Actueel

Oudewijvenzomer

Sjef Kenniphaas, Egmond aan Zee

Het weerbeeld voor de komende dagen belooft zonnig en aangenaam warm te worden, met temperaturen die hoger liggen dan gemiddeld. Dit komt door een hogedrukgebied dat warme lucht naar onze regio stuwt, waardoor we lokaal kunnen genieten van typisch nazomerweer. Sommigen spreken in deze context van een "Indian Summer," maar dat klopt niet helemaal.

Wat is een Indian Summer?

De term Indian Summer wordt eigenlijk alleen in Noord-Amerika gebruikt. Oorspronkelijk verwijst het naar de inheemse bevolking van Amerika, die tijdens deze warme herfstdagen op jacht ging. Daarnaast moet voor een échte Indian Summer een koude periode met vorst of sneeuw voorafgaan, waarna het weer opwarmt tot minstens 20 graden overdag. Deze periode speelt zich ook pas af tussen 11 en 20 november. Aangezien we dit jaar nog geen vorst hebben gehad, is deze nazomer dus geen Indian Summer.

Jos Hendriks, Haarlem.jpg
Prima terrasweer de komende dagen zoals hier in Haarlem. Foto: Jos Hendriks.

Kranenzomer

Ook de term Kranenzomer is hier niet van toepassing. Dit fenomeen vindt plaats in het begin van oktober en verwijst naar de kraanvogels die tijdens hun trektocht naar warmere oorden ons land passeren. Hoewel het idee van vogeltrek in de herfst aansluit bij het huidige seizoen, vallen we door de kalenderdatum buiten deze omschrijving.

Oudewijvenzomer of Sint-Michielszomer?

Een betere omschrijving voor de huidige warme periode is Oudewijvenzomer. Deze term komt van het Duitse Altweibersommer en heeft zijn oorsprong in de Germaanse mythologie. De godinnen van het lot werden afgebeeld als spinnende wezens die de levensdraden van mensen weefden. De naam verwijst ook naar de fijne webben die veldspinnen in september maken, welke door dauwdruppels opvallen en doen denken aan lange, zilverachtige vrouwenharen. Deze periode duurt doorgaans van 17 tot 25 september, wat goed aansluit op het huidige weer.

Ria Brasser, Oost-Souburg.jpgSpinnenwebben met dauw. Foto: Ria Brasser, Oost-Souburg.

Omdat sommige mensen de term "oudewijvenzomer" wat oneerbiedig vinden, wordt ook wel gesproken van een Sint-Michielszomer, vernoemd naar de feestdag van Sint-Michaël op 29 september. Deze naam is vooral in katholieke kringen in gebruik om een zonnige, warme periode aan het einde van september te beschrijven.

De verwachting

De komende dagen blijft het droog, zonnig en bovengemiddeld warm. Alles wijst erop dat we een echte oudewijvenzomer tegemoet gaan! In ieder geval voor een aantal dagen...

meerdaagse.png
Na het weekend kouder en wisselvallig weer.


19-09-2024 om 09:00 door Martijn Dorrestein

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...