Actueel

Onweersbuien; waarom je weer app niet altijd klopt!

Morgen verwachten we zware onweersbuien, maar met het  zomerweer is de kans groot dat ook plannen in de buitenlucht hebt. 'Eens kijken wat de weer app zegt hoe laat en hoeveel het gaat regenen' denk je dan wellicht. Waarom je dit beter niet kan doen, en vooral wat je beter wél kan doen om onweersbuien te voorspellen lees je in deze blog!

Weer app

Toegegeven, de neerslagverwachting van de weer app op je telefoon is handig. Een regenfront trekt gestaag over en dit heeft je weer app vaak wel goed in de smiezen. Maar met buien is dat vaak een ander verhaal. Als input voor een voorspelling maakt je weer app gebruik van een weermodel en de live radar van dat moment. Echter is dat meestal maar één weermodel, dit maakt het al minder nauwkeurig. Daar bovenop hebben weermodellen vaak moeite om de situatie met buien goed te voorspellen. De atmosfeer is in buiensituaties erg grillig en de verschillen kunnen op één kilometer afstand al groot zijn. Dus als je bijvoorbeeld morgen de barbecue aan wil steken, gok dan vooral niet op je weer app die zegt dat er alleen om 16:30 uur even regen komt.

Nowcasten

In dit soort gevallen is 'nowcasten' het beste. Dat wil zeggen goed kijken naar de recente ontwikkelingen op de satelliet, op de Buienradar (dus niet de prognose!) en vooral naar de lucht kijken. Dan heb je voor kort vooruit (tot een uur) de beste verwachting. Op de regenradar zie je het laatste beeld en ook kan je zelf een trend ontdekken. Ontstaan er plots nieuwe buien, worden ze feller of lossen ze juist op? Ook kun je een trekrichting ontdekken. Via deze manier kan je zelf veel nauwkeuriger inschatten of er een bui jouw kant op komt en hoe snel dat ongeveer gaat. Je zal zien dat die buien die plots ontstaan ook vaak de buien zijn die je weer app mist.

Je kunt je zintuigen goed gebruiken bij dat 'nowcasten'. Bijvoorbeeld het zicht. Onweersbuien groeien naar 10 tot 14 km hoogte, zodat je in Amersfoort bij vrij uitzicht de bui letterlijk kunt zien hangen boven Zeeland.

De vorm en hoogte van een onweerswolk

Als de onderzijde dichterbij komt, zie je een dikke kraag van wolken. Die rollen letterlijk naar je toe. Als je niet veel kunt zien, dan kun je het ook nog voelen. Voor de bui uit verandert de wind van kracht en richting. Door de dalende luchtstroom in de grote bui en doordat de regen de lucht wegduwt, gaat het voor een bui uit ineens harder waaien. Je merkt ook dat het wat kouder wordt, dat is de koude lucht uit hogere luchtlagen die naar de grond wordt geduwd.

Voorthuizen, Wouter van Bernebeek.png

Voorthuizen, Wouter van Bernebeek

Soms hoor je het ook: vogels worden ineens stiller. Koeien gaan ook met kun kont naar de bui toestaan. Sommige mensen voelen ook de verandering in luchtdruk (door alle luchtverplaatsingen) en krijgen hoofdpijn of pijn in de gewrichten. Als de lucht dan ook groener wordt en verkeerslichten veel feller, dan weet je dat er een zware jongen aankomt met ook hagel erbij. Even schuilen is dan het beste dat je kunt doen.

De popcorn bui

Om tot slot terug te komen op die buien die plots ontstaan, en het onvoorspelbare, dat kun je vergelijken met popcorn. Stel je hebt een bak met mais in de magnetron; je weet dat ze gaan poppen naar popcorn, maar welke gaat waar het eerst? Zo werkt dat principe eigenlijk ook met buien. We weten dat ze gaan komen, maar waar en hoe hevig is de vraag. Als het weermodel van de weer app verwacht dat de bui in het oosten popt, maar in werkelijkheid popt hij elders waar je net je barbecue aansteekt, dan vallen je plannen letterlijk in het water. 'Hoe kan dat nou! De app zei dat het droog zou blijven!'

Welke stapelwolk groeit uit tot een buienwolk?

Welke wolk gaat uitgroeien tot een bui?

popcorn3.jpg

Opeens is hij er dan, de onweersbui!

Door het 'nowcasten' kan je de buien dus eerder zien aankomen en je daarop voorbereiden. Probeer het maar eens uit op een dag met buien!


08-07-2023 om 14:45 door Sebastiaan Aarts


Lees meer:

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...