Actueel

Operatie Market Garden

Ginkelse heide

Tijdens oorlogen is het weer vaak van cruciaal belang. Invallen op landen staan of vallen bij het weer. Tijdens de 2e Wereldoorlog was dit niet anders. Vandaag, 75 jaar na operatie Market Garden, kijken we daar kort op terug. 

Napoleon

In de tijd van Napoleon was het weer al van cruciaal belang. Napoleon wilde graag heel Europa veroveren. Ook Rusland hoorde daar voor hem bij. Hij stuurde duizenden soldaten Rusland in op weg naar Moskou. Wat Napoleon onderschat had was het weer. De temperaturen zakten vaak tot rond de -30 graden. Dit was zo koud dat de bijna alle soldaten dood vroren en Moskou nooit bereikte. 

De 2e Wereld oorlog

Ook tijdens de inval van de geallieerden in Normandië was het weer van cruciaal belang. De Engelsen en de Amerikanen hadden veel betere weersystemen dan de Duitsers. Rond het moment van de inval waren er veel stormen op de oceaan. De Duitsers hadden niet verwacht dat de geallieerden dan aan land zouden komen. Hoge officieren kregen daarom een weekend vrij en vertrokken naar Duitsland. De betere weercomputers van de geallieerden zagen echter dat er tussen alle regen en wind in een korte tijd van vrij rustig en kalm weer zou zijn. Juist omdat de Duitsers het op dat moment niet verwachten konden de Amerikanen en de Engelsen al veel land veroveren. 

d day.jpg
Weerkaart D-day

Operatie Market Garden

Tijdens deze operatie was het heel 'normaal' weer voor de tijd van het jaar. Het was 19 graden en zon en wolken wisselden elkaar af. Het was droog en er stond amper wind. Vooral de wind was belangrijk. Omdat de geallieerden uit vliegtuigen sprongen met parachutes moest het wel rustig weer zijn. Hierdoor was de aanval wel minder een verrassingsaanval en stuitte de geallieerden op veel weerstand rond de brug bij Arnhem

75 jaar later

Nu, 75 jaar later, is het schitterend weer. De temperatuur ligt tussen de 20 en 26 graden en de zon schijnt volop. Ook morgen is het mooi zomerweer. De temperatuur ligt dan tussen de 23 en lokaal 26 graden. In de avond vallen er dan wel een aantal regen- en onweersbuien. 


21-09-2019 om 12:45 door Arjan Willemse

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...