Komende week mag gerust onstabiel genoemd worden en er is potentie voor flinke neerslaghoeveelheden. Wat zijn de details en geldt ooit "na regen komt zonneschijn" nog, of blijft het nog lang zo? We bespreken het in deze blog!
De "boosdoener"
Zoals je vast al wel in de gaten hebt, gaan we dus een onstabiele periode tegemoet. Dit wordt veroorzaakt door een lagedrukgebied waarvan de kern zuid van ons voorbij trekt, om vervolgens boven Duitsland te komen liggen en daar rond te tollen. Met dat lagedrukgebied, komt ook een bel koudere lucht op hoogte mee. Als we dan de combinatie maken van een lagedrukgebied, relatief warmere temperaturen nabij de grond en koude lucht hoger in de atmosfeer, hebben we de ingrediënten te pakken voor onstabiel weer. Nu wordt natuurlijk de vraag: wat gaat het voor ons land betekenen?
Dinsdag: nat, natter, natst
Maandag valt nog mee, maar dinsdag zal de eerste onstabiele dag gaan worden. Dan trekt een actieve storing over het land. Niet geheel verrassend is er dan ook zo goed als geen ruimte voor de zon en wordt het nat. Erg nat, zelfs. Het lijkt er momenteel op dat de meeste neerslag in het zuiden, zuidoosten en midden kan vallen. Dan hebben we het over 20-30 millimeter en het is niet eens ondenkbaar dat dat lokaal meer kan zijn. De "beste" (minst slechte is misschien een betere benaming) papieren zijn voor het noordwesten. Daar zijn de neerslaghoeveelheden waarschijnlijk veel lager.
In de loop van de dinsdag komt vanuit het oosten ook extra onstabiliteit in de atmosfeer te zitten, waardoor later op de dag ook wat onweer mogelijk is. Doordat de zon het moeilijk heeft, wordt het ook niet zo warm dinsdag: zo'n 20 graden.
Woensdag: verschillen in het land
Woensdag wordt weer een ander verhaal en dan zijn de verschillen binnen het land een stuk groter. Zoals het er nu uitziet, trekken dan met name in het oosten en zuidoosten enkele stevige (onweers)buien over. Gezien die niet heel snel overtrekken, kan lokaal veel neerslag vallen, al is voor nu nog moeilijk aan te geven hoeveel millimeter dat kan zijn (maar denk in ordegrootte tientallen millimeters als alles samenvalt). Woensdag komen we wel in warmere lucht terecht, en dat is te merken aan de temperatuur: het wordt zo'n 22 graden gemiddeld, maar in het oosten kan het zomaar eens 24/25 graden worden. Met name in het noorden kan de zon woensdag eventjes tevoorschijn komen.
Donderdag: nog grotere verschillen
De donderdag gaat mogelijk op de woensdag lijken, maar dan zijn de verschillen nog eens wat groter. Opnieuw heeft vooral het oosten en zuidoosten de grootste kans op stevige regen- en onweersbuien. Dat komt door dezelfde storing dat woensdag ook daar de heftigste buien lijkt te gaan geven. We noemen dit ook wel een "slepend front". Je kunt het zien als een soort van lange trein met buien dat alsmaar over de regio trekt.
De zon heeft het donderdag al iets makkelijker en vooral in het westen en noorden kunnen er wel zonnige perioden voorkomen. De temperatuur donderdag ligt gemiddeld rond de 20/21 graden.
Vanaf vrijdag: na regen komt zonneschijn!
Vanaf vrijdag gaan we beginnen aan de overgang naar een stabieler weertype. Een hogedrukgebied wint vanuit de Azoren terrein en komt dichterbij ons land te liggen. Dat betekent dat het steeds droger kan worden en dat de zon ook meer kan gaan schijnen. Vooral zondag lijkt een dag met meer zon te gaan worden. Ook kan vanaf zondag de temperatuur gaan oplopen en in het begin van de week erop waarden tussen de 25 en 30 graden behalen. Dit valt of staat daarentegen wel met de exacte ligging van dat hogedrukgebied en dus waar de wind vandaan komt. Is het meer een noordenwind, dan kan het wat minder warm worden dan bij een oostenwind. Het is nog onzeker hoe dit exact gaat uitpakken.
Onzeker
De komende dagen zijn dus nog onstabiel en vooral het oosten en zuidoosten kan zomaar een flinke bak water gaan krijgen. Sterker nog, er zijn meerdere modellen die met neerslagsommen t/m donderdag komen van 100 tot lokaal oplopend naar 200 millimeter. Dit heeft te maken met datzelfde slepende front waar we woensdag en donderdag mee te maken kunnen krijgen.

Het ECMWF model berekent t/m donderdag in totaal bijna 200 millimeter regen in Zuid-Limburg. Dit betekent niet dat het ook zo gaat gebeuren, maar het is op zijn minst een signaal dat de potentie voor enorme hoeveelheden neerslag er wel is. Bron weerkaart: Kachelmann.
Er zit wel één "maar" aan het hele verhaal. Voordat het zover is, kunnen de weermodellen zich nog bedenken. Stel, dat slepende front en de bijbehorende regen/buien komt 50 kilometer oostelijker te liggen, dan kan het zomaar een stuk droger worden komende week. Het kan ook dat het gebied juist nog wat verder naar het westen gaat en dan wordt het weer en ander verhaal. Ook kan de neerslagintensiteit in de toekomstige berekeningen natuurlijk wat minder worden.
De verwachting is dus nog absoluut niet zeker. Schrik daarom dus niet van bovenstaande weerkaart en houd er rekening mee dat de informatie uit deze blog een verwachting is, geen belofte! De weerkaarten die per dag zijn toegevoegd, schetsen dus enkel een algemeen beeld. Het is alleen zo dat we bij zo'n weerbeeld niet kunnen wachten tot het écht zeker is, dus vandaar dat we er vandaag al aandacht aan besteden. Een gewaarschuwd mens telt tenslotte voor twee.
Hoe dichterbij het komt, hoe zekerder het natuurlijk wordt, dus houd het actuele weerbericht de komende dagen in de gaten!