Actueel

Ongewoon koud in Noord-Amerika!

Waar in Nederland geen sprake is van winterweer, is het in grote delen van Noord-Amerika bijzonder koud. Volgende week krijgt men daar opnieuw een opstoot van koude lucht te verwerken.

Liefhebbers van winterweer in Nederland komen in Nederland niet aan hun trekken. Dat is in Noord-Amerika wel anders. Vooral in Canada laat de winter zich van zijn beste kant zien. Zo kwam de temperatuur daar op vrijdag niet meer boven -30 graden uit! Dat is bijna 20 graden onder normaal voor de tijd van het jaar. Ter vergelijking: als deze afwijkingen in Nederland zouden voorkomen dan zou het overdag niet warmer worden dan -15 graden (!). Ook in grote delen van de Verenigde Staten was het ongewoon koud met vorst tot het midden van het land.

Op vrijdag 9 december was het ongewoon koud in grote delen van Noord-Amerika. In Canada komt de temperatuur zelfs lokaal niet meer boven -30 graden uit. 

Volgende week op herhaling?

Het lijkt erop dat Canada de komende tijd de greep blijft van de koude lucht. De VS krijgt een pauze met meer 'normale' temperaturen vanaf maandag. Maar op woensdag vindt weer een opstoot van koude lucht plaats richting de VS. Deze lijkt opnieuw behoorlijk heftig te worden. De vorstgrens komt overdag zelfs tot dicht bij de Mexicaanse grens.

Op vrijdag 16 december heeft koude lucht opnieuw een groot deel van de VS veroverd.

Sneeuw lijkt mee te vallen

Ondanks de lage temperaturen lijkt het mee te vallen met de hoeveelheid sneeuw die gaat vallen. De verwachting is dat in het noorden van de VS gemiddeld ongeveer 10 cm aan nieuwe sneeuw valt. De hoeveelheden verschillen sterk van gebied tot gebied, lokaal kan tot 25 cm aan verse sneeuw vallen. Zolang de kou daar ook blijft hangen zal een groot deel van de VS en Canada een witte kerst tegemoet gaan.

Ondanks de uitbraak van kou lijkt het mee te vallen met de hoeveelheid sneeuw.

En in Nederland?

De kans op echt winterweer in Nederland is voorlopig klein. Vooral de eerste dagen van de nieuwe werkweek blijft het zacht. Vanaf woensdag wordt de verwachting wel onzekerder. Op donderdag ligt de verwachte temperatuur overdag bijvoorbeeld ergens tussen 1 en 7 graden! Maar echt winterweer zit dus niet in de verwachtingen.

De kansen op winterweer zijn voorlopig klein in Nederland.  


10-12-2016 om 13:15 door Lars van Galen

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...