De zon gaat komende week volop schijnen! "Lekker zeg, wordt het toch al een klein beetje lente"... Of toch niet? Echt warm wordt het namelijk niet, ondanks de vele zonneschijn, dankzij een frisse noordoostenwind. En laat juist die wind het voor het gevoel nog eens wat kouder maken. De gevoelstemperatuur: hoe zat het ook alweer?
Wind
De belangrijkste reden waarom het in de winter soms kouder lijkt te zijn dan het daadwerkelijk is, is wind. Iedereen zal het wel herkennen: hoe harder het waait, hoe kouder het aanvoelt. Hoe komt dat nou precies?
Figuur 1: Als het tegelijkertijd ook nog eens hard gaat regenen, ligt de temperatuur voor je gevoel waarschijnlijk zelfs nog lager.
Warme laag
Van nature vormt er zich rond je lichaam een soort warme laag. Deze laag verwarm je zelf met je eigen lichaamstemperatuur en wordt vooral vastgehouden door je kleding, maar in mindere mate bijvoorbeeld ook door lichaamsbeharing. Als er vervolgens weinig wind staat, zal die warme laag netjes rond je lichaam blijven hangen.
Figuur 2: Als er geen wind staat, zal de warme laag netjes rond je lichaam blijven hangen.
Meer wind
Staat er vervolgens wel wind, dan zal die de warme laag rond je lichaam wegblazen. Je lichaam moet dan opnieuw beginnen met het verwarmen van die laag, die nu dus koud is geworden. Dat voel je! Hoe harder het waait, hoe kouder het dus zal aanvoelen en hoe steviger je jezelf moet inpakken. Want hoe slechter de wind door kan dringen tot die warme laag, hoe warmer je het uiteindelijk zult hebben.
Figuur 3: Als er veel wind staat, waait die warme laag weg. Gevolg: het voelt daadwerkelijk kouder aan!
Gevoelstemperatuur
Meteorologen hebben vervolgens een formule bedacht om te berekenen hoe koud het daadwerkelijk aanvoelt buiten. Dit gebeurt aan de hand van de gemeten temperatuur en de windsnelheid; hoe harder het waait, hou kouder het aanvoelt.
Figuur 4: Hoe harder het waait, hoe lager de gevoelstemperatuur!
De methode waarmee wij de gevoelstemperatuur berekenen heet de JAG/TI methode. Die berekening geldt voor temperaturen lager dan 10 graden Celsius. Het is een redelijk ingewikkelde formule, maar hieronder in de tabel kun je een idee krijgen van de gevoelstemperatuur bij bepaalde omstandigheden.
Figuur 5: De tabel waarmee de gevoelstemperatuur berekend kan worden! Als voorbeeld nemen we een temperatuur van 0 graden met een windkracht 6. Gevolg: het voelt aan als -7 graden.
De actuele gevoelstemperatuur kun je gewoon op onze website checken! Zonder de lastige formules, die worden namelijk automatisch voor je berekend.
Figuur 6: De gevoelstemperatuurkaart op onze website naast de actueel gemeten temperatuur van zaterdag 25 februari rond 16.40. Je ziet dat de daadwerkelijke temperatuur op veel plekken rond de 5-6 graden lag, maar dat het bijna overal als maximaal 2 graden ervaren werd, of nog wat kouder! In het oosten vroor het bijvoorbeeld voor het gevoel. Ook de komende dagen zijn er waarschijnlijk grote verschillen tussen de daadwerkelijk gemeten temperatuur en de gevoelstemperatuur.
Hoe zit dat de komende dagen?
Ook de komende dagen blijft het vrij koud en staat er vooral op zondag, maar ook op maandag en dinsdag nog veel wind! Ondanks dat de zon dus lekker uitgebreid gaat schijnen, voelt het zeker in de wind niet bepaald lenteachtig aan. Met een temperatuur van 6 graden en een windkracht 4 kruipt de gevoelstemperatuur toch al snel richting het vriespunt. Gelukkig is daar een oplossing voor: ga ergens buiten de wind in de zon zitten, en het lentegevoel kan je mogelijk toch nog bekruipen.
Figuur 7: De meerdaagse verwachting. Vooral morgen, maar ook nog maandag en dinsdag, staat er nog een stevige wind waarbij de gevoelstemperaturen dus rond het vriespunt kunnen komen te liggen. Het actuele weerbericht lees je hier.