Actueel

Onweer op de camping

Brian Verhoeven

Heel erg lekker vakantieweer is het nog zeker niet. Het is een komen en gaan van onweersbuien de afgelopen tijd. Maar wat te doen op de camping en er komt een onweersbui aan?

Sander, Vianen.jpg
Onweer bij  nacht. Foto: Sander, Vianen

Onweersbui
Vocht en stijgende luchtbewegingen zijn de belangrijkste ingrediënten voor de vorming van onweersbuien. Stijgende luchtbewegingen ontstaan doordat de lucht aan het aardoppervlak warmer is dan de atmosfeer erboven. Warme ‘luchtpakketjes’ kunnen vanaf het aardoppervlak blijven stijgen zolang ze maar warmer, en dus lichter, zijn dan de omgevingslucht. In Nederland gebeurt dit meestal op lente- en zomerdagen met sterke instraling van de zon. Het aardoppervlak warmt dan sneller op dan de lucht erboven.

Met het stijgen koelt het vochtige luchtpakketje af en op een gegeven moment is het zo ver afgekoeld dat er condensatie optreedt: uit waterdamp vormen zich wolkendruppels. Een schapenwolk (officieel cumuluswolk) is geboren!

8350e375-79db-424d-a3ca-3cdfadd25c7e.jpg
Ontstaan van een bui

Bij voldoende warmte en vocht kan een schapenwolk uitgroeien tot een onweerswolk! Verder dan de tropopauze, op zo'n 10 km, groeit de onweerswolk trouwens niet. Daar zit een soort atmosferische 'deksel'; de temperatuur van de lucht neemt hier toe met de hoogte.

Als de stijgende luchtbewegingen sterk genoeg zijn groeit de cumuluswolk verder door. Wolkendruppels beginnen te botsen en te groeien, en op een gegeven moment worden de druppels zo groot dat ze uit de wolk (inmiddels cumulonimbus) vallen, we spreken van een bui. Niet alleen zijn er nu stijgende luchtbewegingen, met de regen komt er ook een koude, dalende luchtstroom op gang.

5208cad0-a5c1-4bf8-8eda-29a43a992bd5.jpgLadingsverschillen tussen de onder- en bovenkant van de wolk in combinatie met dalende en stijgende luchtbewegingen doen de vonk overslaan.

Dit is belangrijk voor het ontstaan van onweer, want de wolk heeft van onder naar boven een ladingsverschil. De stijgende lucht neemt negatief geladen deeltjes mee van de onderkant van de wolk en komt in contact met dalende, positief geladen lucht met een ontlading als gevolg: bliksem! Omdat licht sneller is dan geluid, volgt de donderklap pas enkele seconden later. Elke drie seconden na de flits, betekent een kilometer ver weg. Tel je dus negen seconden tussen de flits en klap, dan weet je dat de bui drie kilometer ver weg is.

f542426a-14c3-44c7-ae03-081fb2305056.jpg
Ga bij onweer niet onder een boom zitten!

Onweer, wat nu?
Wat moet je doen als je buiten in een onweersbui terecht komt? Als er geen schuilplaats  in de buurt is (kan ook gewoon je auto zijn!), maak je dan zo klein mogelijk en blijf uit de buurt van bomen of metalen hekken. Hurkend met de hakken tegen elkaar is de veiligste houding, mocht je getroffen worden is het pad van de bliksem door je lichaam is dan het kortst. 

cc84fe74-5db2-46a4-99a4-3956905491ef.jpg
Dit is de veiligste houding als je noodgedwongen buiten de onweersbui moet uitzitten. Maak je zo klein mogelijk en hakken tegen elkaar! 

Camping
Zit je nu op de camping en er komt onweer aan, dan kan je een aantal dingen doen.
Het is misschien handig om de caravan of tent van het stroom af te halen. Door een blikseminslag kan er kortsluiting ontstaan in de aanwezige apparatuur. Hierdoor kan elektronica kapot gaan.
Blijf uit de buurt van hoge elementen in de buurt, maar ook van ijzeren en metalen hekken. Maar ook metalen tentstokken moeten vermeden worden.
In een aluminium caravan ben je veilig, het aluminium zal het stroom weg geleiden. De auto is ook een veilige plek. Mocht je een kunststof caravan hebben, dan is het beter om in de kantine of ander stenen gebouw of in de auto te gaan zitten.

 Anne Heres, Nes.jpeg
Onweer op de camping. Foto: Anne Heres, Nes

Wist je dat
Het in het noordoosten van het land ongeveer 20 keer per jaar onweert.
Het in de omgeving van Breda gemiddeld het vaakst onweert in Nederland, namelijk 34 keer per jaar.
Rond de evenaar onweert het ongeveer 200 dagen.
In Kampala, Oeganda onweert het de meeste dagen, namelijk 240 dagen!
De meeste ontladingen komen voor boven een het Maracaibomeer in Venezuela. Dus niet de meeste dagen onweer, maar wel de meeste flitsen.

Verwachting
Vandaag staan er dus een aantal stevige onweersbuien in de verwachting. Houdt dus de onweersradar in de gaten en zorg dat je op tijd binnen bent. Vanaf morgen lijkt het voorlopig even gedaan met de onweersbuien.

onweerradar.jpg
Bekijk de actuele onweerradar hier!


27-07-2021 om 12:30 door Martijn Dorrestein

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...