Actueel

Morgen stevige onweersbuien!

Tal van festivals, braderieën en evenementen zijn er georganiseerd komende zaterdag. Honderdduizenden mensen trekken er op uit morgen. Het weer lijkt alleen geen medeleven te tonen met diegenen die wat leuks gepland hebben. Doorgaans vallen zomerse onweersbuien in de avond, maar morgen kan de eerste bui al in de ochtend vallen. En dit wordt in de loop van de dag alleen maar erger. Een actieve buienstoring die van west naar oost over het land trekt is hiervan de schuldige.

RTL_day_09_EU front.jpg

In de nacht van vrijdag op zaterdag neemt de bewolking van uit het westen al toe. Het belooft een zwoele nacht te worden bij een graad of 17. Eind van de nacht valt langs de kust al de eerste regen. In Zeeland kan hier zelfs al een klap onweer bij zitten!

Gedurende de ochtend en middag trekt de storing van west naar oost over het land. Voor de buien uit, kan de temperatuur in het oosten en zuiden nog oplopen tot ongeveer 26 graden. Die hoge temperatuur zorgt er tevens voor dat de buien naarmate ze naar het oosten trekken, meer en meer intensiveren. Daar zullen dan ook de zwaarste buien vallen. Over heel het land dient men rekening te houden met zware onweersbuien waar lokaal veel regen uit kan vallen. Grote hagelstenen en windstoten zijn ook zeker niet uitgesloten. Een code geel of zelfs oranje morgen zou mij niet verbazen.

RTL_day_14_NL morgen.jpg

Ondanks dat dit weer erg vervelend is, komen wij er relatief goed van af. Naarmate de storing over de grens trekt, wordt deze namelijk nog actiever. Onze oosterburen kunnen zich opmaken voor serieus noodweer. De buien nemen in hevigheid toe en men moet rekening houden met wateroverlast en zelfs kortstondige stroomstoringen.

Voorlopig valt zaterdag trouwens wel de laatste neerslag. Na zaterdag wordt het droog en laat de zon zich weer steeds vaker zien. Daarbij stijgt het kwik trouwens ook flink. Het zou zo maar kunnen zijn dat we na het weekend richting een hittegolf gaan!

           RTL_day_15_NL meerdaagse.jpg

Of we de hittegolf gaan halen is trouwens nog even afwachten, want de spreiding in de temperatuurverwachting nogal groot. Het hangt voor nu af van de donderdag, maar zoals we hieronder kunnen zien, kan het 35 graden worden, maar ook 21! We mogen spreken van een landelijke hittegolf zodra het in De Bilt vijf dagen achter elkaar 25 graden of warmer is, waarvan er minimaal 3 boven de 30 graden. De kans dat we een regionale hittegolf in zuidoost Nederland gaan krijgen, is vrij aannemelijk.

2019-07-19 12_02_35-Buienradar.nl - bekijk de pluim voor een beeld voor de komende 14 dagen.jpg

19-07-2019 om 11:00 door Martijn Dorrestein

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...