Actueel

Recordzonnige maart op komst!

Het is je vast al opgevallen deze maand: zon, zon en nog eens zon! De strakblauwe luchten zijn bijna niet meer weg te denken uit het dagelijkse weerbeeld. Alhoewel, zondag zit een klein addertje onder het gras, maar daarna gaat deze uitzonderlijke zonnige periode gewoon vrolijk verder! Deze maand maart lijkt records (dik) te gaan verbreken…

Nu al meer zon dan gemiddeld in de hele maand maart

Laten we eerst even terugblikken op de afgelopen 18 dagen. Van 1 t/m 18 maart heeft de zon in De Bilt maar liefst 148 uur geschenen! Normaal schijnt de zon gemiddeld in de hele maand maart zo’n 139 uur. Met nog 13 dagen te gaan hebben we dus nu al meer zon gehad dan in een normale maart maand! 

Aantal uren zonneschijn.JPG

Figuur 1: Het aantal uren zonneschijn in maart 2022 tot nu toe. Veel dagen hebben de langst mogelijke duur zon gebracht, waardoor we nu al boven normaal zitten! De komende dagen gaat daar nog genoeg zon bij komen...

De zon heeft ook in zijn totaliteit 72% van de tijd dat ze op was ook daadwerkelijk geschenen in ons land. Bijna driekwart van de tijd in deze maand heb je dus in de volle zon kunnen genieten. Dit hebben we allemaal te danken aan een krachtig hogedrukgebied boven Europa, waardoor storingen op grote afstand blijven. 

frontenkaart.png

Figuur 2: Een enorm hogedrukgebied ligt boven centraal Europa en zorgt al dagenlang voor zonnig en stabiel weer.

Alleen 2003 ging zonniger van start

Als we kijken naar de zonuren tussen 1 en 18 maart in het verleden, zien we dat er geen enkel jaar is geweest waarin we meer zon hebben gehad dan dit jaar in die periode. Sterker nog: kijken we naar dit hele jaar 2022 (dus vanaf 1 januari), staan we t/m 18 maart zelfs op plek 2 van meeste zonuren tot nu toe! De zon heeft dit hele jaar al zo’n 297 uur geschenen. Alleen 2003 ging zonniger van start dan dit jaar, toen had de zon tot nu al zo’n 315 uur geschenen. 

weerstatistieken.JPG

Figuur 3: Het aantal zonuren van 1 januari t/m 18 maart. Dit jaar staat op een knappe 2e plaats, alleen 2003 had meer zonuren in het eerste kwartaal tot nu toe. 

Vooral februari en maart zonnig dit jaar, januari juist somber

We moeten het trouwens vooral van de maanden februari en maart hebben, want januari was natuurlijk ronduit somber met veel grijze dagen. De zon scheen toen slechts 16% van de tijd en kwam op een schamele 43 uur uit.

Zonuren Januari.JPG

Figuur 4: Het aantal zonuren in januari. Deze maand was niet bepaald zonnig te noemen.

Tot nu toe in maart is dat dus al 72% van de tijd en ook februari had meer zon dan gemiddeld! De zon scheen toen zo’n 106 uur t.o.v. 90 uur normaal. 

Zonuren februari.JPG

Figuur 5: Februari was dan weer wat zonniger dan normaal dit jaar. 

Zondag even wat minder zon

Deze zondag moet je trouwens niet gek opkijken als er toch wat bewolking over het land schuift. Vanuit het zuiden nadert namelijk een klein lagedrukgebiedje die voor wat meer wolken en zelfs een spat regen kan gaan zorgen. ’s Ochtends ligt deze bewolking al over het zuiden van het land, in de loop van de middag trekt deze richting het midden en noorden. De zon zal het dan ook een paar uur lastig krijgen. 

Zondag.png

Figuur 6: De verwachting voor zondag. Wat meer wolken en zelfs een druppel regen vanwege een kleine storing die van zuid naar noord over het land trekt. 

Wordt zonuren record van maart verpletterd?

Dan komt echter de volgende werkweek eraan met opnieuw heerlijk lenteweer. Vanaf maandag is de zon gewoon weer volop terug en krijgen we zeker t/m donderdag stralend zonnig weer. Wie er dan een bierviltje bij pakt en voorzichtig begint te rekenen, ziet dat het all-time record van maart qua zonuren zeer waarschijnlijk verbroken gaat worden.

Meerdaagse.png

Figuur 7: De meerdaagse voor komende week is duidelijk: aan zon geen gebrek!

Dat zit zo: tot en met 18 maart hebben we dus al 148 uur zon gehad. Het all-time record voor de maand maart staat op 208 zonuren. We hebben er dus nog 60 nodig. De zonuren van deze zaterdag moeten er nog bij komen en wie naar buiten heeft gekeken zal snappen dat de teller weer flink omhoog is gegaan. Zo mogen we bij een hele dag strakblauwe lucht in deze tijd van het jaar zomaar weer 10 uur bijschrijven. Dat zou betekenen dat we er nog 50 nodig hebben.

202203190900_nl_600x558_True_False_False_0_0_0_0_c.png

Figuur 8: Nederland vandaag: strakblauwe luchten met geen wolken in de buurt van ons land.

Nog 5 dagen met strakblauwe luchten dus, en dat terwijl er nog 11 dagen te gaan zijn deze maand. Wie naar de zonnepluim kijkt, ziet al snel dat we maandag t/m donderdag als bijna strakblauwe dagen kunnen noteren. Dat zijn er alweer 40, waardoor we dus nog maar 10 uur zon nodig zouden hebben. Nu lijkt er na donderdag wel weer wat meer bewolking aan te komen, maar dat we nog minder dan 10 uur zon krijgen t/m 31 maart lijkt echt veel te pessimistisch. 

Zonnepluim.JPG

Figuur 9: De zonnepluim voor komende tijd: de gele balken zijn er in overvloed, wat betekent dat onbewolkte wolkenluchten ons weerbeeld gaan domineren.

Evenveel zon als normaal in mei, juni of juli

Kortom, die magische grens van 208 zonuren gaan we waarschijnlijk wel verbreken! We zouden zelfs eens richting de 250 zonuren uit kunnen komen deze maand, iets waar we in mei, juni of juli nog jaloers op zouden zijn… Zo schijnt de zon in mei gemiddeld 218 uur, in juni 207 uur en in juli 214 uur! Deze maand zou je dus een normale zomermaand hoeveelheid zon kunnen opvangen. Wat een begin van de lente!

Zonneschijn mei.JPG

Figuur 10: Aantal uur zon in mei 2021, vorig jaar. Toen hadden we 189 zonuren in totaal, waar we dus deze maand maart zeer waarschijnlijk overheen zullen gaan. Het typeert hoe uitzonderlijk deze maand gaat zijn.

Wel erg droog

Als laatste moet er wel bij gezegd worden dat het ook erg droog is deze maand, iets wat natuurlijk hand in hand gaat met het mogelijke record aantal zonuren. Zo is in De Bilt nog maar 0,7 mm regen gevallen deze maand, letterlijk maar een paar druppels. Op sommige stations, zoals in het Veluwse Deelen, is zelfs nog 0,0 mm gevallen, helemaal niks dus. Het groeiseizoen is nog niet begonnen, dus tot grote problemen leidt dit nog niet, maar richting april zou meer regen absoluut wel weer welkom zijn!

Regen.JPG

Figuur 11: De totale hoeveelheid neerslag in De Bilt deze maand. Je moet goed zoeken om de dagen met een enkele druppel regen te vinden.


19-03-2022 om 18:00 door Philippe Schambergen

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...