Actueel

Venetië onder water

Venetië had de afgelopen week te maken met extreem veel water, waardoor meer dan 85% van de stad overstroomde. Lees hier meer over wat er is gebeurd en waarom dat zo was! En... kan Venetië nog meer wateroverlast verwachten, of is het nu eindelijk weer voorbij?

Wat is er gebeurd?

Zoals over het algemeen bekend is, is Venetië een stad waarbij water van grote betekenis is. Veel mensen komen ook specifiek vanwege het water en alle kanalen naar de stad om het met eigen ogen te kunnen zien en misschien zelfs even het water op te gaan. Normaal staat het water nog wel laag genoeg om geen hinder te veroorzaken, maar afgelopen week was dat dus een ander geval.

Venice_Locatie.jpg
De locatie van Venetië. Het water kan op maar een paar plaatsen de Lagune van Venetië in komen. Doordat veel water die kant op gestuurd werd, hoopte al dat water zich op in de Lagune.

Er waren een aantal factoren die ervoor zorgden dat het water zo hoog kon komen. De eerste heeft te maken met getijden. Het was namelijk, op het moment dat de overstromingen kwamen, hoogtij. Het waterniveau was hierdoor dus al een stukje hoger.

Lagedrukgebied(en)

Alleen naast hoogtij was er nog ergens sprake van: ophoping van flink wat water. Nabij Italië was een groot en krachtig lagedrukgebied aanwezig. De wind duwde het water van de Middellandse Zee richting de Adriatische Zee. Al dat water bleef maar naar het noorden stromen tot het niet verder kon: het hoopte zich op rondom Venetië. Hierdoor had het water geen andere keuze meer dan omhoog gaan, waardoor het waterpeil in de lagune van Venetië nog eens een flink stuk toenam.

Frontenkaart.jpg
De frontenkaart voor vandaag. Een groot lagedrukgebied stuwt opnieuw water vanuit de Middellandse Zee naar Venetië. Zo'n zelfde situatie vond begin deze week plaats, met meerdere overstromingen tot gevolg.

Toch gebeurde er nog iets speciaals. Naast dat grote lagedrukgebied ontstond vlak bij Venetië nog een klein maar heftig lagedrukgebiedje. Hierdoor nam de windsnelheid fiks toe, waardoor nog meer water die kant opgestuurd werd. Op een gegeven moment waren er zelfs windstoten tot wel 95 km/u aanwezig. Om dit lagedrukgebiedje goed te bekijken, pakken we even een andere weerkaart erbij:

Weerkaart voor kleine laagje.bmp
Op deze weerkaart kun je goed zien dat er dus een klein laagje bij Venetië aanwezig was. De zwarte lijnen (isobaren) lagen erg dicht bij elkaar, wat betekent dat er een flinke wind stond.

Extra water
Daarnaast kwam vanuit het noorden, de Alpen, ook nog eens een flinke hoeveelheid extra water naar Venetië gestroomd. Doordat het slecht weer was in de regio, werd er ook nog eens een hoop water door de rivieren afgevoerd naar de lagune van Venetië. Van alle kanten kwam dus water naar Venetië, maar eenmaal daar kon het geen kant meer op. Als gevolg overstroomde Venetië, dus.

De gevolgen

Zoals al gezegd is, had Venetië dus te maken met flinke overstromingen. Het kwam zelfs bijna tot een record. Dit was namelijk niet de eerste keer dat het waterpeil in Venetië zo hoog kwam te staan. De waterstand was uiteindelijk +187 cm. Het water heeft dus nog nooit zo hoog gestaan sinds 1966, want toen kwam het water tot +194 cm. Volgens schattingen zou de schade oplopen tot iets boven de 1 miljard (!) euro. 


Door dit hoge water, zijn grote delen van Venetië overstroomd. In de onderstaande kaart hebben we een overzicht staan van de belangrijkste overstroomde gebieden. Ook op andere plaatsen kwam het water (te) hoog te staan. In totaal overstroomde dus zo'n 85% van de stad.

Venice_Overstromingen.jpg
De voornaamste overstroomde gebieden. Hoe dikker de strepen, hoe erger ze zijn.

Het bekende plein in Venetië (San Marco plein) was ook volledig overstroomd. Toch hield dat sommige mensen niet tegen om op pad te gaan. Ze trokken de laarzen aan en maakten er gewoon het beste van.

Venice_2019_RTLnieuws (2).jpg

Effect van het klimaat?

Natuurlijk komt de vraag naar voren: komt dit door klimaatverandering? 

De combinatie van hoogtij en opstuwing van water door een groot lagedrukgebieden heeft een naam gekregen in Venetië, namelijk "Acqua Alta", wat hoog water betekent in het Nederlands. Venetië is er dus niet onbekend mee. Maar, als we kijken naar de top 10 ergste gevallen van Acqua Alta, vond de helft daarvan plaats in de afgelopen 20 jaar.

Venice_1966_Wikipedia (2).jpgDe ergste overstromingen in de stad ooit gemeten: de overstroming van 1966. De overstromingen van afgelopen week kwam erg dichtbij en had dus bijna het record gebroken.

Een individueel geval zoals afgelopen week kunnen we niet toeschrijven aan klimaatverandering, maar het zijn wel zorgwekkende cijfers. Venetië is langzaam aan het zakken en natuurlijk vindt ondertussen zeespiegelstijging plaats. Als de omstandigheden dus "juist" zijn, valt er te verwachten dat Acqua Alta sneller plaats gaat vinden in de toekomst.

Vandaag

Ook vandaag kampt Venetië opnieuw met overstromingen. Opnieuw ligt er een lagedrukgebied nabij Italië, waardoor samen met het hoogtij het water zich weer ophoopt in de lagune. De waterstand kwam vandaag opnieuw tot boven de +150 cm. Wel is de verwachting dat het na dit weekend weer rustig moet gaan worden, dus laten we vooral hopen dat het voor nu dan ook even afgelopen is, zodat de stad kan gaan focussen op herstel van alle schade die het heeft geleden.


17-11-2019 om 15:15 door Brian Verhoeven


Lees meer:

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...