Actueel

Nat, natter, natst: veel regen deze maand!

De afgelopen week was het vaak onstuimig weer en viel er veel regen! Maar hoeveel viel er nu precies? En hoe verhoudt zich dat met de droogte? En de vooruitzichten, zijn die nat of droog? 

Meer dan 120 mm

Dat het de afgelopen dagen nat is geweest, is niemand ontgaan. In combinatie met vaak veel wind, is er behoorlijk wat regenwater naar beneden gekomen! Afgelopen maand is er op veel plekken al meer dan 70 mm gevallen. In het noorden, op de Veluwe en in het zuiden van Limburg viel nog net wat meer, waardoor daar lokaal al meer dan 120 mm is gevallen!Neerslag maart 2019.PNGFiguur 1: De hoeveelheid regen die er tot nu toe in maart is gevallen. Vooral in het noorden, op de Veluwe en in Zuid-Limburg was het erg nat.

Normaal 70 mm in maart

Gemiddeld genomen valt er in de hele maand maart zo’n 70 mm regen. Op de Veluwe en in Zuid-Limburg nog net wat meer, doordat het hoogteverschil daar nog voor net wat meer regen zorgt (door opstuwing van de lucht). We zitten nu halverwege maart en veel plekken zijn daar dus al ruimschoots overheen gegaan!

Langdurig gemiddelde maart 2019.PNGFiguur 2: De normale hoeveelheid neerslag in de hele maand maart. Als je deze vergelijkt met de bovenste kaart, zie je dat veel plekken hier al overheen zijn gegaan.

Recordnat?

Is het dan ook recordnat? Nee, records zijn momenteel nog niet in zicht. Het mag dan wel veel geregend hebben de afgelopen dagen, maar het kan erger! De hoogste maandsom op dit moment op een officieel KNMI-station is nu 112,7 mm in Lauwersoog. In 1981 kwam er in dezelfde maand 148,9 mm naar beneden in Soesterberg, wat nu het record is. Als we dat willen halen moet er dus nog 36,2 mm bijvallen. Merk op dat de vele vrijwillige metingen die op het bovenste kaartje staan niet meegenomen worden in de records.

De Bilt op voorlopig 7e plek

Kijken we dan alleen naar ons landelijke weerstation in De Bilt, dan zien we dat die momenteel op de 7e plek staat van de natste maand maart ooit! Dat terwijl de maand pas halverwege is… Er is tot nu toe 96,7 mm gevallen, terwijl het record hier op 138,6 mm staat. Ook hier moet dus ongeveer nog 40 mm bijvallen voor een all-time record. 

Record De Bilt.PNGFiguur 3: De Bilt staat momenteel op een 9e plek, terwijl we pas halverwege de maand zijn! Het record is 138,6 mm.

Wat zijn dan de vooruitzichten?

Gaan we die 40 mm dan halen? Als we naar de vooruitzichten kijken, zien we dat vannacht nog een storing overtrekt die voor ongeveer 5 mm gaat zorgen. Morgen overdag en dinsdag trekken dan buien over, maar de verschillen zijn dan lokaal groot. Trekt een actieve bui precies over De Bilt, kan daar zomaar een extra 10 mm bijvallen. Juist vanaf dinsdag lijkt het echter droog te worden en ook de neerslagkansen de rest van de maand zijn niet heel groot. Goed nieuws dus voor de zonneaanbidders, slecht nieuws voor recordliefhebbers. Neerslag de Bilt.PNGFiguur 4: De pluimverwachting voor de neerslag in De Bilt. Morgen en maandag valt er nog wat regen, maar daarna lijkt het droge weer de overhand te gaan krijgen.

Die droogte moet nu toch ook wel voorbij zijn?

In de meeste gebieden van Nederland is de grondwaterstand inderdaad weer op peil dankzij deze regen. Dat komt omdat een groot deel van Nederland laag ligt. Juist in de hogere gedeelten van Nederland is de grondwaterspiegel nog niet helemaal op peil. Niet vreemd na een neerslagtekort van op sommige plekken meer dan 350 mm. Het waterschap Rijn en IJssel heeft gisteren bijvoorbeeld nog een bericht eruit gestuurd met de titel: “Regen nog steeds meer dan welkom”.

Bijzonder: hoogwater en droogte tegelijk

Terwijl het waterschap Rijn en IJssel dus nog springt om water, staat de Maas juist opvallend hoog. Dit komt vooral door de vele regen in de Ardennen gisteren. In het stroomgebied van de Rijn (Duitsland) is juist minder regen gevallen, waardoor het water daar minder hoog staat. Het gaat om een relatief korte piek: het water doet er ongeveer 2 dagen over om door Nederland te stromen om vervolgens in zee te stromen. Meer informatie over de waterstand vind je hier.Half 8_05_weerfoto08 (3).jpgFiguur 5: Het water van de Maas stijgt momenteel snel. Gisteren stonden deze picknicktafels er al nat bij (links), maar vandaag kun je er toch beter niet gaan zitten (rechts)!


16-03-2019 om 16:45 door Philippe Schambergen

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...