Actueel

Orkaan Hilary naar Californië

Orkaan Hilary

In de blog van gisteren keken we hoe bijzonder een orkaan in het zuiden van Californië is, zo vlakbij Death Valley. In deze blog kijken we naar de weersverwachting van Hilary. Waar komt Hilary aan land? Welke gevaren zijn er?

Kouder zeewater bij Californië
Ik benoemde gisteren in deze blog dat slechts 4 keer eerder een tropische storm of orkaan aan land kwam in Californië. De voornaamste reden dat dit hier best zeldzaam is, ligt bij het omhoog komende koude zeewater uit de diepte. Hierdoor is de temperatuur van het zeewater voor de kust van Californië 14 tot 20 graden, terwijl het bij Mexico 29 tot 31 graden is. Een tropische storm of orkaan heeft eigenlijk zeewater nodig van minstens 28 graden. De grens tussen koud en warm zeewater ligt bij het Mexicaanse schiereiland Baja California.

 snapshot-2023-08-18T00_00_00Z (1).jpg
Orkaan Hilary op 18 augustus. Je ziet oost van Hilary Mexico liggen. Ten noorden van Hilary zie je het Mexicaanse schiereiland Baja California. Daarboven liggen de Verenigde Staten. Bron: NASA Earthdata Worldview

Landfall Hilary
Hilary is nu een orkaan van de eerste categorie. De wind gaat binnenkort afzwakken omdat de orkaan boven dat koude zeewater terecht komt. Waarschijnlijk verliest Hilary vanavond de orkaanstatus, dan wordt het een tropische storm. Komende nacht zal Hilary aan land komen in het grensgebied tussen Mexico (Baja California) en de VS (Californië). Rond die tijd zwakt de storm nog verder af naar een tropische depressie. Het is dus nog onzeker of Hilary in Mexico of in de VS aan land zal gaan, en of dat als tropische storm of depressie zal zijn.

Deze uitzonderlijke koers wordt veroorzaakt door een sterk hogedrukgebied boven Texas, hierdoor kon Hilary niet eerder aan land komen in Mexico, en neemt Hilary nu deze noordelijke koers.

114228_3day_cone_with_line_and_wind.png

De verwachte koers van Hilary. Hilary komt waarschijnlijk aan land in het grensgebied van Mexico en de VS. Je ziet ook de waarschuwingen (warnings, rood en blauw) en het gebied met orkaan- en stormwinden (oranje en bruin). Bron: National Hurricane Center

Gevaren voor Californië
Orkaan Hilary zwakt af naar tropische storm en vervolgens naar tropische depressie. De wind gaat dus afnemen. Hilary neemt echter ook veel vochtige lucht vanaf de evenaar mee. Deze vochtige lucht zal in het bergachtige zuiden van Californië voor veel regen gaan zorgen. Plaatselijk kan er binnen één dag tijd 100 tot 200 mm regen vallen, misschien wel 300 mm. Dat kan zorgen voor overstromingen. Een bergachtig terrein en een woestijngrond die niet zo snel zo veel regen kan opnemen verhogen de kans op overstromingen. Zogenoemde flash floods, plotselinge overstromingen, kunnen wegen onbegaanbaar maken. Een droge rivierbedding kan veranderen in een kolkende rivier.

Orkaan Hilary heeft geen mooie vorm, maar is wel behoorlijk groot. Enkele zware onweersbuien aan de randen zorgen nu al voor wateroverlast in o.a. Las Vegas.

114228WPCERO_sm.gifHet flash flood gevaar is hoog in het zuiden van Californië. Het is nog nooit eerder voorgekomen dat de Amerikaanse weerdienst waarschuwde voor een hoog flash flood gevaar in dit gebied. Bron: National Hurricane Center

114228_key_messages_sm.png
Er wordt gewaarschuwd voor overstromingen, orkaan- en stormwinden en voor gevaarlijke zeestromen (surf and rip currents). Bron: National Hurricane Center

Overstroming Death Valley?
Al dat water stroomt naar het laagste punt in de omgeving, dat is Death Valley (86 meter onder zeeniveau). Death Valley zou daardoor in een tijdelijk meer kunnen veranderen. De meeste neerslag lijkt namelijk precies in de bergen rondom Death Valley te gaan vallen, Death Valley ligt in het pad van de storm. Ook zijn er veel planten die na de overstromingen tot bloei zouden kunnen komen, deze planten wachten in dit woestijngebied op een nat moment om dan massaal te gaan bloeien.

Death_Valley_exit_SR190_view_Panamint_Butt_flash_flood_2013.jpg
In 2013 veranderde een deel van Death Valley al eens in een tijdelijk meer door overstromingen. Bron: Tuxyso, Creative Commons CC BY-SA 3.0

Atlantisch orkaanseizoen komt op gang
Ook het Atlantisch orkaanseizoen lijkt op gang te komen. Er is momenteel één tropische depressie, er zijn 2 gebieden met buien waarvan het Amerikaanse National Hurricane Center zegt dat het waarschijnlijk is dat deze zich gaan ontwikkelen tot tropische depressie. Er zijn daarnaast ook nog 2 gebieden waar het mogelijk is dat er zich een tropische depressie gaat ontwikkelen. Er zijn in totaal dus 5 gebieden, drukte op de Atlantische Oceaan. De meeste depressies zullen waarschijnlijk niet verder ontwikkelen tot tropische storm. Slechts één depressie zou zich binnenkort kunnen ontwikkelen tot storm, rond de Dominicaanse Republiek. Als een tropische depressie zich ontwikkeld tot tropische storm, krijgt het een naam. Dit zou Emily worden. De naam Hilary komt uit de namenlijst van het Oost-Pacifische orkaanseizoen (dat is dus een andere lijst dan de Atlantische Oceaan).

Er wordt een orkaanseizoen verwacht met een normale hoeveelheid tropische stormen en orkanen. In totaal 12 tot 17, waarvan 5 tot 9 orkanen. In deze blog lees je meer over wat een orkaan is, en wat de verwachting van dit orkaanseizoen is.

two_atl_7d0.pngEr zijn veel buiengebieden die mogelijk gaan ontwikkelen tot tropische depressie of storm. Bron: National Hurricane Center


20-08-2023 om 15:30 door Thijs Smink

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...