Actueel

Lente? Nee, bijna eerder winter!

De lente al bijna 2 maanden onderweg, maar hetweer doet soms toch winters aan! Dat geldt niet alleen voor Nederland, maar ook voor andere delen van Europa. Voor de skiliefhebber in de Alpen is dat ronduit goed nieuws, maar voor de fruittelers en vakantiegangers toch iets minder...

Bloesem naar de knoppen

De kou van afgelopen week heeft in Nederland voor wat schade gezorgd aan planten die juist nu vol in bloei stonden. Maar in Zwitserland is de schade misschien nog groter. Daarwashet afgelopen nacht bijna recordkoud voor zo laat in de lente. Aan de grond werden op veel plaatsen minima gemeten van onder -5 graden, matige vorst dus. In het kanton Toggenburg werd zelfs een mimimum van -21.8 graden gemeten! 

Omdat maart in Zwitserland extreem zacht verliep, was de natuur vroeg in bloei. Dat maakte het risico op vorstschade aan de bloesem daar ook groter dan in andere jaren.

Om de bloesem te beschermen besproeiden veel tuinboeren hun planten met water, waardoor er een beschermend ijslaagje om de bloemem ontstond.

Ook volgende week koud!

De kou lijkt nog wel even door te zetten. Met een stevige noordelijke stroming wordt lucht vanaf Scandinavië richting het zuiden gevoerd. Dat levert op donderdag (Koningsdag) temperaturen op die in grote delen van Europa ver onder normaal liggen. Zo is het in Nederland overdag 4 graden te koud voor de tijd van het jaar. In de Alpen wordt het zelfs meer dan 10 graden kouder dan normaal! In de nachten neemt de kans op vorst ook weer flink toe. Dat betekent dat fruittelers in de Alpen weer maatregelen moeten nemen om hun bloesems te beschermen. Water sproeien of hittebronnen zijn dan goede oplossingen.

Ook voor de vakantiegangers betekent het koude en wisselvallige weer in Europa niet veel goeds. Behalve voor de skiliefhebbers...

In Europa is het op donderdag op veel plaatsen veel te koud voor de tijd van het jaar!

De ski's uit het vet?!

De koude lucht vanuit het noorden neemt namelijk ook veel vocht mee. En dat levert voor de Alpen bakken met sneeuw op. Zo valt van dinsdag tot vrijdag in de Franse Alpen boven 800 meter hoogte 25 cm aan verse sneeuw bij. In de Zwitserse en Oostenrijkse Alpen loopt dit zelfs op tot meer dan een meter aan sneeuw (!). Mocht je dus nog in wintermodus zijn en een skitrip naar de Alpen hebben gepland, dan zit het dus wel goed met de sneeuwhoeveelheid. Wel is het opletten geblazen, want met de grote hoeveelheden verse sneeuw neemt de kans op lawines weer toe. 

Behoorlijke sneeuwhoeveelheden voor eind April staan gepland voor de Alpen!

Ook wisselvallig en koud in Nederland

Ook in Nederland blijft het de komende week koud, en vanaf maandag wordt het ook wisselvallig. Op woensdag en Koningsdag krijgen we zelfs een vleugje winter mee met hagelbuien. Maar tussendoor is ook zeker wat ruimte voor de zon. Zie het weerbericht voor het weer in meer detail!


22-04-2017 om 12:30 door Lars van Galen

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...