Actueel

Maandoverzicht maart: kletsnat en somber met wat winterse prikken

Veel mensen zijn inmiddels toe aan een beetje zon en hogere temperaturen. Echt langdurig lenteweer is dit jaar immers nog niet voorgekomen. Sterker nog: maart, de eerste meteorologische lentemaand, verliep somber en erg regenachtig. Daarbij was het ook af en toe nog koud genoeg voor sneeuwval. Een wisselvallig maand, maart roert immers zijn staart.

maart2023.png
Maart was nat, somber en iets te zacht.

Regen, regen en nog eens regen
Maart verliep ronduit regenachtig. We bevonden ons vaak op het grensvlak tussen warme en koude lucht en dat is vaak de plaats waar behoorlijk wat neerslag naar beneden komt. De dagen dat het (in de Bilt) niet regende zijn op twee handen te tellen en als het regende was dat vaak ook meteen meer dan 5 millimeter. Gemiddeld viel er in Nederland zo’n 100 millimeter neerslag, dat is flink meer dan de 56 mm die normaal gesproken in maart afgetapt wordt. De meeste neerslag viel in het zuiden, met op redelijk wat plekken meer dan 125 millimeter. De noordelijke Wadden en de kop van Overijssel waren het droogst met rond de 70 mm neerslag.

neerslacombi.png
Op veel dagen regende het in maart, dat resulteerde in een veel te natte maand vergeleken met het klimaatgemiddelde. Bron: KNMI

Sneeuw
Doordat we ons op het grensvlak van warme en koude lucht bevonden viel de koude lucht ook af en toe binnen. Dat resulteerde zelfs hier en daar in een heus sneeuwdek. Vooral in de tweede week van de maartmaand viel neerslag met enige regelmaat in vaste vorm. Op 6 en 7 maart vielen al enkele winterse buien maar op 8 maart was het echt raak, voor het zuiden dan. Daar viel 3 tot 7 centimeter sneeuw, op de Vaalserberg zelfs ruim 10!  Op 10 en 11 maart was dan juist het noorden weer aan de beurt. Daar lag op uitgebreide schaal 5 centimeter sneeuw. In de regio rond Assen werd zelfs een sneeuwdek van zo’n 10 centimeter opgemeten. Ook in de laatste week van maart vielen winterse buien met natte sneeuw en korrelhagel, langdurig wit werd het echter niet meer.

sneeuwdek maart.png
In de tweede week van maart werden zowel het zuiden als het noorden van Nederland op een sneeuwdek getrakteerd. Bron: KNMI 

Weinig zon
Waar maart 2022 nog de zonnigste maartmaand allertijden was, viel het dit jaar flink tegen qua zonuren. Landelijk scheen de zon 117 uur, terwijl dat in de gemiddelde maand maart 146 uur is.  Vorig jaar hadden we nog 250 zonuren in maart, geen wonder dus dat mensen zich afvragen waar de lente blijft. In Maastricht was het het meest somber, daar scheen de zon maar 97 uur. De noordwestkust kon de meeste zonuren optekenen. De laatste keer dat de koperen ploert zich zo weinig liet zien in maart was in 2001. Dit jaar was dus de somberste start van de lente in ruim 20 jaar.

regenbogen.png
De zon liet zich niet al te vaak zien afgelopen maand. Maar als 'ie scheen dan resulteerde dat af en toe in een mooie regenboog, regenen deed het namelijk wel vaak. 

Iets te zacht
Met een maandgemiddelde temperatuur van 7 graden verliep maart een halve graad warmer dan gemiddeld. De koudste nacht viel direct aan het begin, in de Bilt werd het op 1 maart -5.8 graden. Op het meetstation Twenthe werd het die nacht -7.6 en dat is de laagste officiële temperatuur die de afgelopen maand gemeten is. Verder kwam het in de Bilt 6 keer tot vorst, dat is iets minder dan het klimatologisch gemiddelde van 8 vorstnachten. Het warmst werd het op 13 maart met in de Bilt een maximumtemperatuur van 16.6 graden. Verder naar het zuidoosten werd het nog warmer met 18 graden in Eindhoven en 18.2 graden in Volkel.

temperatuurgrafiek.PNG
Maart begon te koud voor de tijd van het jaar maar in de tweede helft van de maand werd het zachter dan gemiddeld, vooral door warme nachten. Bron: KNMI

Eerste storm
Op 13 maart was het niet alleen zacht, er stond ook een stevige wind. Sterker nog, de eerste storm van het jaar werd toen gemeten, met op drie meetstations een uur lang windkracht 9. De zwaarste windstoot bedroeg 107.6 kilometer per uur en werd die dag op station Berkhout, naast Hoorn, gemeten. 

Winterse buien.png
Naast sommige onstuimige dagen vielen er ook nog eens geregeld (winterse) buien, zoals deze prachtige boven de Waddenzee. 

Start groeiseizoen
Vandaag begint het officiële groeiseizoen, dat loopt van 1 april tot 1 oktober. Dat betekent ook dat de droogte weer uitgebreider gemonitord gaat worden. Onder andere door de stevige neerslagsommen die we in maart zaten zitten we voorlopig qua droogte wel goed. Al gaat het de komende week maar weinig regen. Dat is dan weer goed nieuws voor de liefhebbers van lenteweer want hoewel de temperaturen de komende tijd nog niet spectaculair hoog zijn gaan we de zon een stuk vaker zien. Wat een verschil met 1 april vorig jaar, toen een deel van Nederland nog onder een pak sneeuw lag.

1 april.png
Op 1 april vorig jaar lag er in een groot deel van het land een pak sneeuw. 


01-04-2023 om 12:00 door Leander de Wit


Lees meer:

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...