Op 18 januari 2007 werd Nederland getroffen door een zware storm; 11 jaar later (eveneens op 18 januari) hebben we zelfs een zeer zware storm te pakken! Het KNMI heeft inmiddels geen waarschuwingen meer uitstaan. We sluiten hiermee de liveblog af. Een beknopt overzicht van het weer vandaag:
- De hoogste windstoten zijn gemeten in Hoek van Holland (143,1 km/u) en IJmuiden (132,1 km/u);
- Hoek van Holland had officieel een zeer zware storm met een uur lang windkracht 11;
- De storm zorgde voor een stillegging van het vlieg- en treinverkeer in Nederland.
Liveblog gesloten: zeer zware storm
18 januari - 16:30 uur
In IJmuiden en Hoek van Holland stond gedurende een uur gemiddeld een windkracht 11, een zeer zware storm. Voor Hoek van Holland was dit de vierde zeer zware storm sinds 1910. In IJmuiden is er vanaf 1910 5 keer een zeer zware storm geregistreerd.
Sinds 1910 zijn er in heel Nederland, inclusief vandaag, 12 zeer zware stormen geweest. In 1944 trok er in Vlissingen zelfs een orkaan (12 Bft) over. Eens in de 9 jaar komt er in Nederland dus een zeer zware storm voor. De laatste zeer zware storm was op 28 oktober 2013 in Vlieland.
Ook de hoge windsnelheden in het binnenland zijn bijzonder. Tot aan Utrecht, Friesland, Overijssel, Gelderland en het oosten van Brabant werd vandaag een windkracht 9 gemeten! Ook dat gebeurt ongeveer per willekeurig weerstation eens in de 10 jaar.
Zeer zware windstoten
Er zijn vandaag ook tijdens vlagen behoorlijk hoge windsnelheden gemeten. In IJmuiden gaf de windmeter 132.1 km/uur aan en in Hoek van Holland zelfs 143.1 km/uur! Ook ver landinwaarts werden zeer zware windstoten gemeten: Enschede had uitschieters van 124 km/uur en Volkel van 123 km/uur.
Schade en ongevallen
- De zeer zware storm veroorzaakte veel chaos op de weg. Niet alleen door omgewaaide bomen, maar ook door gekantelde vrachtwagens. Vooral op de Noord-Zuid snelwegen stond er daarom enorm veel file. In Stadskanaal reed een bus door een rukwind het water in. Beide inzittenden bleven ongedeerd.
- Schiphol had einde van de ochtend tijdelijk alle vluchten geschrapt. Meer dan 300 vluchten zijn geannuleerd of vertraagd.
- De NS besloot al het treinverkeer te stremmen. Niet alleen door bomen op het spoor, maar ook door schade aan stations. Het is nog onzeker wanneer het treinverkeer weer op gang komt.
- In het hele land kwamen meldingen binnen van omgewaaide bomen en afgewaaide daken en puien.
Slachtoffers
Helaas heeft deze zeer zware storm ook het leven gekost een op zijn minst 3 mensen.
- In Enschede overleed een man toen zijn auto geraakt werd door een omvallende boom.
- In Olst overleed en vrachtwagenchauffeur uit Zwolle toen hij geraakt werd door een vallende tak. Hij was uitgestapt om een dikke tak van de weg te verplaatsen.
- In Vuren is een man overleden na een val van een plexiglasconstructie. Er wordt nog onderzocht of er een relatie is met de storm.
Weerkaart met de maximale wind en zwaarste windstoten
18 januari - 11:25 uur
Schiphol heeft tot nader order alle vluchten gestaakt. Het vliegverkeer heeft behoorlijk last van de zeer zware storm. Daarom zijn tot nader order alle vluchten geannuleerd. Reizigers moeten rekening houden met een mogelijke annulering of flinke vertraging van hun vlucht. Schiphol raadt reizigers aan de actuele vertrekinformatie in de gaten te houden.
18 januari - 11:10 uur
Door de zeer zware storm zijn NS en ProRail zijn hierdoor genoodzaakt de treindienst tot nader order te staken. Alleen de treinen van Arriva in Groningen en Limburg kunnen blijven rijden. Houdt u er rekening mee dat door het grote aantal storingen herstel ook na de storm even kan duren en dat er nog beperkingen in het treinverkeer zullen zijn.
