Actueel

Opnieuw een bak water?

Waren we gisteren overdag even in rustiger vaarwater terecht gekomen, afgelopen nacht ging het op een aantal plaatsen in Nederland opnieuw flink tekeer. Stevige regen- en onweersbuien trokken van zuid naar noord over het land en lieten vooral in het westen héél veel regen achter: tot wel ruim 40 millimeter aan toe! Het onweer raken we zo langzamerhand wel kwijt, maar de regen nog niet. Sterker nog: morgen zou er regionaal opnieuw een flinke bak water naar beneden kunnen komen.

Afgelopen nacht: veel regen en een lichtshow!
Het stond gisteren al duidelijk in de weersverwachting: er was onweer op komst later in de avond en in de nacht naar zondag. Al in de loop van de avond zag je op de Buienradar stevige onweersbuien ontwikkelen in Frankrijk en België. Langzaam maar zeker trok dit gebied vanaf het einde van de avond en het begin van de nacht het land in. De meeste onweer zat eerst vooral in het zuiden en zuidoosten van het land, maar later kregen ook andere delen van het land de nodige regen en onweer te verwerken. 

Onweer.jpg
Op sommige plaatsen leek het afgelopen nacht wel een complete lichtshow. Het leverde prachtige beelden op! 

Het buiengebied activeerde namelijk later in het westen van het land met ook hier regelmatig bliksemontladingen, maar vooral héél veel regen. In het westen werd regionaal ruim 40 millimeter afgetapt, en dan te bedenken dat daar vrijdagavond op sommige plaatsen zelfs al ruim 100 millimeter is gevallen! In het midden en oosten van het land viel een stuk minder neerslag met daar veelal hoeveelheden rond de 5 millimeter neerslag. Het buiengebied trok in het midden en oosten al heel snel door naar het noorden, terwijl het westen langduriger met de neerslag te maken had.

Neerslag.png

In het westen hebben de stevige buien afgelopen nacht lokaal bijna 50 millimeter hemelwater achtergelaten, waardoor op sommige plaatsen dan ook sprake was van wateroverlast. Zó veel water kan in zo'n korte tijd niet makkelijk worden afgevoerd. 

Hoe werkt dat eigenlijk: millimeters regen?
Je hoort en leest het regelmatig in het weerbericht: ‘millimeters’. Het is soms wat lastig voor te stellen wat dat nou precies betekent. De hoeveelheid regenwater wordt uitgedrukt in millimeters (mm). Één millimeter regen komt overeen met 1 liter water op een oppervlakte van 1 vierkante meter. Dit betekent dus dat een regenhoeveelheid van 10 mm 10 liter water op één vierkante meter betekent. Om het iets meer te duiden: in een emmer gaat zo’n 10 liter. Een neerslaghoeveelheid van 10 millimeter, betekent dus niks anders dan één emmer water op één vierkante meter.

Neerslag meten.png
Een neerslaghoeveelheid van 10 millimeter komt overeen met 10 liter water (één emmer) op één vierkante meter, wat al een aardige hoeveelheid is als dat binnen een uur naar beneden komt. 

Neerslagintensiteit
In de zomer valt de neerslag regelmatig uit zware buien die lokaal voor wateroverlast kunnen zorgen, omdat het vele water simpelweg in zo’n korte tijd niet kan worden afgevoerd. Lokaal een hoeveelheid neerslag van meer dan 25 millimeter in één uur noemen we een hoosbui. Wanneer er meer dan 50 millimeter in één dag wordt gemeten, is er sprake van ‘een dag met zware neerslag’. 

Neerslag meten: makkelijk toch?
Het klinkt simpel: neerslag meet je met een regenmeter. De regenmeter is een trechtervormig instrument dat eigenlijk de neerslag verzamelt in een daarvoor bestemde bak. Simpel toch?

