Actueel

Pollenupdate

Komende paar dagen is het zonnig, droog en warm weer, daarnaast zijn nu ook de meeste grassen, kruiden en bomen lekker aan het groeien en bloeien. Ideale omstandigheden dus voor pollen in de lucht.

Wat is pollen?
Bloemen, planten en bomen planten zich voort door middel van stuifmeel. Stuifmeel, ook wel pollen genoemd, wordt in het bloeiseizoen aangemaakt door de mannelijke planten. Wanneer het pollen in aanraking komt met de vrouwelijke planten vindt de bevruchting plaats. Hoe het stuifmeel bij de vrouwelijke plant terecht komt? Het transport vindt plaats door bijvoorbeeld insecten of door de wind.

Ria Luttikhold, De Heurne.jpg
Bijen zorgen o.a. voor verspreiding van stuifmeel. Foto: Ria Luttikhold, De Heurne

Hooikoorts
Tijdens het transport door de wind zweeft het pollen vrijelijk door de lucht. Het stuifmeel wordt ongehinderd ingeademd door de mens en komt ook ongehinderd in de ogen. Pollen bevat eiwitten en sommige van deze eiwitten veroorzaken allergische reacties bij mensen (die daar gevoelig voor zijn). Niet iedereen is allergisch voor pollen en ook niet alle planten geven allergene pollen af. Grassen veroorzaken overigens de meeste allergische klachten en daar komt de term hooikoorts vandaan. In het verleden werd namelijk de link gelegd tussen de jeukende ogen, geïrriteerde luchtwegen en het hooiseizoen.

Jolanda Bakker, Zevenhuizen.jpg
Grassen geven de meeste hooikoortsklachten. Foto: Jolanda Bakker, Zevenhuizen

Niet alleen grassen
Inmiddels weten we dat niet alleen de grassen allergeen pollen voortbrengen. Ook bomen en kruiden maken stuifmeel aan dat allergische reacties teweeg kan brengen, overigens verspreid over het jaar. Voorbeelden van bomen die allergeen pollen afgeeft zijn bijvoorbeeld de Hazelaar, Els en de Berk. Bij kruiden moet je denken aan de Bijvoet en de Ambrosia. In onderstaande pollenkalender kun je zien in welke periode welke boom of plant z’n pollen afgeeft.

ba3b321b-071b-411c-b361-4d6f79fa976f.jpgPollenkalender (bron pollennieuws.nl)

Invloed van het weer
Toch kunnen de hooikoortsklachten per dag verschillen en dat heeft alles te maken met het weer. Allereerst is de temperatuur van belang. Wanneer het bijvoorbeeld te koud is in het voorjaar, heeft geen enkele plant of boom ‘zin’ om te bloeien. Dus wordt er ook geen stuifmeel aangemaakt. Wanneer echter lenteachtige temperaturen zich aandienen gaat het los! Zonlicht is daarbij onontbeerlijk, aangezien het de groei en bloei sterk bevordert. Dus op een zonnige en zachte dag zullen de hooikoortsklachten toenemen. 

De wind zorgt ervoor dat het stuifmeel loskomt van de planten en door de lucht zweeft. Is het windstil dan merk je dat de hooikoortsklachten gering zijn. Ook de windrichting is van belang. Bij een wind van zee, daar zijn immers geen grassen of bomen, is de hoeveelheid stuifmeel in de westelijke helft van het land aanzienlijk minder dan wanneer er de wind bijvoorbeeld uit het oosten waait.

19c184e5-ed16-4d68-9a48-8188edaf12b7.jpgPollenproductie en verspreiding worden bepaald door bovenstaande factoren.

Schoonspoelen
Tot slot nog regen. Op een regenachtige dag merkt menig hooikoortspatiënt dat hooikoortsklachten zijn afgenomen of er helemaal niet zijn. De regen spoelt namelijk de lucht schoon, waarbij het pollen neerslaat op de grond. Overigens zal aan het begin van een bui in de zomer of lente juist een piek waarneembaar zijn in de concentratie stuifmeel in de lucht. De eerste regendruppels brengen de bomen in planten namelijk in beweging, waardoor het stuifmeel juist in de lucht komt.  Daarnaast komen er vaak windstoten voor bij buien. Deze kunnen dus juist voor een explosie van pollen in de lucht zorgen.

Vooruitzichten
De komende dagen wordt door het zonnig, warme en droge weer redelijk veel stuifmeel geproduceerd. Het geluk is dat er vrij weinig wind staat. Hierdoor worden pollen niet heel makkelijk door de lucht verspreid. Desondanks kleurt de pollenkaart toch oranje en is het dus uitzien naar een regendag waarbij de lucht schoongespoeld wordt. Het uitgebreide weerbericht lees je hier en check de 5-daagse polenverwachting hier.

verwachting.jpg

Het land krijgt redelijk veel pollen in de lucht vandaag.

Zonkracht
Niet alleen hebben we de een factor 6 in de pollenverwachting, de komende tijd hebben we daarnaast ook te maken met een zonkracht 6. Soms zelfs een zonkracht 7 in het zuiden van het land. Dat betekent dus dat, afhankelijk van de huidtype, de huid goed beschermt dient te worden! Meer over zonkracht lees je in deze blog.

work_meerdaagse.jpgDe komende dagen kans op hooikoortsklachten en huid verbranding.


21-07-2021 om 11:00 door Martijn Dorrestein

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...