Actueel

Nachtvorst!

De herfst is op zondag 23 september met een flinke bak water begonnen! De herfst gaat regelmatig gepaard met fris weer en 's nachts kans op vorst. Het is nu al een stuk minder warm dan vorige week. En nu de vraag: is er kans op nachtvorst?!

Het weer paste zich naadloos bij het begin van de herfst aan met veel regen, weinig zon en lage temperaturen. Ook afgelopen nacht daalde vrijwel overal de temperatuur onder 10 graden.

20180924_Minimumtemperatuur.jpg

Minimumtemperatuur op maandag 24 september 2018

Het wordt voorlopig rustiger en droger. Dat komt door een hogedrukgebied die pal over Nederland ligt. Een hogedrukgebied zorgt altijd voor grootschalige dalende lucht. Daardoor droogt de lucht uit en vooral de nachten verlopen helder. Overdag is de kans op buien klein.

20180924_eu_isobars_extended.jpg

Als het 's nachts helder is, koelt het aardoppervlak sneller af dan tijdens een bewolkte nacht. Dat komt door uitstraling: wolken zorgen ervoor dat de warmte niet ontsnapt. Zonder wolken kan de warmte makkelijk in de atmosfeer 'ontsnappen'. 

nachtelijke afkoeling 02_weer 2017_03.jpg

Vorst aan de grond
De temperatuur wordt normaal gesproken op anderhalve meter gemeten, maar vlak bij de grond kan deze echt anders zijn! Op warme dagen is de grondtemperatuur hoger dan de temperatuur op 1,5 m. Tijdens een heldere, windstille nacht is dit andersom en ligt deze juist weer lager. Zoals afgelopen nacht: in Deelen kwam de minimumtemperatuur op 3,6 graden uit, terwijl de minimumgrondtemperatuur maar 1,2 graden was.

20180924_Minimumgrondtemperatuur.jpg
Minimumgrondtemperatuur op maandag 24 september 2018

Het kan dus zijn dat de temperatuur (gemeten op 1,5 m) boven het vriespunt ligt en de grondtemperatuur onder het vriespunt. In dergelijke gevallen is er sprake van vorst aan de grond, oftewel nachtvorst. Als er veel waterdamp in de lucht zit en de lucht vervolgens afkoelt, vindt condensatie plaats. Daardoor verschijnen waterdruppeltjes en deze bevriezen op oppervlakken. We zien het 's ochtends als een wit laagje op bijvoorbeeld het gras, de struiken en de ramen van auto's. 

Komende nacht
Vandaag zijn er nog wat wolken en vallen soms enkele buien, maar vannacht klaart het op de meeste plaatsen op. Vooral landinwaarts is het vrij helder met weinig wind. Daardoor koelt het flink af. In het zuidoosten daalt de temperatuur naar een graad boven het vriespunt! En als de afgelopen nacht enige indicatie is, hebben we inderdaad komende nacht met nachtvorst te maken!

20180924_nl_vannacht.jpg

Voorpagina: Ria Luttikhold, De Heurne (gemaakt op 25 maart 2018)


24-09-2018 om 14:00 door Magdel Erasmus

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...