Actueel

Manhattanhenge

Van Stonehenge in Engeland hebben we waarschijnlijk allemaal wel eens gehoord, maar kende je Manhattanhenge al? Gisteren vond en vandaag vindt deze plaats in New york. Laten we dieper ingaan op dit fascinerende natuurverschijnsel en ontdekken waarom Manhattanhenge zo'n magische ervaring is.

GettyImages-905245800.jpgZonsopkomst in Manhattan. Foto: GettyImages

Henge
Manhattenhenge is een term die bedacht is door de beroemde astrofysicus Neil deGrasse Tyson, geïnspireerd door Stonehenge in Engeland. Het verwijst naar de gebeurtenis waarbij de zon perfect uitgelijnd is met de oost-west georiënteerde straten van Manhattan. Tijdens de zonnewendes, wanneer de zon het verste punt in het noorden of zuiden van de horizon bereikt, raakt de zonsondergang precies de straten van New York City, waardoor de hele straat wordt verlicht met een magische gloed.

download (4).png
Veel mensen kijken naar de Zonsondergang in Manhattan. Foto: GettyImages

Bekijken
Wilt u nou ook Manhattenhenge willen ervaren, dan heeft u in principe 4 keer per jaar kans om dit op de gevoelige plaat vast te leggen. Drie weken voor en drie weken na de langste en de kortste dag dag van het jaar vinden deze plaats. Voor een zonsondergang zijn eind mei en half juli het beste. Voor de zonsopkomst zou ik wel een dikke jas meenemen, want deze data zijn in de winter. Namelijk begin december en begin januari. Het moet dan natuurlijk ook nog eens helder weer zijn. 

download (5).pngZonsondergang. Foto: Gettyimages

Waar?
De beste (maar ook de drukste) plaatsen om dit fenomeen te aanschouwen zijn 14th, 23rd, 34th, 42nd en 57th street. Mocht u deze data niet kunnen? Wees niet getreurd want New York is niet de enige stad waar dit gebeurt. Er zijn vele steden in Noord Amerika waar men dezelfde structuur van hoge gebouwen en lange rechte straten kent. Baltimore en Chicago zijn in maart en september aan de beurt. Torontohenge vindt plaats in februari en oktober. Montrealhenge komt 'slechts' een keer per jaar voor rond 12 juni. Mocht dit allemaal te ver weg zijn, dan ligt Stonehenge op 7 uur rijden vanaf Utrecht.

Naamloos.jpgManhattan


30-05-2023 om 11:00 door Martijn Dorrestein

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...