Actueel

Nieuw-Zeeland maakt zich opnieuw op voor zwaar weer

Misschien staan de beelden van een overstroomd Auckland je nog wel bij. Het is slechts twee weken geleden dat het Noordereiland van het vaak zo pittoreske Nieuw-Zeeland getroffen werd door extreme regenval. Nu staat het land opnieuw een flinke uitdaging te wachten: voormalig tropische cycloon Gabrielle ligt op ramkoers met de eilandengroep.

Tropische cycloon Gabrielle
Op dit moment ligt Gabrielle nog een paar honderd kilometer ten noordwesten van het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. Het was een tropische cycloon van de derde categorie met windstoten van zo’n 170 kilometer per uur. De Norfolk eilanden, een eilandengroep met zo’n 1700 inwoners hebben nu met de storm te maken maar lijken zich er aardig doorheen te slaan. De komende 24 uur zal Gabrielle dichter naar de Nieuw-Zeelandse noordkust koersen.

pad gabrielle.PNG
Het vermeende pad van Gabrielle volgens het Tropical Cyclone Warning Centre in Wellington. 

Transitie
Zodra Gabrielle de Nieuw-Zeelandse kust bereikt wordt het systeem opnieuw geclassificeerd, het veranderd dan van een tropisch systeem in een extra-tropisch systeem. Toch zal het nog een enorme bak regen en hoge windsnelheden met zich meebrengen, zoals van een ex-tropische cycloon verwacht mag worden. De herclassificatie betekent dan ook niet dat de storm minder intens van karakter wordt. In plaats van een geconcentreerd slecht weer rondom het oog, zoals we dat bij tropische cyclonen zien, is het meest extreme weer in een extra-tropisch systeem vaak in een groter gebied te vinden. Het oog van de storm kan dan ook niet meer gebruikt worden om de locatie van het meest heftige weer te vinden. Dit resulteert in een vrij onzekere verwachting wat betreft de locaties met de hoogste windsnelheden en neerslaghoeveelheden. Ook is de koers van Gabrielle nog steeds niet helemaal zeker.

SATpic gabrielle.PNG.png
Het actuele satellietbeeld toont dat Gabrielle aan het transformeren is, het is niet langer een gesloten circulatie rond een oog maar er is een langgerekte wolkenband te zien. 

Waarschuwingen
Het is één van de meest serieuze stormen van deze eeuw, waarschuwen Nieuw-Zeelandse meteorologen. Ze hebben dan ook veel verschillende waarschuwingen uitgegeven. In totaal liggen er 17 waarschuwingen klaar voor zowel regenval als wind(stoten). Ook wordt er voor hoge golven gewaarschuwd. Vanaf 3 uur vanmiddag (03:00 zondagochtend lokale tijd) gaan de meeste waarschuwingen gelden. Ze blijven maar liefst 48 uur staan, omdat het erop lijkt dat Gabrielle even zal blijven hangen in de omgeving van Auckland. Dit zou daar extra neerslag opleveren en dat in het meest dichtbevolkte gebied van het land. Een ander probleem is dat de grond op veel plekken nog helemaal verzadigd is door de regen van twee weken terug. De grond heeft dus weinig opslagcapaciteit voor extra regenwater. Dit resulteert in een groter gevaar voor modderstromen en ‘flash floods’ die voorkomen als een grote hoeveelheid water niet de grond in kan en dus over land naar het laagst gelegen punt stroomt.

waarschuwingen.PNG.png
Het kaartje met waarschuwingen van de Nieuw-Zeelandse meteorologische dienst zegt genoeg: er komt extreem weer aan. 

Extreme neerslag en wind
Het systeem zal de komende uren iets afzwakken, maar toch blijven zowel de neerslaghoeveelheden als de windsnelheden ronduit indrukwekkend. De windsnelheid die uiteindelijk op het Noordereiland gemeten zal worden is afhankelijk van kleine schommelingen in de koers van de ex-tropische cycloon. Zoals het er nu uitziet zullen windstoten snelheden van 130 kilometer per uur, lokaal nog wat hoger, kunnen halen. In kustregio’s zijn dit soort windsnelheden zeldzaam maar niet uniek. Verder landinwaarts halen de windstoten echter vergelijkbare waarden op het hoogtepunt van Gabrielle. Daar is het wel uniek dat dit soort windsnelheden voorkomen en zullen ze dus ook voor meer schade zorgen. Daarbij komt dat de grootste stad van Nieuw-Zeeland, Auckland, in een gebied ligt waar deze hoge windsnelheden ook verwacht worden. De stad is dan ook hard bezig om alles dat het moeilijk krijgt met de windstoten vast te zetten of te verstevigen.

De regen die verwacht wordt gaat naar alle waarschijnlijkheid nog pittigere gevolgen hebben dan de wind. Er worden neerslagsommen tot 400 millimeter verwacht in sommige gebieden. Op grote schaal kan 200 tot 250 millimeter neerslag vallen. Dit zijn heel stevige neerslagsommen, die zoals hierboven beschreven gemakkelijk overstromingen, flash floods en modderstromen kunnen veroorzaken. Een regensom van 400 millimeter staat gelijk aan 1.75 klassieke wijnvaten die leeggegoten worden op één vierkante meter! Als Gabrielle even blijft hangen bij het Noordereiland, zoals het Europese weermodel berekent, kunnen de neerslaghoeveelheden nog verder oplopen met nog gevaarlijkere omstandigheden als gevolg.

accrr.PNG.png
De cumulatieve neerslag volgens het Europese weermodel tot dinsdag 14:00 (Nederlandse tijd). De neerslagsommen die berekend worden zijn extreem hoog, met uitschieters boven de 400 millimeter! 

Golven en strandafkalving
De harde wind zorgt op de oceaan, met name aan de oostkust van het Noordereiland voor hoge golven. Er wordt gewaarschuwd voor golven met een significante hoogte van ruim zeven meter en verschillende modellen berekenen zelfs nog hogere golven. Grote schepen hebben hier geen problemen mee maar mochten deze golven lokale (jacht)havens binnenrollen dan is dat slecht nieuws voor de eigenaren van kleinere boten. Golven van dit kaliber resulteren ook vaak in een flinke afkalving van het strand. Een deel van het zand verdwijnt de oceaan in en het strand wordt dus een stukje kleiner. Voor strandbarretjes en huizen die dicht bij de oceaan staan kan dit een gevaar zijn, er wordt dus geadviseerd om goed op te blijven letten en indien nodig te evacueren.

hilde.png
De prachtige Nieuw-Zeelandse stranden krijgen een flinke dreun van Gabrielle te verwerken. 

Maatregelen
De overheid en lokale autoriteiten in Nieuw-Zeeland hebben al de nodige maatregelen getroffen. Zo zijn, zoals hierboven al even genoemd, veel losliggende zaken vastgezet. Denk hierbij aan containers, (bouw)stellingen, en billboards. Ook heeft het stadsbestuur van Auckland evacuatie-schuilplaatsen aangelegd, daar kunnen mensen heen die de storm niet in hun huis uit kunnen zingen. In gebieden met veel reliëf is zwaar materieel klaar gezet om in het geval van modderstromen belangrijke wegen snel vrij te kunnen maken. Naar verwachting zullen belangrijke bruggen in Auckland ook sluiten zodra de hoogste windsnelheden overtrekken, het is dan namelijk niet veilig om er verkeer overheen te leiden. Laten we hopen dat de voorbereidingen en waarschuwingen voldoende zijn geweest om het ergste te voorkomen, Nieuw-Zeeland zet zich schrap!


11-02-2023 om 12:45 door Leander de Wit


Lees meer:

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...