Actueel

Prachtig nazomerweer opkomst

Budel

Het is al een tijd fris en vrij nat zomerweer in ons land, maar vanaf dinsdag lijkt hier eindelijk verandering in te komen. De zomer komt weer terug! In dit blog leggen we uit hoe dat kan en hoe warm het precies wordt. 

Azoren hoog

Er ligt al tijden een hogedrukgebied in de buurt van de Azoren. Hierdoor ligt ons land in een westelijke stroming en trekken er regelmatig lagedrukgebieden langs met regen en wind. Ook de temperaturen liggen door de west stroming vaak iets onder normaal voor de tijd van het jaar. Maar langzaam maar zeker gaat het weerbeeld veranderen. Het Azorenhoog wat al weken zo standvastig is gaat aan de wandel en trekt naar onze omgeving. Hierdoor stijgt de luchtdruk en stabiliseert het weer de komende week. 

Steeds meer zon

Vanaf dinsdag krijgt het hogedrukgebied invloed op ons weer. Het is dan, op een enkel buitje in het noorden na, droog en de zon schijnt geregeld. De temperatuur loopt dan langzaam op naar ongeveer 22 graden. In combinatie met een afwisseling van zon en stapelwolken en maar weinig wind zal het voor veel mensen heerlijk aangenaam zomerweer zijn. In het weekend lijkt de wind tijdelijk naar het oosten te draaien. Hierdoor stroomt warme continentale lucht over ons land uit. Op zaterdag ligt de temperatuur op veel plekken daarom tussen de 24 en 28 graden. Lokaal wordt het misschien nog een graadje warmer. Verder schijnt de zon en trekken af en toe wolkenvelden voorbij.

Onzekerheden

Toch is het allemaal nog niet helemaal in kannen en kruiken. Voor komende week lijkt de verachting vrij zeker. Het wordt 22 graden en zon en wolken wisselen elkaar af en het blijft zo goed als droog. Tegen het weekend wordt de onzekerheid groter. Dit heeft alles te maken met de plek waar het hogedrukgebied stil komt te liggen. Zo als het er nu naar uit ziet, komt het hogedrukgebied tijdelijk stil te liggen ten noordoosten van ons land. Hierdoor krijgen we in ieder geval 1 of 2 dagen te maken met een warme oostenwind. Hierdoor kan de temperatuur dus oplopen naar 24 tot 28 graden. Maar als het hogedrukgebied ten westen van ons land stil komt te liggen krijgen we te maken met een wind die meer uit noordelijke en noordwestelijke richting komt. In dat geval waait de wind lang over het zeewater, waardoor de aangevoerde lucht minder warm is. De temperatuur zal dan ook in het weekend landelijk blijven steken op zo'n 23 graden. Alleen in het zuidoosten zou het dan 25 graden kunnen worden.

de-pluim.jpg

Momenteel gaan we van het eerste scenario uit. Het hogedrukgebied lijkt vlak ten noordoosten van ons land uit te komen. Hierdoor kan het met name op zaterdag dus zomers warm worden. Ook zondag zou nog warm kunnen verlopen. Daarna lijkt de wind toch weer iets te draaien en wordt de aangevoerde lucht iets minder warm. Maar ook dan blijven de neerslag kansen klein en doet de zon goede zaken.

Kortom, komende week komt er een flinke weersverbetering. In het weekend kan het tijdelijk weer even gaan zomeren, maar zoals gezegd is de onzekerheid nog vrij groot. Desalniettemin wordt het de komende tijd een stuk zonniger zomerweer dan de afgelopen week.  


18-08-2019 om 07:30 door Arjan Willemse

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...