Donderdagavond 30 juni werd Dedemsvaart getroffen door stevige buien in combinatie met hoge windsnelheden. De wind veroorzaakte een ravage en er werd al snel gesproken van een windhoos. Werd Dedemsvaart getroffen door een windhoos, of was het wat anders?
Windhoos of?
Rond half acht in de avond trok een buiencomplex over Overijssel en richtte vooral in Dedemsvaart veel schade aan. De schade werd veroorzaakt door zeer zware windvlagen, wat overigens niet ongebruikelijk is bij stevige buien. De ravage werd al snel toegeschreven aan een windhoos, maar het kan ook zijn dat een valwind of downburst de boosdoener is geweest.
Downburst
Bij een bui komen veel luchtstromen voor, zowel opwaartse als neerwaartse. Die neerwaartse koude luchtstromen resulteren aan de grond vaak in windstoten. Deze windstoten komen vaak voor aan de rand van buien. Het oppervlak waarin deze windstoten voorkomen is relatief groot. In het geval van een valwind of downburst is dit niet het geval. In een klein gebied (diameter van ca. 1 km in de bui) raakt de neerwaartse koude luchtstroom in een stroomversnelling. Met een enorme snelheid stort deze lucht uit de bui op de aarde neer. Windsnelheden kunnen hierbij oplopen tot 130 km/u! Zoveel kracht op een relatief klein oppervlak kan dus veel schade aan de grond veroorzaken.
Windhoos
Naast neerwaartse koude luchtstromen komen in buien ook opwaartse stromen voor. Deze zuigen warme lucht van het aardoppervlak aan. De stijgende lucht kan in combinatie met windschering gaan roteren. Van windschering is sprake als er grote verschillen zijn in windsnelheden met de hoogte. De kans dat de stijgende lucht gaat roteren neemt toe op het moment dat de windschering toeneemt. Daarmee neemt de kans op een windhoos toe. Ook bij een windhoos komen hoge windsnelheden voor die schade kunnen veroorzaken.
Wat was het nou?
Het lijkt het meest voor de hand dat Dedemsvaart getroffen is door een valwind. In de omgeving zijn namelijk geen hozen of tuba’s (beginnende windhoos) waargenomen. Om vast te stellen of het om een hoos of valwind moet vanuit de lucht worden gekeken naar de aangerichte schade.
Bekijk de uitzending (met beelden van een valwind) waarin Maurice dit onderwerp bespreekt: