Actueel

Saharastof in 't land!

Jolanda Bakker

In de landen in het zuiden van Europa, zoals Spanje en Frankrijk had de lucht de afgelopen dagen een sepia-achtige kleur. Deze bijzonder gekleurde lucht werd veroorzaakt door een hoge concentratie stof, afkomstig uit Noord-Afrika; zogenaamde Saharastof. Met een zuidelijke wind wordt het stof vandaag ook onze kant opgeblazen en zal de lucht langzamerhand minder blauw kleuren.

Sephiagloed door Saharastof (Aspe, Spanje Toine Kooman)Sepiagloed door Saharastof (Aspe, Spanje Toine Kooman)

Concentratie stof
Het gebeurt enkele keren per jaar dat ’t stof, afkomstig uit de Sahara ons land weet te bereiken, dus heel bijzonder is dat niet. Maar de hoeveelheden variëren nog wel eens. Bij lage concentraties merk je het alleen aan een klein stoflaagje op bijvoorbeeld auto’s. Aan de lucht is veelal weinig te zien. Maar neemt de concentratie Saharastof fors toe, dan verdwijnt de blauwe lucht en wordt deze meer zandkleurig. En de zonsopkomst en -ondergang kan extra rood kleuren.

Het Saharastof is door de kleur duidelijk te onderscheiden van de witte wollken (dindsdag 15-03-2022 bron: NASA)Het Saharastof is door de kleur duidelijk te onderscheiden van de witte wollken (dindsdag 15-03-2022 bron: NASA)

Hoe is het mogelijk?
Het lijkt misschien vreemd dat stofdeeltjes uit de Sahara ons land weten te bereiken. Ja, het is een enorme afstand, want we hebben het hier over circa 2500 km. Hoe kan dit stof zo’n afstand overbruggen? We beginnen bij het brongebied, de Sahara.

Storm doet stof opwaaien in de Sahara, waarna deze met bijzoorbeeld de straalstroom richting ons land wordt geblazen.Storm doet stof opwaaien in de Sahara, waarna deze met bijvoorbeeld de straalstroom richting ons land wordt geblazen.

Wanneer in de Sahara sprake is van een storm dan doet dat heel veel stof opwaaien, tot op grote hoogte. ’t Stof kan hoogtes bereiken tot wel 10 km! Op deze hoogte staat dan vaak een harde wind en ’t stof gaat dan ook op transport. Afhankelijk van welke kant de wind opwaait. Met de oostpassaat trekken deze stofwolken vaak via de Canarische eilanden de Atlantische Oceaan op en weten soms de Cariben en ook Zuid-Amerika te bereiken.
De afgelopen dagen waaide wind echter richting het noorden. Hierdoor kreeg eerst Spanje en later ook Frankrijk met de stoffige lucht te maken. Gisteren was het ook in de Alpen raak en kleurde de sneeuw niet meer wit, maar zandkleurig.

Sankt Anton, Oostenrijk voor de komst van 't stof uit de Sahara... (foto: Trudie Kempen)Sankt Anton, Oostenrijk voor de komst van 't stof uit de Sahara... (foto: Trudie Kempen)

Sankt Anton, Oostenrijk toen het Saharastof was gearriveerd... (foto: Trudie Kempen)Sankt Anton, Oostenrijk toen het Saharastof was gearriveerd... (foto: Trudie Kempen)

Is het schadelijk?
Het Saharastof is in principe niet gevaarlijk voor de mens, maar bij hoge concentraties (zoals in Spanje) kan ’t stof klachten veroorzaken. Vooral mensen met astma of luchtwegproblemen kunnen hiervan hinder ondervinden. Een middel om ’t stof buiten de luchtwegen te houden is een bekend; ’t mondkapje. In Nederland zal de concentratie aan de grond gering blijven, dus waarschijnlijk geen problemen veroorzaken.
Daar waar het vliegverkeer aswolken van vulkanen mijdt, heeft het minder last van de Saharastof-wolken. Dit komt doordat asdeeltjes een lager smeltpunt hebben dan zand- of stofdeeltjes. As kan daarmee serieuze schade aanrichten aan de motoren. Saharazand veroorzaakt alleen extra slijtage aan de onderelen, Saharastof is zo fijn dat 't nauwelijks of geen slijtage veroorzaakt.

De verwachting
Vandaag overdag bereikt de stofwolk het zuiden van het land om vervolgens gestaag noordwaarts te trekken. De hoogste concentratie stofdeeltjes (op grote hoogte) wordt vanavond en begin van de nacht verwacht. Het kan maar zo een prachtige zonsondergang worden met een intens rode lucht. Dit is wel afhankelijk van de hoeveelheid bewolking en de dikte van de wolkenlaag. De zon gaat vandaag rond 18:45 uur onder.

Verwachting concentratie stof voor woensdag 16-3-2022 13:00 uur (bron: CAMS)Verwachting concentratie stof voor woensdag 16-3-2022 13:00 uur (bron: CAMS)

Verwachting concentratie stof voor donderdag 17-3-2022 01:00 uur (bron: CAMS)Verwachting concentratie stof voor donderdag 17-3-2022 01:00 uur (bron: CAMS)

Verwachting concentratie stof voor donderdag 17-3-2022 13:00 uur (bron: CAMS)Verwachting concentratie stof voor donderdag 17-3-2022 13:00 uur (bron: CAMS)

Regen wast de lucht schoon
De bewolking neemt in de loop van de avond vanuit het westen toe en gedurende de nacht trekt een regenzone over het land in. Met het draaien van de wind van zuid naar west wordt ook de stofwolk richting Duitsland geblazen. Daarnaast zorgt de regen dat de lucht wordt opgeschoond. Het stof zal dan met de regen neerslaan. Morgenochtend breekt overal de zon door en wanneer alles is opgedroogd zal misschien nog stof te zien zijn op de auto’s. De lucht zal de dagen daarna voorlopig weer gewoon blauw kleuren.

De weersverwachting vindt je hier


16-03-2022 om 15:00 door William Huizinga

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...