Actueel

Terugblik: Sneeuwzone trekt over Nederland!

! Deze liveblog is gesloten !

Vandaag trekt van zuidwest naar noordoost een sneeuwstoring over Nederland! Er geldt code geel van het KNMI voor gladheid en er wordt tussen de 1 tot 3 cm sneeuw verwacht. Ook is er later vannacht kans op IJZEL! Volg in deze liveblog de laatste updates wat betreft het winterse weer vandaag.

00.47 Meeste sneeuw heeft het land verlaten, maar vannacht verraderlijke gladheid door IJZEL!

Rond middernacht heeft de meeste sneeuw het land verlaten richting Duitsland. Als we momenteel nog even op de sneeuwradar kijken, zien we dit goed terug.

202101162340__550x512_True_False_True_0_0_0_0_c.png

Vanuit het noordwesten trekt echter nieuwe neerslag het land binnen. In het westen is dit voornamelijk tegen, maar in het noord(oosten) kan dit nog winters van karakter zijn. Hierbij bestaat ook de mogelijkheid tot IJZEL! Pas hier dus extreem mee op morgenvroeg in die regio. Lees meer details in ons uitgebreide weerbericht.

00.10 Morgen verdwijnt sneeuw & ijzel overal, volgende week wordt het zeer zacht!

Morgenmiddag verdwijnt de ijzel en begint het snel te dooien. De sneeuw zal snel overal verdwijnen (waar dat niet al gebeurd is) en we mogen ons opmaken voor een zachte week! Het kan zomaar landelijk 12 (!) worden woensdag. Alle details lees je natuurlijk in ons uitgebreide weerbericht.

23.37 Nog steeds plaatselijk forse sneeuwval!

Op dit moment sneeuwt het op sommige plekken nog steeds goed door! Een nieuw sneeuwgebiedje trekt nu over het midden van het land en daaruit vallen dikke vlokken, zoals op onderstaande foto te zien is.

IMG_20210116_233505.jpg

Ook op de sneeuwradar zien we dit gebied duidelijk terug! Hou de komende uren dus in het midden en oosten nog steeds rekening met sneeuwval en de daarbij horende gladheid.

202101162230__550x512_True_False_True_0_0_0_0_c.png 

22.52 Rijkswaterstaat strooit nog volop!

Op dit moment wordt er door Rijkswaterstaat nog volop gestrooid. Ze rijden in colonnes soms 3 rijstroken breed over de snelweg. Ze vragen je geduld als je erachter zit, want ze doen het voor de veiligheid van een ieder! Let op onderstaande foto vooral op de enorme hoeveelheden zout die op de snelweg belandt. 

Screenshot_20210116-225645.jpgScreenshot_20210116-225554.jpg

Wil jij weten waar Rijkswaterstaat strooit? Kijk dan op strooikaart van Rijkswaterstaat!

22.00 Deze lantaarnpaal heeft de sneeuwval niet overleefd

We blijven het zeggen: het is glad buiten! Deze bestuurder heeft zich daar overduidelijk niet zoveel van aangetrokken, getuige de lantaarnpaal die zo achter is gebleven... 

IMG_20210116_220005.jpg

21.41 Het is lokaal glad! En sommige mensen profiteren daar maximaal van..

De avond valt en nog steeds sneeuwt het in een deel van Nederland. Daarmee is het op sommige plekken ook nog steeds glad! En dan zijn er altijd mensen die het niet kunnen laten... Deze bijzondere vorm van sleeën wordt momenteel uitgeoefend ergens op een parkeerplaats. 

Screenshot_20210116-214309.jpg

19.47 De band met sneeuw ligt boven het oosten

Tijd om weer eens naar de sneeuwradar te kijken! De band met sneeuwval ligt nu boven de oostelijke helft van het land en zorgt ook daar op steeds meer plaatsen voor een wit wereldje, al blijft het sneeuwdek beperkt. Ga je nog de weg op? Houd écht rekening met wat gladheid!

202101161830__550x512_True_False_True_0_0_0_0_c.png

19.13 Het sneeuwt op sommige plekken flink door!

Op sommige plekken in het land sneeuwt het momenteel flink door! De wegen worden wit, zoals hier in Houten. Momenteel ligt daar 3 cm sneeuw en er valt nog wel wat bij.

IMG_20210116_191524.jpg

17.43 Sneeuw zorgt nu voor iets meer problemen op de weg

Het valt nog steeds allemaal reuze mee, maar toch zien we nu meerdere wegen in Google Maps oranje kleuren in het actieve deel van de storing! Dit deel beweegt langzaam richting het oosten, dus ook daar zal de sneeuw voor iets meer problemen gaan zorgen op de weg.

situatie weg.JPG


Ook Rijkswaterstaat zag de wegen witter worden, zoals op de A7 ter hoogte van Hoorn. Ook op bovenstaande kaart is de A7 oranje door sneeuwval.

Rijkswaterstaat.JPG

Bekijk hier de originele tweet.

