Actueel

Mogelijk veel regen in zuidoosten

Het kan verkeren; een nat voorjaar gevolgd door een recordlange periode van dagen zonder regen. Gisteren kwam er met de onweersbuien een einde aan deze periode. Regionaal leverde deze buien zelfs wateroverlast op. Na een droge woensdag gaat er morgen vooral in het zuidoosten weer regen vallen. Lokaal kan er heel veel water vallen en moeten we ook rekening houden met wateroverlast. De verwachting is lastig en onzeker. De afbeelding is van Ben Saanen.

Geen einde aan de droogte

Eerst even terug naar gisteren. De onweersbuien van gisteren maakten een einde aan de recordlange reeks van 38 dagen zonder regen in de Bilt. Een einde aan de droogte maakten deze buien echter niet. De buien hebben het landelijk neerslagtekort met gemiddeld 5 mm laten dalen. Door de hoge neerslagintensiteit op een harde droge ondergrond spoelde veel water ook direct weer weg zonder opgenomen te worden. De verschillen in gevallen neerslag waren lokaal groot, dat past ook bij het grillige karakter van buien. Dit zien we ook  terug op de neerslagkaart van gisteren. Rotterdam airport noteert bijvoorbeeld 3,3 mm regen. Echter is 11 kilometer verderop in Barendrecht meer dan 59 mm gevallen!

blog1.png                                                                                                                    De gemeten neerslag van gisteren op de KNMI stations. We zien door de buien grote verschillen. Lokaal zijn de verschillen nog groter met bijvoorbeeld in Barendrecht 59,2 mm. Barendrecht ligt 11 kilometer van Rotterdam airport waar 3,3 mm werd opgevangen.

Nieuwe regen

Lang hoeven we niet te wachten op een nieuwe regensituatie. Een klein lagedrukgebiedje welke op dit moment nog boven Spanje ligt trekt richting het noordoosten en gaat verder activeren. Via het noordoosten van Frankrijk en Luxemburg gaat dit weersystem morgen langs ons trekken en ons weer beïnvloeden.

In de warme lucht die volop aanwezig is boven Europa, en bovendien volop vocht zit, kunnen er flinke buien gaan ontwikkelen. De verwachting is dat deze buien zich clusteren en dat er een intensief neerslaggebied gaat ontstaan met zware regenval. Dit neerslaggebied blijft langdurig slepen over onze omgeving en daardoor kan er veel regen gaan vallen. Daarbij is er ook kans op onweer. 

fronten_morgen.png              De weerkaart voor morgenmiddag. Een lagedrukgebied trekt over Luxemburg naar het noordoosten en neemt veel neerslag met zich mee.

Veel regen en onzekerheid

Vanwege het verwachte intensieve neerslaggebied heeft het KNMI voor morgen alvast een code geel uitstaan voor regenval. Deze staat op dit moment uit voor het zuidoosten van het land; de provincies Noord Brabant, Limburg en Gelderland. De verwachting op moment van schrijven is dat het zuidoosten namelijk de meeste neerslag kan verwachten. We gaan nu uit van hoeveelheden tot 40 mm.

De weercomputers hebben het echter moeilijk met de koers van het lagedrukgebiedje. Dat maakt in een klein land als Nederland de weersverwachting erg lastig. Trekt het systeem een stuk westelijker dan kan het hele land in de stromende regen zitten. Trekt het systeem een stuk oostelijker dan regent het wellicht alleen maar aan de oostgrens van ons land.  Op dit moment verschillen de weermodellen nog steeds flink. Niet alleen in de trekrichting, maar ook in de neerslaghoeveelheden. Laten we als voorbeeld kijken naar het Amerikaanse GFS, het Duitse ICON en het Nederlandse Harmonie.

Om te beginnen het Amerikaanse model. Deze laat het op veel plaatsen tot regen komen. Zwaartepunt ligt op het zuidoosten, maar ook in het midden van het land valt veel regen met meer dan 20 mm.

GFS.jpg             Het Amerikaanse GFS laat het in het grootste deel van het land morgen regenen. Het meest in het zuidoosten met maximaal 30-40 mm een flinke slok water. Bron: WXCharts.

Hoe anders is het Duitse model ICON. Dit model laat het in een veel groter deel van het land droog. Het midden van het land komt hier tot  slechts een enkele millimeter. Verder naar het oosten is het iets natter en in Limburg voorziet dit model een waterbom met hoeveelheden tussen de 70-100 mm regen. Ruim het dubbele ten opzichte van het Amerikaanse model en dan ook op een andere plek in het land. Wateroverlast is dan onvermijdelijk en voor het KNMI zou dit minimaal een code oranje opleveren. Laten we hopen dat dit scenario niet uitkomt, maar de trend is duidelijk: veel regen en veel onzekerheid.

icon.jpg           Icon voorziet vooral regen in het oosten, in Limburg een absolute waterbom. Bron WXCharts.

Tot slot het Nederlandse model Harmonie, deze geeft in de laatste berekeningen juist in bijna het hele land een kletsnatte dag. Enkel de kustgebieden en een deel van Friesland zouden het droog houden. Ook hier het zwaartepunt op het zuidoosten met lokaal meer dan 70 mm regen. Maar ook in het midden van het land hoeveelheden tussen de 20-50 mm regen. Dat is echt heel fors. 

Dus wat gaat het worden?

Grote verschillen in het land morgen

Een bijzondere weerdag staat ons morgen dus wel te wachten kunnen we concluderen. In het westen en noorden blijft het droog en daar zal de zon ook nog goede zaken kunnen gaan doen. Temperaturen zijn aangenaam met waarden rond 23 tot 25 graden. Verder naar het zuidoosten is het vaker bewolkt en neemt de kans op regen toe. In het zuidoosten verwachten we veel regen en daarbij is er kans op onweer. In Limburg komt het kwik in de intensieve regen niet hoger dan een frisse graad of 17. De verschillen in het land zijn regionaal morgen dus groot, maar ook lokaal kan er met de neerslag hoeveelheden veel verschil ontstaan.

morgen.png              De weerkaart voor morgen.

Benieuwd naar de laatste inzichten wat betreft het weer voor donderdag? Hou dan ons weerbericht goed in de gaten.


21-06-2023 om 11:15 door Sebastiaan Aarts


Lees meer:

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...