Actueel

Noodweer Balearen: recordwarme Middellandse Zee is extra trigger.

Mallorca, archieffoto

Hoewel het nog volop zomer is, zagen we de temperatuur in het westelijke gedeelte van het Middellandse Zeegebied de afgelopen dagen even flink dippen. Koude lucht schoof Spanje vanuit het noordwesten binnen en in combinatie met het recordwarme zeewater brak lokaal noodweer los!

De overgang was flink, want de afgelopen weken was het snikheet op het Iberisch schiereiland. Met gemak werd dagelijks op meerdere plekken 40 graden aangetikt en zelfs overschreden. Spanje zat inmiddels al in zijn vierde hittegolf van dit jaar. Op 30 juli het historisch warmterecord in Barcelona verbroken. Het vorige record dateert van 1982 en stond op 39,8°C. Voor het eerst sinds de metingen vanaf 1914 werd in de Catalaanse stad 40 graden gehaald!

Van zinderende hitte naar 'frisjes'
De hitte was afkomstig van het Afrikaanse continent. De zuidelijke wind voerde deze hitte aan en de afgelopen weekend werd de warmte zelfs helemaal naar Nederland getransporteerd met 35 graden in Groningen! Maar een windsprong zorgde voor een plotselinge draaiing van de wind en koele lucht bereikte Spanje. Op zo’n 5 km hoog in de atmosfeer was het -10 graden tegenover zeewater van +30 graden. Dit verschil van 40 graden veroorzaakte zeer onstabiel weer en gaf op meerdere plekken direct noodweer. Aan de grond kelderde de temperatuur op de Balearen tot naar begin 20 graden. Verhoudingsgewijs behoorlijk fris dus!

bliksemontladingenbron Wetteronline. Het eiland Mallorca ligt verstopt onder massa's bliksemontladingen.

Code rood Mallorca en overal noodweer
Op Mallorca werd code rood afgegeven voor zware tot zeer zware windstoten, onweer en vooral heel veel regen. Code rood bleek terecht, want niet lang erna brak het noodweer op de Balearen los. Een zeer actieve zone met onweer, veel regen en zeer zware windstoten bereikte op woensdagochtend als eerste Formentera, een kleine eiland net zuid van Ibiza. Veel zeiljachten die in de baai voor anker lagen, raakten op drift en meerdere schepen werden op de rotsen gesmeten. Er werden windstoten gemeten tot 130 km/u.zeilboten.JPGOp drift geslagen boten aan de kust bij Formentor

Daarna bereikte het noodweer Ibiza, Mallorca en Menorca. Binnen 90 minuten zijn meer dan 80.000 bliksemontladingen gemeten, er kwamen zware tot zeer zware windstoten voor, hagelbuien en vooral heel veel regen. Op Menorca werd op een officieel meetstation iets meer dan 200 mm gemeten. Omdat er zoveel regen in korte tijd viel, was er sprake van flinke wateroverlast. In Port de Soller veranderden door het hoogteverschil in dit stadje binnen no-time de straten in kolkende rivieren. Sommige mensen werden hier compleet verrast en moesten uit hun woning worden bevrijd door reddingsdiensten. Dit gebeurde niet alleen hier, maar ook op meerdere plekken zoals Menorca. twitter.JPGBron: Twitter Kolkend water door stadje Mercadal op Menorca
twitter2.JPGRivieren van wild stromend water die auto's meesleurden op hun pad naar de zee in Port de Soller

Het komt overigens vaker voor dat de Balearen in augustus of september extreme voor de kiezen krijgen, maar het opwarmende klimaat versterkt dit wel. Momenteel is het Middellandse Zeewater recordwarm. Wanneer koude lucht hier overheen strijkt is dit een kweekvijver voor zware buien. Het is dan ook niet uitgesloten dat dit de laatste zware buiencomplexen zijn die over de Middellandse Zee trekken. Inmiddels is deze subtropische storm op doorreis wat afgezwakt en heeft hij het vastenland van Italië en Frankrijk bereikt. Ook de Alpen kunnen rekenen op stevige onweersbuien. middellandse zee.jfifBron: CEAM De paarse lijn laat zien dat het water van de Middellandse Zee momenteel recordwarm is.


16-08-2024 om 10:15 door Amara Onwuka


Lees meer:

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...