Actueel

Noodweer in Nederland

Op een enkele lichte bui na, is het vandaag droog. Gisteren was dat anders. Door de passage van een klein lagedrukgebied vielen er hier en daar fikse buien met veel regen en soms onweer. In deze blog kijken we even terug naar dit (lokaal zeer) slechte weer.

Wat gebeurde er?

Gisteren trok een relatief klein lagedrukgebied vanuit de Noordzee over ons land. Dit ging gepaard met af en toe fikse buien en lokaal veel regen. De radarbeelden van gisteren lieten dit ook goed zien:

08_02_GIF.gif

Een animatie van de radar gisteren. Je ziet de buien in een soort van cirkel zitten. Dit bevestigt het krullen van een lagedrukgebied erg mooi.

Wat ook op de radarbeelden goed te zien is, is dat veel neerslag in de vorm van buien aanwezig was. Er was niet echt sprake van een groot neerslaggebied. Hierdoor heeft het op sommige plaatsen staan hozen en was het elders haast of volledig droog. Vooral rondom de Achterhoek is een flinke bak met water naar beneden gekomen. Op veel plaatsen was sprake van tientallen millimeters in soms korte tijd. 

Sylphide neerslagdagsom 02082019.png
Een overzicht van gemeten neerslaghoeveelheden door amateurstations. Lokaal is er dus ruim 60 millimeter gevallen, maar er zijn meldingen van nog grotere hoeveelheden. Aan de andere kant zijn er ook plaatsen waar totaal geen regen is gemeten. Grote verschillen, dus! Bron kaart: Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie, via Hans Nienhuis

Wateroverlast

Lokaal is dus ruim 60 millimeter gevallen, maar ook veel lagere hoeveelheden hebben voor wateroverlast gezorgd. Wageningen is daar een voorbeeld van. Straten waren daar vol gelopen met water door de hevige regenval, met wateroverlast als gevolg. De onderstaande foto brengt dit goed in beeld:

08_02_wateroverlast.jfifWateroverlast in Wageningen, gisteren.


Foto's zoals deze zien we vaker terug na hevige regenval. Vooral in de stad ontstaat dan al snel overlast. Dit heeft te maken met de bouw van steden. In steden is een groot deel vaak geasfalteerd en afgesloten. Water kan hier niet simpelweg de bodem in zakken of slootjes opzoeken, terwijl dit in het buitengebied wel kan. Hierdoor hoopt het water in steden zich bij hevige regenval snel op en kan het niet snel genoeg afgevoerd worden, met overlast als gevolg.Toch moeten we het buitengebied niet onderschatten. Ook daar kan overlast ondervonden worden door te veel regen. Zeker bij kiemende zaadjes is het belangrijk dat ze niet verdrinken, omdat anders een oogst kan mislukken. Mocht dat toch gebeuren, dan worden er door de boeren maatregelen getroffen. Meldingen van hinder in het buitengebied zijn gisteren niet binnengekomen.

Wat gisteren wel ook gezien is, zijn (beginnende) waterhozen. Hieronder is een mooi voorbeeld van zo'n beginnende waterhoos. Hij is al vrij duidelijk zichtbaar, maar lijkt nog niet het water te raken. In dit geval noemen we het dan een zogeheten tuba.

4735946_source.jpgBeginnende waterhoos nabij Almere. Foto door Peter Korfker.

Noodweer op vakantie

Niet alleen in Nederland was het slecht weer. Ook richting Italië en Kroatië was het slecht weer. Tenten op campings moeten het daar wel zwaar hebben gehad. We hebben ook beelden van het weer daar binnen gekregen:

4736148_source.jpegGigantische en dreigende wolkenluchten bij het naderen van Noodweer nabij Pula (Kroatië). Foto door Joep Moormans.

Ook bij bijvoorbeeld het Gardameer in Italië, een bekende vakantiebestemming, was er sprake van slecht weer met veel regen en onweer:4735984_source.jpgNaderend onweer bij het Gardameer. Foto: Dennis Kolkman.

4735794_source.jpg
Een laatste foto van de wolkenluchten bij het Gardameer (Lazise). Foto door Arjan Waaijenberg.

Van noodweer is de komende tijd in Nederland absoluut geen sprake. In tegendeel zelfs, dit weekend verloopt vrij rustig, maar ook dat is niet voor lang. Lees hier alles over het komende weer in eigen land!


03-08-2019 om 14:15 door Brian Verhoeven


Lees meer:

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...