg warm weer.
Foto's: Jolanda Pelkmans, tropische Prinsjesdag en Ria Brasser storm Odette.
Temperatuur
Het leek er afgelopen maand nog even op dat er een (regionale) hittegolf zou komen, maar dat gebeurde niet al werd het wel recordwarm!
Qua temperatuur begon de maand rond normaal, het was immers ook vrij normaal september weer. Doordat we met een aanvoer vanuit het warme en droge zuiden kregen werd het halverwege de maand recordwarm! Op Prinsjesdag, 15 september, werd het op veel plaatsen tropisch warm (30 graden of warmer). In Den Haag was het met 30,3 graden de warmste Prinsjesdag ooit. Sinds het begin van de metingen in 1901 werd het nog nooit zo laat in september zo warm. Alsof dat nog niet genoeg was verpletterde Gilze-Rijen met 35,1 graden ook nog een record. Dit is nu namelijk de hoogste temperatuur ergens in Nederland in september sinds 1901. Het oude record, stond op naam van Maastricht; 34,2 graden op 4 september 1929.
De dagen daarna bleef het prachtig nazomerweer. Overdag werd het vooral in het zuiden regelmatig zomers warm (25 graden of meer). Overdag kon het zo warm worden omdat de zonnestralen niet werden tegengehouden door wolkenvelden maar die heldere hemel zorgde er ook voor dat het 's nachts flink kon afkoelen. Op 20 september dook in Twenthe de temperatuur aan de grond onder het vriespunt, het werd -1,3 graden. Dat was wat later, normaal is rond 12 september de eerste nachtvorst te zien in de weerkaarten.
Neerslag september 2020. Bron: KNMI
Vanaf 23 september was het gedaan met de nazomerpret!
Zonuren
September was een zonovergoten maand. Normaal kent deze maand 143 uur zonneschijn, maar dit jaar scheen de zon ongeveer 200 uur. De meeste zonneschijn was voor het zuidoosten van het land, in het noordoosten hadden ze vooral begin september wat pech. Tijdens de nazomerse periode halverwege de maand scheen de zon overal uitbundig.
Neerslag september 2020. Bron: KNMI
Neerslaghoeveelheid
In de blog van gisteren hebben we de droogte (neerslagtekort van ruim 200mm) van dit groeiseizoen al besproken. Nu zoemen we even in op de maand september en onderstaande grafiek laat die droge nazomerse weken ook goed zien.
Met landelijk gemiddeld een hoeveelheid neerslag van ongeveer 64 mm tegen 78 mm normaal was september vrij droog. De neerslag die er viel, viel vrijwel geheel in de eerste en de laatste week van de maand. Op 25 september trok de eerste officiële herfststorm, beter bekend als Odette, over Nederland. Odette zorgde voor een flinke bak water. Er viel binnen één etmaal rond de 30 mm maar lokaal liepen de neerslaghoeveelheden op naar 70-100 mm en dat is ruim een maandsom aan regen.
Neerslag september 2020. Bron: KNMI
Bron weersgegevens: KNMI