Actueel

Noordoostenwind maar niet ijskoud, hoe kan dat?

Vijlen

De gemiddelde temperatuur voor deze periode van het jaar is een graad of 5, niet ijskoud, maar een noordoostenwind kan daar vaak wel verandering in brengen. Dat is nu niet het geval, hoe dat zit leggen we hieronder uit.

Luchtsoorten en weer
Het weer in Nederland wordt bepaald door de luchtsoorten die ons land kunnen bereiken en dit is meestal gekoppeld aan de windrichting. Kort gezegd: de lucht uit het zuiden is beduidend warmer dan lucht uit het noorden. Drie verschillende luchtsoorten kunnen Nederland bereiken en die kunnen dan vochtig (van zee) of juist droog (over land) van oorsprong zijn. Het weer wat daarbij hoort is heel erg afhankelijk van het seizoen waarin deze luchtsoorten ons land bereiken. We hebben eerder een blog geschreven over luchtsoorten en weer in Nederland.

Luchtsoorten_v2_02b.jpg
Luchtsoorten die Nederland kunnen bereiken.

Waar komt de lucht nu vandaan?
Er heerst nu en noordoostenwind en het voelt waterkoud maar van echt winterse condities is geen sprake. Dat komt omdat de wind een omweg van wel duizenden kilometers maakt. De lucht die Nederland de komende dagen bezoekt komt van origine vanaf de Atlantische Oceaan en niet van bijvoorbeeld de Barentszzee.

eu_fronts.jpg
De lucht komt van de Atlantische Oceaan, om het lagedrukgebied boven Italië, via Polen naar Nederland.

Op weerkaarten is soms lastig te zien waar de lucht vandaan komt maar voor meteorologen zijn daar zogenaamde trajectoriën voor beschikbaar. Deze kaarten laten de reis zien die de lucht heeft afgelegd voor ze in Nederland aankomt.

oorsprong lucht grond.jpg  oorsprong lucht 1punt5km.jpg  oorsprong lucht 3km.jpg 
Trajectoriën van de afgelopen 7 dagen op verschillende hoogtes.

Dat scheelt dus wel een "paar" graden. Herinner je je de Russische Beer van 2018 nog? Toen kwam de lucht zonder omweg direct vanuit het ijzige noordoosten.

Wat voor weer krijgen we dan wel?
Visch noch vleesch. Het is een kwakkelweer, geen bergen sneeuw of schaatsvorst maar ook niet kletsnat, eigenlijk typisch Nederlands winterweer. De uitgebreide weersverwachting lees je hier.

work_meerdaagse.jpg
Meerdaagse Nederland


04-01-2021 om 14:30 door Nicolien Kroon

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...