Actueel

Motregen: waarom de radar het niet ziet

Roodeschool

Op dagen zoals vandaag blijft het niet overal droog. Op de buienradar kun je zien waar er regen valt, maar niet waar er motregen valt. In deze blog leggen we je uit waarom dat zo is.

De radar

Er zijn meerdere radarstations in Nederland. Deze radarstations zenden golven uit die de lucht in gaan. Deze golven gaan door tot dat ze regendruppels tegenkomen. Bij zo'n regendruppel wordt vervolgens het signaal teruggekaatst naar de radar. Zo'n radar is altijd opzoek naar deze weerkaatsingen. Als dus zo'n weerkaatsing wordt opgepikt, wordt dat gezien als regen. Het totaalplaatje van al deze opgevangen signalen wordt uiteindelijk omgezet in de bekende regenradar. Bij Buienradar wordt gebruik gemaakt van verschillende radarstations om deze te combineren in een zo goed mogelijke radar.

Radar regen_2.jpg
Motregen

Motregen is daarentegen een geval apart. Motregen bestaat uit veel kleinere druppels dan normale regen. Deze druppels zijn eigenlijk te klein om door de radar opgevangen te worden. De golven die de radar uitzendt, zijn namelijk te groot om (genoeg) effect te ondervinden van de motregen. Hierdoor wordt geen signaal opgevangen door de radar en verschijnt er geen regen op de radar. Daarnaast kan motregen vallen uit wolken die te laag hangen voor de radar. Zo laag kunnen de signalen van de radar dus niet komen, waardoor er dus nog steeds geen motregen verschijnt op de gewone regenradar.Radar_v2_04_motregen.jpg
Gelukkig hebben wij bij Buienradar een motregenradar. Dat is eigenlijk geen radar, maar een inschatting van waar motregen kan vallen. Met behulp van waarnemingen vanaf de grond en inschattingen die uit satellietbeelden worden gehaald, wordt er geprobeerd zo goed mogelijk motregen in beeld te brengen. Het eindproduct is te zien op onze motregenradar.

Vandaag was het vooral in het oosten en zuidoosten nat, met soms motregen. Ben je benieuwd of het de komende dagen zulk weer blijft, of dat er verandering in komt? Je kunt het lezen in ons weerbericht.


24-11-2018 om 13:45 door Brian Verhoeven


Lees meer:

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...