Actueel

Polar Low

Al genoeg van de winterse perikelen van deze week? Zet u dan maar schrap, want de weermachine doet er aankomende nacht nog een schepje boven op!

Polar Low
Er komt namelijk een polar low onze kant op! En die gaat vannacht voor flink wat wind, maar ook een sneeuwdek zorgen. Het kan even flink spoken vannacht. De naam polar low zegt eigenlijk ook gelijk wat het is. Namelijk een lagedrukgebied vanuit het noordpoolgebied. Het is eigenlijk een bel met koude lucht op een kilometer of vijf hoog. Deze schuift over het relatief warme zeewater. De winterse buien waarmee we nu te maken hebben, kunnen verder groeien dan normaal door deze koude lucht in de bovenlucht. 

eu_fronts.jpg
Vannacht passeert een polar low vanuit het noorden.

De buien gaan daarnaast ook clusteren en door het draaien van de aarde, draaien de buien als het ware om een soort oog heen. Vaak hebben deze storingen een oog, waardoor ze op de satelliet eruit zien als een kleine orkaan. Daarom worden ze ook wel een Arctische orkaan genoemd. Ze zijn echter veel kleiner van stuk, namelijk slechts 400 tot 800 km. En wat betreft windsnelheid halen ze ook lang geen orkaankracht. Maar spoken kan het zeker. Aankomende nacht klapt de storing namelijk op de kust met een windkracht 9, begeleid dus met een portie sneeuw. 

work_nl_vannacht.jpg
De nacht begint in het zuidoosten nog droog.

Naarmate het gebied het land op komt, neemt de wind vrij snel af. Alleen langs de kust krijgen we te maken met een windkracht 9. Eind van de nacht zal het neerslaggebied het zuidoosten bereiken. Daar kan vervolgens een sneeuwdek vallen van ongeveer 3 centimeter. Later in de nacht achter het systeem aan zal er wat vaker weer regen vallen, dus het sneeuwdek zal niet heel lang blijven liggen.

Vroeger
In de tijd dat er nog geen weersatellieten waren, werden mensen nogal eens verrast door deze storingen. Ze trekken namelijk zeer snel door. Ze verschijnen dus ineens, veroorzaken dus ineens heel veel wind en sneeuw, maar ze verdwijnen ook net zo snel weer. Vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw werd er langzaam steeds meer bekent over dit fenomeen. Zeker toen de satellieten en weercomputers beter en beter werden, kregen meteorologen de polar lows steeds beter in het vizier. 


Hans Janssen, Landgraaf.jpg
Morgen weer wakker worden in een witte wereld? Foto: Hans Janssen, Landgraaf

Verwachting
De dagen erna blijft het koud en wisselvallig, maar zo heftig als vandaag en aankomende nacht lijkt het voorlopig niet meer te worden.

work_meerdaagse.jpg
Meerdaagse verwachting


06-04-2021 om 13:15 door Martijn Dorrestein

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...