17.29 Geniet van de sneeuw zolang het kan!

Op dit moment sneeuwt het in een groot deel van Nederland. Wil je ervan genieten? Ga dan nu naar buiten! De sneeuw die nu valt, smelt vannacht hoogstwaarschijnlijk gewoon weer weg. Rond 03.00 vannacht is het in Zeeland namelijk alweer +5 graden! Dat gaat de sneeuw niet overleven.  Verder gaat het vanuit het westen regenen, waardoor de sneeuw extra snel verdwijnt. Tegen de ochtend is het in de hele westelijke helft boven 0. 

Morgenvroeg voor zonsopkomst ligt er in het midden en zuidoosten mogelijk wel nog wat sneeuw, maar deze zal ook daar snel gaan verdwijnen. Ook daar gaat het namelijk regen. Alleen in het (noord)oosten blijft het in de ochtend koud genoeg voor de sneeuw om nog te blijven liggen!

17.17 Sneeuwzone ligt over het midden van Nederland

Op dit moment ligt de sneeuwzone over het midden van Nederland. In het uiterste noordoosten wachten ze nog op de eerste sneeuwvlokken, terwijl het in Zeeland alweer voorbij is. Bekijk de sneeuwradar hier live. 

Sneeuwradar.png

Ook de temperatuur loopt in Zeeland weer iets op. In de rest van het land ligt deze echter nog grotendeels onder het vriespunt en sneeuwt het dus nog aardig door. De verwachting is dat er ongeveer 1-3 cm gaat vallen verspreid over het land. Nu de zon onder gaat zou de sneeuw wel beter kunnen blijven liggen, doordat het nu automatisch nog wat kouder wordt.

Temperatuur.PNG

16.20 Sneeuwval in Zeeland alweer bijna voorbij

Waar het vanochtend begon met de eerste sneeuwvlokken in Cadzand, is het daar nu ook als eerste plek in Nederland weer gestopt met sneeuwen. De zichten lopen langzaam weer op en zelfs de temperatuur komt alweer iets boven het vriespunt uit. Dat is toch een paar uur eerder dan verwacht! Hierdoor lijkt de verwachte hoeveelheid van lokaal 5 cm nergens gehaald te gaan worden. Nederland moet het waarschijnlijk doen met 1-3 cm sneeuw.

Cadzand 2.0.JPG

In Cadzand is het alweer gestopt met sneeuwen.

16.15 Code geel van het KNMI: wat betekent dat nou echt?

Op dit moment staat er voor heel Nederland code geel uit van het KNMI voor gladheid door sneeuwval. Het is echter geen chaos op de wegen! Menig Nederlander begrijpt code geel dan ook verkeerd: het is niets minder dan een waarschuwing om even goed op te letten.

Vergelijk het met een "Pas op! Natte vloer" bordje bij net schoon gemaakte toiletten. Als je rustig verder loopt, zal er niks gebeuren. Zo is het ook met deze sneeuwval! Je kunt prima de deur uit, let een beetje op en er zal niks gebeuren. Code oranje of rood daarentegen is een ander verhaal!

Wil je nou weten hoe het ook alweer precies zat? Lees hier onze uitgebreide blog over de verschillende codes van het KNMI!

16.00 Alleen problemen op Zeeuwse wegen

Tot nu toe valt de overlast, zoals verwacht, mee op de Nederlandse wegen! Alleen in Zeeland liggen de wegdektemperaturen nu onder het vriespunt en daar ligt dus ook wat sneeuw op de weg. Het verkeer heeft hier hinder van en rijdt duidelijk langzamer dan normaal.

Zeeland.JPG

Wegconditie.JPG

15.48 Rijkswaterstaat heeft primeur met eerste elektrische strooiwagen!

Strooiactie Rijkswaterstaat.JPG

Lees de volledige tweet van Rijkswaterstaat via deze link.

15.40 Geniet van de sneeuw zodra het valt!

In een groot deel van Nederland vriest het nu nog niet, gaat er dan wel sneeuw vallen? Jazeker! Door het principe van "neerslagafkoeling" zakt de temperatuur tot onder het vriespunt zodra het gaat sneeuwen. Dat principe is nu al duidelijk te zien in het westen van het land. Wees er echter snel bij: in de loop van de nacht gaat de temperatuur alweer flink omhoog! In het westen wordt het dan zo'n 5 graden boven nul... Dan gaat de sneeuw natuurlijk snel verdwijnen. Lees het hele artikel van RTL Nieuws via deze link.

Knipsel.JPG

15.30 Nog meer winterse plaatjes uit het westen van het land

De sneeuwzone trekt steeds dieper het land in, op steeds meer plekken wordt het wit! Heb jij ook mooie beelden? Stuur ze dan in via deze link of email ze naar weerfoto@rtl.nl ! Wie weet zie je ze dan terug in deze liveblog, op andere sociale media of vanavond op RTL 4! 

