Er zijn heel veel verschillende soorten wolken die men kan zien. Sommige wolken zien we het hele jaar door, andere wolken, zoals parelmoerwolken, zijn juist vrij uniek. Binnenkort kun je misschien wel parelmoerwolken zien! In deze blog leggen we je meer uit over deze bijzondere wolkensoort.
Stratosfeer
We onderscheiden verschillende lagen in de atmosfeer van de aarde. De onderste, de laag waar wij in ademen, noemen we de troposfeer. Hier komen de meeste wolken in voor. De troposfeer heeft een hoogte van 10 tot 15 kilometer. De laag daarboven heet de stratosfeer. De stratosfeer komt tot wel 50 kilometer hoogte. Die laag bevat bijna geen water, waardoor op zo'n grote hoogte bijna nooit wolken vormen. Het moet extreem koud zijn, wil er toch condensatie plaatsvinden. Op zo'n 25 kilometer hoogte komen dan, bij de juiste omstandigheden, zogeheten parelmoerwolken voor.
De opbouw van de atmosfeer. Halverwege de stratosfeer hangen heel soms parelmoerwolken.
De vorming van parelmoerwolken
Zoals eerder al gezegd, moet het extreem koud zijn om wolkenvorming in de stratosfeer plaats te laten vinden. Om precies te zijn, moet het ongeveer kouder dan -80 graden zijn! Dan is de lucht zo koud, dat het zelfs die kleine hoeveelheid vocht niet meer in gasvorm kan bevatten. Vervolgens ontstaan er wolken: parelmoerwolken! Parelmoerwolken staan bekend om de mooie kleuren de ze soms laten zien. Deze zijn het beste te zien net na zonsondergang of even voor zonsopkomst. Die kleuren worden veroorzaakt doordat de ijskristallen in de wolk het licht reflecteren. Aan het aardoppervlak is de zon dan al onder, maar op 25 kilometer hoogte is de zon nog wel te zien.
Wanneer zijn ze te zien?
De parelmoerwolken kun je dus het beste zien na zonsondergang of voor zonsopkomst. Daarnaast moet de temperatuur op hoogte laag genoeg zijn. Morgen na zonsondergang of dinsdagochtend (voordat de zon opgekomen is) zijn er hier en daar opklaringen. Daarnaast is, richting het westen, de bovenlucht dan koud genoeg. In het oranje gebied in de onderstaande afbeelding zijn de temperaturen onder de -80 graden. Je kunt dus het beste naar het westen kijken om ze te zien!
Temperatuur van de lucht op 10 hPa (ongeveer 30 kilometer hoogte) op de ochtend van Eerste Kerstdag. Berekend door het ECMWF model.
Vraag je je af of er geen bewolking voor die parelmoerwolken hangen en of het droog blijft? Je kunt het lezen in ons weerbericht.