Actueel

Hooikoorts Haboob

Pollen Haboob, Chapel Hill, North Carolina
In Amerika vond gisteren een zeldzaam natuurverschijnsel plaats; een heuse pollenstorm! Het is in feite een Haboob, maar dan een beetje anders.
Haboob over Arizona
Haboob over Arizona / Foto: John Sirlin, The Weather Network

Hierboven zien we een heuse Haboob (Arabisch voor harde wind).
Pal aan het begin van de verschillende regentijden, wanneer de bodem nog lekker droog is, kunnen deze stofstormen een aantal keer per seizoen verschijnen. Wanneer een flinke onweersbui ontstaat in zo'n droog gebied, kan de koude valwind uit zo'n bui een enorme muur van stof en zand opwerpen. De muur die ontstaat kan soms wel een kilometer hoog worden en met een snelheid van maximaal 100km/uur over het land razen.
In deze vorm zijn ze in de droge gebieden van Australië, Amerika en het Arabisch schiereiland niet zo zeldzaam, evenals in de landen rondom de Sahara waar ze regelmatig voorkomen.
Hieronder zie je een bui in Burkina Faso met een imposante rolwolk die voor de Haboob uit gaat.
Haboob Burkina Faso
Haboob Burkina Faso
Gisteren kwam echter een bijzondere Haboob voor, en wel in North Carolina, Amerika. Daar werd een een 'pollen Haboob' waargenomen. Deze Haboob blies pollen de lucht in, i.p.v zand. Het had een aantal dagen niet geregend in dit bosrijke gebied in North Carolina. Dit in combinatie met de planten die massaal pollen loslaten, zorgden ervoor dat dit zeldzame fenomeen 'tot bloei kon komen'. Resultaat: een prachtige groene pollen Haboob. En nu maar hopen dat je geen last van hooikoorts hebt.
Pollen Haboob
Pollen Haboob
Overigens zag de straat na het uitregenen van de pollen er minder florissant uit.
pollen in de goot
pollen in de goot

10-04-2019 om 16:00 door Martijn Dorrestein

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...