Heel belangrijk bij het meten van neerslag is echter de opstelling van de regenmeter zelf. Een regenmeter mag niet te hoog geplaatst worden of te dicht bij gebouwen. Een grindbak in de weertuin is gericht op het meten van neerslag. De verlaging zorgt ervoor dat wind niet teveel invloed heeft op de neerslag, waardoor het minder makkelijk over de regenmeter heen kan waaien. Maar wat als neerslag valt in de vaste vorm, dus zoals sneeuw? Dán wordt de neerslag gesmolten door een verwarmingselement en kan de hoeveelheid neerslag makkelijk gemeten worden.

Veel neerslag2.jpg
De (simpele) regenmeters waren in het westen van het land vanochtend flink gevuld, zoals hier in Roelofarendsveen. 

Opnieuw veel neerslag morgen?
Vandaag overdag is de atmosfeer weer tot rust gekomen. Het is vriendelijk weer met zonneschijn afgewisseld door wolkenvelden bij een temperatuur die in het oosten nog kan oplopen tot zomerse waarden. Toch is er in de loop van de avond en nacht verandering op komst…

Een klein lagedrukgebied brengt vanuit het zuiden een flinke hoeveelheid neerslag met zich mee. Het lagedrukgebied trekt morgen overdag over het zuidoosten van het land. Het gaat in de loop van de nacht vanuit het zuidoosten al langdurig regenen en morgen overdag komt dat regengebied enigszins tot stilstand boven het land. Wáár dat exact gaat gebeuren, is lastig te zeggen. De weermodellen hebben veel moeite met de exacte locatie van dit lagedrukgebied, wat cruciaal is voor waar de meeste regen gaat vallen. De meeste neerslag lijkt vooralsnog te vallen in een strook van zuid naar noord in de oostelijke helft van het land. Wat in ieder geval wel duidelijk is, is dat dit zomaar ruim 30 millimeter kan zijn, lokaal mogelijk zelfs tegen de 50 millimeter. En je weet nu in ieder geval hoeveel dit is: lokaal dus 5 emmers water per vierkante meter!

Neerslag vannacht.JPG
In de loop van de nacht volgt vanuit het zuiden en zuidoosten opnieuw een flinke bak water. Morgenochtend en morgenmiddag houdt dit nog een tijdje aan en kan er regionaal veel regen vallen. 

Noodweer in Europa
Dan nog even kort wat aandacht voor het noodweer in Europa van de afgelopen dagen, maar zeker ook vandaag. Ons land heeft natuurlijk de nodige zware regen- en onweersbuien over zich heen gekregen met hagel, zware windstoten en stormschade. Ook andere landen in Europa hebben het flink te verduren gekregen van de weergoden…

Zo kwam er gisteren een stuk ten zuidwesten van Parijs, in Le Mans, zelfs een tornado aan de grond. Enorme schade was het gevolg. Verder ging het ook in België afgelopen nacht lokaal flink tekeer… Het kan zijn dat óók hier een valwind, net als in Leersum op vrijdag, de oorzaak was van de extreme stormschade aan de huizen en de bomen die als luciferhoutjes tegen de grond zijn gedrukt. 

Supercell.jpg
De afgelopen dagen kwam het regelmatig tot noodweer in West-Europa. In de nacht van donderdag op vrijdag was er zelfs sprake van een zogenaamde 'supercell' nabij Charleroi. 

Vandaag is het opnieuw raak in delen van Europa, en dan in het speciaal in de zuidelijke helft van Duitsland. Zwaar onweer, grote hagelstenen en zeer zware windstoten worden daar lokaal verwacht. Er zullen ongetwijfeld weer indrukwekkende beelden binnenkomen!

In Nederland is het dus verstandig om morgen de Buienradar erbij te pakken. Na maandag wordt het rustiger en droger, maar is het wel een stuk koeler dan wat we de afgelopen week gewend zijn.


20-06-2021 om 12:30 door Thomas Vermeulen

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...