18 januari - 10:54 uur
De zeer zware storm levert al flink wat schade op. Er komen flink wat foto's binnen. Jouw HORIZONTALE (!) foto's en video's kan je hier uploaden
Met zulke windsnelheden blijven zelfs grote stevige bomen niet altijd staan.
De eigenaren van deze auto's hadden flink pech.
Het is lastig op deze foto te zien of deze auto's er ongeschonden vanaf zijn gekomen..
Sommige bomen vielen de verkeerde kant op.
De wind waaide ook dit schuurtje omver.
Ook schuttingen bleven niet overeind.
Los terrasmeubilair wordt omvergeblazen.
Dit bestelbusje delfde het onderspit. De bestuurder bleef gelukkig ongedeerd.
18 januari - 10:23 uur
In zowel Hoek van Holland als IJmuiden staat er al een uur lang een windkracht 11. Donderdag 18 januari 2018 gaat dus officieel de boeken in als een zeer zware storm.
18 januari - 10:00 uur
Aan de kust zeer zware windstoten, in Hoek van Holland zelfs 143,1 km/uur gemeten. De zwaarste windstoot ooit gemeten was 162 km/u in Hoek van Holland (1921).
Overzicht van de zwaarste windstoten:
18 januari - 09:30 uur
De laatste zware storm was op 13 september 2017. Op Vlieland stond een windkracht 10 en daarnaast werden ook windstoten gemeten van 126 km/uur. Op 28 oktober 2013 stond op Vlieland zelfs en zeer zware storm, windkracht 11, met daarbij windstoten tot 151 km/uur.
18 januari - 09:20 uur
Het KNMI heeft zojuist Code Rood uitgegeven voor de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Flevoland, Gelderland, IJsselmeergebied en Overijssel voor zeer zware windstoten.
Er zijn windsnelheden mogelijk van 110 tot 130 km/uur, plaatselijk zijn er uitschieters 140 km/uur. As deze wind continue gedurende een uur zou staan, dan spreken we bij deze windsnelheden over een orkaan in de eerste categorie.
18 januari - 09:00 uur
Het KNMI heeft Code Oranje uitgebreid. De waarschuwing voor (zeer) zware windstoten van 100-120 km/uur, aan zee tot 130 km/uur, geldt nu voor alle provincies en is geldig tussen 09:00 en 14:00.
De wind is al flink aangetrokken. Langs de kust staat storm en er is zelfs al windkracht 10 gemeten in Vlissingen, IJuiden en Hoek van Holland.
17 januari - 14:00 uur
Het KNMI heeft Code Oranje uitgegeven, de waarschuwing voor extreem weer voor zeer zware windstoten in de provincies Noord- en Zuid-Holland, Zeeland, Utrecht, Flevoland, Gelderland en Overijssel. De waarschuwing is geldig vanaf morgenochtend 10:00 uur tot morgenmiddag 14:00 uur.
Vannacht trekt vanuit het zuidwesten een regengebied binnen. Daarnaast valt vooral in het noorden en het midden winterse neerslag. In het noordoosten kan het lokaal zelfs even wit worden. Daar daalt de temperatuur naar net boven het vriespunt waardoor het glad kan zijn. Elders koelt het af naar een graad of 3. Gedurende de nacht trekt de zuidwestenwind aan. Eind van de nacht staat in het zuidwesten al een windkracht 8 met zware windstoten.
Morgenochtend trekt de wind nog verder aan! Vooral langs de kust staat enige tijd een westerstorm, windkracht 9 met windstoten tot 120 km/uur. Ook landinwaarts haalt de wind fors uit tot windkracht 7 à 8 met windstoten tussen 80 en 100 km/uur. Daarnaast valt er regen of winterse neerslag. In het noordoosten is kans op sneeuw en kan het lokaal glad zijn. De temperatuur loopt uiteen van 3 graden in het noordoosten tot lokaal 10 in het zuiden. In de middag wordt het een stuk rustiger en droger met zelfs een glimp van de zon.
Onze meteoroloog Maurice Middendorp geeft uitleg over de storm van morgen!