6uur&Editie&Laat_01_weerfoto1 (20).jpg6uur&Editie&Laat_02_weerfoto2 (14).jpg6uur&Editie&Laat_03_weerfoto3 (10).jpg6uur&Editie&Laat_04_weerfoto4 (9).jpg

15.09 Voor het gevoel steenkoud!

De gevoelstemperatuur lag in een groot deel van Nederland al onder het vriespunt, maar door de teruglopende temperaturen tijdens sneeuwval voelt het alleen maar kouder aan. In het westen voelt het nu lokaal al aan als -8! Dat wordt dus stevig inpakken als je van de sneeuw wilt genieten.

202101161350__600x722_True_False_False_0_0_0_0_c (1).png

15.01 Slechte zichten door sneeuwval

Door de sneeuwval lopen in het zuidwesten de zichtwaardes soms flink terug! Als het zicht terug loopt tot minder dan 1000 meter, noemen we dat normaal gesproken mist. In dit geval komt het echter door de sneeuw! Ook bij hevige sneeuwval mag je bij zichten onder de 200 meter je mistlampen voor aan doen en onder de 50 meter zicht achter. Het is echter niet de verwachting dat de zichten zo extreem terug zullen lopen. 

202101161350__600x722_True_False_False_0_0_0_0_c.png

14.15 Eerste laagjes sneeuw worden gevormd!

We krijgen, opnieuw vanuit Zeeland, de eerste foto's binnen met een laagje sneeuw! Het is nog niet veel, maar een begin is gemaakt... Uiteindelijk kan er in die hoek vanavond lokaal 5 cm liggen! In de rest van het land blijft het waarschijnlijk bij 2-4 cm. 

6uur&Editie&Laat_02_weerfoto2 (13).jpg

6uur&Editie&Laat_03_weerfoto3 (9).jpg

6uur&Editie&Laat_04_weerfoto4 (8).jpg

Heb jij ook mooie beelden? Stuur ze dan in via deze link of email ze naar weerfoto@rtl.nl ! Wie weet zie je ze dan terug in deze liveblog, op andere sociale media of vanavond op RTL 4! 

13.44 De eerste stations in Zeeland duiken onder het vriespunt door "neerslagafkoeling"

Het is duidelijk harder gaan sneeuwen in het zuidwesten van Nederland, want verschillende stations duiken daar nu onder 0! Dat betekent dat de sneeuw er ook zal blijven liggen en het niet lang meer kan duren voordat we de eerste winterse plaatjes te zien krijgen uit die regio.

202101161230__600x722_True_False_False_0_0_0_0_c.png

Ook in de rest van het land duikt de temperatuur straks onder het vriespunt! Dit komt door een principe genaamd neerslagafkoeling. Als het voor langere tijd (hard) sneeuwt of regent, zal de temperatuur gaan zakken. In dit geval zakt de temperatuur dus genoeg om een sneeuwdek te laten ontstaan, ook al vriest het nu nog niet in het grootste gedeelte van Nederland!

b3bd87a8-9f15-45ff-ae9f-57acad1bba8d.png

13.28 De Zeeuwse stranden kleuren wit!

Als eerste plek in Nederland kleuren de stranden in het zuidwesten van Nederland nu langzaam wit! Op de webcam van het Zeeuwse Cadzand is dit goed te zien. 

Webcambeeld.JPG

©Strandweer.nu

13.04 Stuur vooral jullie waarnemingen door!

Hier bij Buienradar zien we graag jullie foto's, filmpjes en andere waarnemingen binnenkomen! Heb jij leuke beelden? Stuur ze dan door via deze link of stuur ze via email naar weerfoto@rtl.nl . Wie weet zie je ze dan terug in deze liveblog, op andere sociale media of vanavond op RTL 4! 

12.40 Is de radar kapot?

Nee, deze is niet kapot! Ondanks dat krijgen we meldingen binnen dat de radar aangeeft dat het zou moeten sneeuwen, terwijl dit nog niet het geval is. Dat komt omdat de de sneeuw aan de voorkant van dit front de grond nog niet bereikt. Deze sneeuw verdampt als het ware op grote hoogte, waardoor het aan de grond droog is. De radar ziet deze sneeuw echter wel, omdat deze dus wel aanwezig is op grote hoogte!

Bij Buienradar proberen we dit probleem echter op te lossen door de radar bij te stellen! We zijn het enige weerbedrijf dat dit doet. Hiermee proberen we ervoor te zorgen dat de Buienradar altijd het meest accurate radarbeeld weergeeft. Het blijft echter mensenwerk, dus het kan alsnog zijn dat de voorste begrenzing niet helemaal klopt. Wees niet bang: uiteindelijk gaat er overal sneeuw vallen! Je moet er alleen misschien iets langer op wachten.

Volg hier live de sneeuwradar!

202101161140__550x512_True_False_True_0_0_0_0_c.png


12.13 De eerste sneeuwvlokken in Cadzand!

De eerste sneeuwvlokken vallen momenteel in het Zeeuwse Cadzand! Goed te volgen op deze webcambeelden. Voor een groot deel van Nederland nu dus nog virtueel vermaak, maar nog voor de avond sneeuwt het in heel het land!


16-01-2021 om 13:45 door Philippe Schambergen

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...