Actueel

Op de grens

Nieuwveen

De afgelopen dagen hebben we kunnen genieten van droog lenteweer. Gisterenavond kreeg het zuiden al een voorproefje van het weer wat we de komende dagen gaan krijgen, (onweers)buien. Vandaag zullen er lokaal ook nog een paar onweersbuien ontstaan. De komende dagen bevindt de grens tussen de warme en koude lucht zich namelijk boven Nederland. Dat kan voor behoorlijk grote verschillen qua weer zorgen .

De situatie

Warme lucht uit het zuidoosten bevindt zich boven ons land. Maar vanuit het zuiden komt er een koufront aan wat de begrenzing is met de koude lucht erachter. Op dit grensvlak, maar ook in de lucht er vooruit kunnen makkelijk (onweers)buien ontstaan.

fronten2.png
De weerkaart voor morgen, met net ten zuiden van Nederland de grens met de koudere lucht. Vooruit de warme onstabiele lucht.

Het weer in detail

Vanmiddag ontstaan er lokaal een paar stevige regen- en onweersbuien. Het uitgebreide weerbericht lees je hier.

Morgen is het overdag op veel plaatsen nog zonnig, droog en warm. Dat weer houdt de noordoostelijke helft van het land de komende dagen ook. Daar schijnt de zon nog en warmt het overdag op naar ongeveer 20-24 graden. Vanuit het zuiden trekt de wisselvalligheid gestaag noordwaarts. Dit gaat niet zonder slag of stoot, of liever gezegd, donder, bliksem en een bak water. Het wordt daar dan ook minder warm met maxima van 16-20 graden.

Bij een kleine verschil in locatie van het lagedrukgebied wat de koelere lucht met zich meebrengt, kan het weer er zomaar ineens anders uitzien dus houd de weerberichten in de gaten. 

meerdaagse.png
De meerdaagse verwachting voor Nederland. Dit is dus een gemiddelde voor het heel het land, de verschillen zijn dus groot.

De getallen

Normaal valt er in de maand mei gemiddeld zo’n 55 millimeter aan regen. Als we kijken naar wat er nu al gevallen is, zijn we al een eind onderweg (op sommige plaatsten is al veel meer gevallen) en er komt nog flink wat water bij! 

 Neerslag tot nu toe mei.jpg Neerslag tot maandag 20 mei.JPG
Links de gemeten neerslaghoeveelheid tot en met 12 mei van het KNMI. Rechts de te verwachten neerslag tot 20 mei op basis van het weermodel ECMWF.

Lokaal kan er nog een kleine maandhoeveelheid bijvallen! Dit in een landschap wat nog erg nat is van de kletsnatte herfst die maar niet leek te eindigen en overging in de natte winter. In Limburg kregen ze begin deze maand ook nog een paar hoosbuien over wat tot wateroverlast leidde. 

Van droogte is op dit moment zeker geen sprake, laat ook de droogtemonitor van het KNMI hieronder zien. Al gaat het hier om het verschil in gevallen regen en het verdampen van vocht. Verder meten ze vanaf 1 april en wordt neerslag die er gevallen is en in de grond zit niet meegenomen. In de grond zit op dit moment ook nog erg veel water volgens de droogtemonitor op de website van Rijkswaterstaat.

neerslagtekort.jpg


13-05-2024 om 10:15 door Nicolien Kroon


Lees meer:

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...