Actueel

Roze regenboog

Espen Klem, Noorwegen

We kennen het fenomeen regenbogen maar al te goed. Iedereen heeft het al gezien, maar heb je al eens van een roze regenboog gehoord?!

Afgelopen maandagavond hebben veel mensen in het zuiden en het westen van Engeland een zeer zeldzaam verschijnsel waargenomen: tijdens de zonsondergang verscheen er namelijk een roze regenboog! 

Hoe ontstaat een (normale) regenboog?
Een regenboog is een cirkelvormig gekleurde boog die vooral tijdens of kort na buien aan de hemel gezien kan worden. Dit komt door lichtbreking. Zonlicht zien wij als wit licht, maar het bestaat eigenlijk uit verschillende kleuren. Het licht beweegt door de lucht, maar als er zich waterdruppels in de lucht bevinden, beweegt het licht zich ook daardoor heen. Het gevolg: het licht breekt. Lichtbreking is een natuurkundige term voor het opsplitsen van licht in verschillende bundels van kleuren.

Hoe precies een waterdruppel het licht opsplitst, lees je in de blog van 2 oktober 2018.

Door lichtbreking wordt het zonlicht in 7 kleuren, namelijk rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet opgesplitst. De kleuren van wit licht breken onder verschillende hoeken vanwege hun verschillende golflengtes. Blauw licht heeft de kortste golflengte en rood de langste. Daardoor zie je de kleuren naast elkaar in de volgorde en vorm van de regenboog die we allemaal kennen.

Regenboog_v4.jpg

Hoe dan een roze regenboog?
Een roze regenboog verschijnt normaal gesproken tijdens de zonsopkomst of -ondergang. Dat komt door de stand van de zon op deze momenten. Tijdens de zonsopkomst of -ondergang beweegt het zonlicht door een dikkere laag van de atmosfeer. Omdat het pad door de atmosfeer zo lang is, bereiken alleen de kleuren met langere golflengte (dus rood en zelfs een beetje oranje en geel) jou, als observant. Dat is dan ook de reden waarom de zonsopkomst en -ondergang rood kleurt.

Als er dan waterdruppels in de atmosfeer zitten en de zon gaat onder, kan het voorkomen dat een regenboog alleen uit rood, oranje en misschien ook een beetje geel bestaan. Vanwege extra stofdeeltjes in de atmosfeer worden de kleuren versterkt.

Dat is dus gisteren in het zuiden en het westen van Engeland gebeurd en het was overal op Twitter te zien:

Pink rainbow_1.JPG

Pink rainbow_2.JPG

Voorpagina: Foto van Espen Klem, Noorwegen (Wikimedia Commons, Creative Commons Attribution 2.0 Generic)


26-06-2019 om 10:00 door Magdel Erasmus

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...