Actueel

Rupsenpoepregen

Komende dagen hebben we te maken met hoge zonkracht, hooikoortsoverlast vanwege voornamelijk bloeiende grassen, is het nog altijd wachten op de eerste officiële zomerse dag maar positief is dat de natuur er door de vele neerslag van de afgelopen tijd groen en kleurrijk bij staat. Voorlopig blijft het ook droog maar als je goed luistert kun je een andere soort regen horen vallen waar je niet nat van wordt namelijk rupsenpoepregen.

Kale bomen ondanks regen?

Veel bomen staan te pronken met fris lentegroen al lijkt het erop dat sommige planten en bomen alweer in winterstand gaan en die kale bomen hebben een oorzaak: rupsen en larven. Het zijn vooral de eiken die het zwaar te verduren hebben. Deze bomen waren al verzwakt door de zeer droge jaren van de afgelopen jaren en kijk maar eens goed, sommige bomen hebben nauwelijks nog blad. De oorzaak is kaalvraat en dan niet perse door de eikenprocessierups maar door verschillende andere rupsensoorten zoals de eikenbladrollers. Daarnaast vinden we ook harige rupsen zoals de ringelrups en eikenprocessierups. Naast alle rupsen is er nog een boosdoener van de kaalvraat namelijk de larven van de bladwesp.

rupsenSilviaHellingman.jpg

Kaalgevreten eiken door de eikenbladroller (bron: Silvia Hellingman)

Rupsenpoepregen

Als de boom kaalgevreten wordt ontstaat er voedseltekort en gaan de rupsen op zoek naar voedsel. De rupsen laten zich dan aan zogenaamde spinseldraden omlaag zakken maar het gebeurt ook dat ze uit de boom vallen. Verder produceren de volgevreten rupsen veel “rupsenpoep” die dus omlaag valt. Als je goed luistert klinkt dat als lichte regen die omlaag valt op een droge ondergrond: rupsenpoepregen. Dus mocht je onder de kaalgevreten bomen een wandeling maken dan kun je dus rupsen of poep op je krijgen. Deze rupsen zijn overigens niet gevaarlijk in tegenstelling tot de eikenprocessierups die nu ook brandharen begint te krijgen. De eerste nesten zijn al gespot.

Rupsenregen ongunstig voor eikenprocessierups

Er zijn veel vogels die nu jongen hebben en voor hen is de timing van deze rupsenregenpiek heel erg gunstig. Ze hoeven nauwelijks moeite te doen om voedsel voor hun jongen te vinden. Het ligt letterlijk op straat. Door het grote aanbod van deze rupsen kan de rol van vogels bij het bestrijden van de eikenprocessierups onder druk komen te staan omdat er momenteel zoveel andere rupsen en larven te vinden zijn. Over de eikenprocessierups zullen we de komende weken wel meer gaan horen.

rupsengienywestra.jpg

Voor de koolmees is het geen enkel probleem om voedsel te vinden momenteel (bron: Gieny Westra)

Boomherstel

De kaalgevreten bomen (vooral eiken) krijgen het flink voor hun kiezen. Eerst zijn ze een aantal jaren blootgesteld aan extreme droogte (2015 t/m 2022) en nu is er regen maar is er een rupsenplaag. Daardoor verliezen de bomen veel energie en moeten nu dus voor de tweede keer blad gaan aanmaken. Als de temperatuur snel flink omhoog gaat ontwikkelen de rupsen zich sneller en verdwijnt de kaalvraat omdat de meeste rupsen dan verpopt zijn. Dit weekend gaan we gemiddeld de 20 tot 22 graden wel halen maar of het daarna warm zomerweer wordt is nog even de vraag. Alles is afhankelijk van de exacte positie van een hogedrukgebied.

meerdagse.png

Heerlijk lenteweer al laat de eerste officiële zomerse dag nog op zich wachten

Het blijft wel droog en momenteel begint de toplaag van de akkers alweer flink uit te drogen wat ongunstig is voor het ontkiemen van zaden. Vandaar dat er ook alweer beregend wordt. Voor zover we nu kunnen kijken naar de droogtemonitor van het KNMI lijkt het erop dat we de eerste week van juni de droogtelijn van 2018 gaan volgen.

rupsenberegenenbensaanen.jpeg

Beregenen van de snel uitdrogende bovenste toplaag (bron: Ben Saanen)


25-05-2023 om 13:15 door Marjon de Hond

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...