Het was in de zomer van 2014 en het gebeurde boven de Noordpool. In de animatie hierboven kun je zien hoe het er ongeveer uitgezien moet hebben. En het gebeurde hoog in de lucht, in een laag die we de Ionosfeer noemen. Die begint op zo'n 80 kilometer boven het aardoppervlak en loopt door tot zo'n 500 kilometer hoogte. Ter vergelijking: ons weer speelt zich af in de Troposfeer, die zich vanaf het aardoppervlak tot zo'n 12 a 18 kilometer boven de aarde uitstrekt. De Ionosfeer is het gebied waar deeltjes door de ultraviolette en röntgenstaling van de zon elektrisch worden geladen. Daardoor kunnen we in deze laag fenomenen als lichtende nachtwolken en het poollicht zien. Wil je daar meer over weten, klik dan op de link.

De ruimte-orkaan bestond ook uit geladen deeltjes. Die draaiden rond een kern, en er omheen regende het geladen deeltjes. de orkaan had een diameter van zo'n 950 kilometer. Waarschijnlijk werden er grote hoeveelheden energie tussen verschillende lagen van de atmosfeer overgebracht. Ook was er sprake van rustige omstandigheden in de hogere luchtlagen. Als daar teveel wind staat, wordt de beginnende orkaan als het ware uit elkaar getrokken en kan ie nooit tot een echte orkaan uitgroeien.
De vergelijking met een orkaan gaat op veel gebieden ook niet op. Sommige wetenschappers maken daarom ook bezwaar tegen de term 'ruimte-orkaan' Ook al omdat het fenomeen zich eigenlijk nog in de aardse atmosfeer heeft afgespeeld. En omdat er geen sprake was van warm zeewater. Orkanen zoals wij ze kennen, halen hun energie uit zeewater van zo'n 27 graden of warmer.

Eigenlijk moet je je zo'n ruimte-orkaan veel meer voorstellen als een sterk ronddraaiend poollicht. Maar even los van de discussie over de naam, kan deze ontdekking voor de wetenschap toch betekenis hebben. Want dergelijke verschijnselen zijn ook op andere planeten waargenomen. En misschien zorgen ze met hun sterke magnetische lading wel voor een soort van energie-overdracht tussen planeten, sterren en manen. Mogelijk werken ze -net als zonnestormen- ook verstorend op radio- en satellietsignalen. De komende jaren zal er dan ook meer onderzoek naar gedaan worden.