Actueel

Nóg een cycloon voor Japan

NASA Worldview

Het is de afgelopen tijd druk in de westelijke Grote Oceaan. In twee weken de tijd trokken er namelijk al 2 tyfoons over Japan en de derde gaat er vandaag aan land. Ook waren er enkele tyfoons en tropische stormen die niet over Japan trokken, maar wel in de buurt waren.

Wat is een tyfoon?
Cycloon, orkaan, tyfoon, tropische storm... ze zijn eigenlijk allemaal hetzelfde fenomeen, maar met verschillende namen. Het ligt aan waar de orkaan/tyfoon/tropische storm voorkomt hoe je erna verwijst. Een orkaan/tyfoon/tropische storm is een lagedrukgebied met daarin enorme roterende "wolkenmuren" die uit zware buien bestaan (de regenbanden in het figuur hieronder). Meer over wat precies een tyfoon of orkaan is, lees je in de blog van 4 september 2018.

Structuur_Tyfoon.jpg

Tropische storm Krosa
Krosa stuurt al enkele dagen op Japan af. Eind vorige week was Krosa nog een tyfoon met gemiddelde wind tot ruim 175 km/uur. In de tussentijd is deze storm wat afgezwakt, maar Krosa blijft nog steeds een hevige tropische storm. Vanwege de grootte van deze storm, hebben sommige eilanden van Japan al sinds gisteren last van veel regen en wind.

Krosa is momenteel een tropische storm met gemiddelde windkracht 10 en windstoten meer dan 120 km/uur. Na verwachting neemt Krosa vandaag iets in kracht toe voordat deze storm aan land gaat op het zuidelijke eiland van Japan; mogelijk wordt Krosa zelfs opnieuw een tyfoon. In het weekend trekt Krosa als een tropische depressie over het noordelijke eiland van Japan (rode "L" in het figuur hieronder).

20190814_tropische storm Krosa_Weather Underground.JPG
De verwachte baan van tropische storm Krosa (Bron: WeatherUnderground)

Vanwege deze hevige tropische storm valt er de komende 24 tot 48 uur heel veel regen, zijn er windstoten tot ruim 130 km/uur mogelijk en is er kans op overstromingen en aardverschuivingen. Er zijn inmiddels meer dan 160 vluchten geannuleerd. Krosa wordt de 10de tyfoon/tropische storm die dit jaar aan land gaat op Japan. 

Japan herstelt nog van de vorige tyfoons en tropische stormen die de afgelopen 3 à 4 weken overtrokken:

  • Tyfoon Lekima

Deze (super) tyfoon van vorige week trok niet over de hoofdeilanden van Japan, maar wel over de kleinere eilanden zuid van de hoofdeilanden. Met name de Ryukyu eilanden waren zwaar getroffen door super tyfoon Lekima. In Miyakojima viel ongeveer 280 mm regen en waren er windstoten tot ongeveer 167 km/uur. 

Ook zorgde tyfoon Lekima voor veel regen en vervolgens heel veel schade in China en Taiwan.

20190810_Lekima.jpg
Super tyfoon Lekima aan land boven China op 10 augustus 2019 (Bron: NASA Worldview)

  • Francisco

Op dinsdag 6 augustus ging tyfoon Francisco aan land op het zuidelijke eiland van Japan met gemiddelde windsnelheden van rond 135 km/uur. Lokaal zorgde Francisco voor ruim 380 mm regen!

20190806_Francisco.jpg
Tyfoon Francisco op 5 augustus 2019 (Bron: NASA Worldview)

  • Tropische storm Nari

Op 27 juli trok Nari over en lokaal viel ongeveer 200 mm regen. Op die dag was er ook een aardbeving van kracht 6,3 op de Schaal van Richter in de omgeving van Honshu, Japan.

20190727_Nari.jpg
Tropische storm Nari op 26 juli 2019 (Bron: NASA Worldview)

Geen nieuwe naam
De naam "Krosa" is al meerdere keren voor een tyfoon in de noordwestelijke Grote Oceaan gebruikt. In de jaren 2001, 2007 en 2013 kwam er dus ook een tyfoon/tropische storm met de naam Krosa voor. 


14-08-2019 om 13:30 door Magdel Erasmus

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...