Na een lange periode met zomerse temperaturen, veel zonneschijn en bovendien droog weer gooit het weer het deze week over een andere boeg. De maximumtemperatuur blijft deze week op de meeste plaatsen onder de zomerse 25 gradengrens en daarbij gaat de zon vaker schuil achter de wolken. Daarnaast is het handig om deze week Buienradar vaker te checken – we houden ’t namelijk niet droog.
Maximumtemperatuur zondag 25 juni 2023
Mediterrane lucht
Na een bijzonder lange periode met droog weer viel afgelopen week eindelijk weer regen. Niet overal regende het overigens en ook de regionale verschillen waren enorm. Daarnaast betrof het enkel twee dagen van de week en de overige dagen bleef het vrijwel droog. De zuidelijke stroming zorgde er tegelijkertijd voor dat Mediterrane lucht de temperaturen deed stijgen naar hoogzomerse waarden. Zondag bereikte het kwik de hoogste waarden, waarbij het in een groot deel van het land tropisch warm (30 graden of meer) werd. Zelfs op de Waddeneilanden werd het maar liefst 29 graden.
Tropische mediterrane lucht - verkoeling zoeken aan en in het water (foto: Els Bax)
Westenwind
Maar afgelopen nacht vond een omslag in het weer plaats en dat ging relatief geruisloos. Er passeerde een koufront, een zone met bewolking die de overgang naar koelere lucht markeert. Na passage van dit front draaide de wind van zuid naar west, waarna de benauwde warm lucht plaats moest maken voor koele oceaanlucht. Dat was vanochtend in vrijwel het hele land al goed te merken – het voelde een stuk minder warm aan dan de afgelopen dagen. De rest van de week voert de westenwind de boventoon en daarmee worden zomerse waarden niet meer zo gemakkelijk bereikt.
Weerkaart voor dinsdag 27 juni 2023
Oceaanlucht
Een blik op de weerkaart voor dinsdag laat zien dat het Azorenhogedrukgebied op z’n plek ligt, boven de Atlantische Oceaan. Een uitloper daarvan strekt zich over ons land uit. Daarnaast is een lagedrukgebied in de buurt van IJsland te zien. Deze drukverdeling staat garant voor een westelijke stroming. En een westelijke stroming betekent meestal wat gematigde (of normale) temperaturen en een wisselvallig weertype. Dat de temperaturen wat worden getemperd komt door de koele lucht die afkomstig is van de Atlantische Oceaan.
De pluim voor het midden van het land - 25 graden wordt voorlopig niet meer gehaald.
Wisselvallig, of toch niet?
Wat minder warm en ook wisselvallig dus? Het maakt hierbij uit welk luchtdruksysteem de meeste invloed heeft in onze omgeving. Heeft het Azorenhoog de meeste invloed, dan blijft het overwegend droog. Maar heeft het lagedrukgebied het voor ’t zeggen, pak dan alvast maar de plu. Voor deze week lijkt het meer op een licht wisselvallig weertype, waarbij de kans op een bui of regen toeneemt, maar er ook droge perioden zijn. Wat opvalt is dat er beduidend minder zon in de verwachting staat.
De komende dagen minder zon (foto: Astrid Bosker)
De 5-daagse
Er zijn tegenwoordig veel meerdaagse verwachtingen te vinden, tot een 30 daagse aan toe. Over het algemeen is in onze omgeving, waar het weer nogal aan verandering onderhevig is, een 5daagse vooruitblik wel een beetje de spreekwoordelijke horizon. Hoe verder je in de toekomst kijkt, hoe onzekerder de verwachting wordt. Zelfs binnen deze 5 dagen kan een verwachting aan verandering onderhevig zijn. Een kleine verschuiving en ontwikkeling van een druksysteem op de weerkaart, kan namelijk grote gevolgen hebben voor het weer in ons kleine land. Kijk nog maar eens naar de verhoudingen in grootte tussen Nederland en een gemiddeld luchtdruksyteem.
Vooruitzichten ofwel de 5daagse verwachting
De verwachting deze week
Dinsdag zijn er zonnige perioden, afgewisseld door stapelwolken. In de ochtend is in het noorden eerst nog kans op een bui, later wordt het ook daar droog. Bij een matige westenwind wordt het zo’n, 22 graden.
Woensdag is het wisselend bewolkt en valt verspreid over het land wat lichte regen of een bui. Met de komst van vochtiger en iets warmere lucht wordt het 23 graden.
Donderdag is er maar weinig zon. Wel trekken buien over het land en die kunnen soms stevig uitpakken, met daarbij kans op onweer. Het wordt dan weer een graad of 22.
Vrijdag lijkt ook met bewolking en buien van start te gaan, maar overdag wordt het geleidelijk droger en zonniger.
Op zaterdag trekt weer een zone met regen of buien van west naar oost over het land.
Al met al kunnen we stellen dat het voorlopig gedaan is met de zomerse hitte en we een week ingaan met redelijk normaal onvervalst ‘Hollands zomerweer'. (foto: Kees Jak)