Actueel

Lentekriebels

Zaten we vorig weekend nog te bibberen van de kou, te genieten van sneeuw en ijs, komende dagen is het volop lente. In een week van winterpret naar lentekriebels. Bizar hoe snel het kan gaan. De koude schrale oostenwind maakt plaats voor de warme zuiden wind. Het is best bijzonder dat we een serie van in ieder geval 5 lentedagen krijgen. Denk dat veel mensen daar ook wel aan toe zijn, een beetje licht en warmte in deze donkere tijd.

Lente steeds vroeger

Begon de lente in de jaren 1901-1930 gemiddeld nog op 30 maart. De afgelopen periode (1990-2020) begon de lente gemiddeld steeds vroeger namelijk op 11 maart.  Maar nu in 2021 dus nog vroeger, namelijk op 20 februari. We spreken van de eerste lentedag als de temperatuur in de Bilt op minimaal 15 graden uitkomt, en dat in februari wat toch bij uitstek de wintermaand is. Overigens begint de eerste winterdag (temperatuur onder nul graden) ook steeds later. Van 1901-1931 was de eerste winterdag gemiddeld op 21 oktober te vinden. Tegenwoordig is dat op 3 november. Gemiddeld dus kortere winters en langere lentes. 

5882194_source.jpg

Foto: Piet Grim, 's-Heerenhoek

Zuiden wind

De koude oosten wind heeft plaatsgemaakt voor een warme zuiden wind. Daarmee wordt zachte lucht op transport gezet vanuit Frankrijk. Gisteren werd het in Parijs al lenteachtig. Vanaf morgen bereikt die zachte lucht ook Nederland. Op de weerkaart zien we boven midden Europa een hogedrukgebied waardoor depressies op de oceaan op afstand worden gehouden. Daartussen staat die zuidelijke stroming met dus de aanvoer van zachte lucht. Met die zuidelijke wind is het ook goed mogelijk dat er wat Sahara stof onze kant opkomt waardoor het een beetje heiig kan zijn en de maximumtemperatuur net een fractie lager uitpakt.

eu_fronts.jpgWeerkaart 20 februari 2021

Bijzonder?

Dat er een serie van 5 lentedagen aankomt is wel uniek. Toch komen deze voorjaarstemperaturen vaker voor in Februari. Twee jaar geleden werd het op 25 t/m 27 februari ruim 18 graden. In 2004 werd het ruim 16 graden op 3 en 4 februari en in 1998 werden lentetemperaturen van 15/16 graden gehaald op 13 t/m 15 februari. Maar nu dus een serie van 5 en het is niet uitgesloten dat al ergens de 20 graden gehaald wordt een dezer dagen.

Weer&Verkeer_27_meerdaagse.jpg

5 lentedagen op rij in Februari, das best bijzonder


Niet overal in het land zullen deze lentetemperaturen bereikt worden. Het water van de Waddenzee en het IJsselmeer is nog zo koud dat de temperatuur op de Wadden achterblijft. Hier wordt het maar 10 graden dus daar zullen ze nog even moeten wachten op de eerste echte lentedagen maar gelukkig schijnt de zon. Met het oplopen van de temperatuur en al die zon zullen de eerste hooikoortssymptomen ook weer snel de kop opsteken. Volgend weekend lijkt de temperatuur weer uit te komen op het langjarig gemiddelde van een graad of 7 dus geniet er maar van komende dagen. Vier de lente in deze bizarre tijd. Op naar de lentekriebels.

schrijf-0903_6.jpg

19-02-2021 om 13:15 door Marjon de Hond

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...