Actueel

Laat je niet verrassen door muien

bron: ANP

Het is vakantietijd en dat betekent dat bij zomers weer veel mensen vertier zoeken op de Nederlandse stranden. Toch is een verkoelende duik in zee niet altijd zonder gevaar. Ieder jaar verdrinken er mensen omdat ze in een mui terecht komen. Wat is een mui en wat doe je juist wel en niet als je erin komt?

Muien wat zijn dat ?

Een mui is een gleuf tussen twee zandbanken waarbij het zeewater tijdens eb naar zee stroomt en bij vloed richting het strand. Een mui is ongeveer 15 tot 30 meter breed en tijdens een verfrissende duik kun je zomaar 100 meter de zee in worden getrokken. Muien worden veroorzaakt door getijden, golven en de vorm van de bodem. Muien zijn het gevaarlijkst als het laagwater wordt, want de stroomsnelheid in zo’n mui is 5-9 km/uur. Daar kan zelfs de meest geoefende zwemmer niet tegenin zwemmen.

muienstrandwachtJMiddendorp.jpegDe strandwacht houdt toezicht op het strand (foto: Janneke Middendorp)

Kun je muien herkennen ?

Het is als leek lastig te zien waar de muien zitten maar je kan wel ergens op letten. Voordat je vanaf de duinen het strand oploopt kun je aan de zee zien waar muien zich ongeveer bevinden maar de meeste strandgangers zullen ze niet herkennen. Op plaatsen waar je weinig brekende golven met schuimkoppen ziet zit vaak een mui en is het water dieper. Vaak worden ze op het strand door de strandwacht aangegeven met vlaggen waar een mui zich bevindt en je niet de zee in moet gaan. Een mui ziet er aan de buitenkant vaak rustig uit omdat er minder golven zijn waardoor strandgangers het gevaar niet zien totdat ze erin terecht komen.

muienvlaggen.jpg

De nieuwe waarschuwingsvlaggen van de Reddingsbrigade. (bron: Reddingsbrigade NL)

Wat doe je als je erin terecht komt ?

Volgens de Reddingsbrigade Nederland worden muien gezien als de grootste natuurlijke gevaren voor zwemmers aan de kust. Wat doe je nu wel en niet mocht je er toch in terecht komen?

-            Raak niet in paniek en dat gebeurt natuurlijk heel vaak omdat je verrast wordt door de sterke stroming. Veel mensen proberen terug te zwemmen maar dat gaat je nooit lukken met een stromingssnelheid van 5-9 km/uur.

-            Ga op je rug drijven en laat je door de muistroming de zee intrekken totdat je uit de mui bent. Maak ondertussen met één arm zwaaibewegingen en schreeuw om aandacht te trekken.

-            Als je uit de mui bent zwem dan een stukje evenwijdig aan het strand naar links of naar rechts en vervolgens kun je weer richting het strand zwemmen totdat je de bodem weer onder je voeten voelt.

Muien-NL.jpg

Weet wat je moet doen als je in een mui terecht komt (bron: Reddingsbrigade)

Note voor omstanders: ga niet zelf de zee in maar waarschuw de strandwachten. Is die er niet bel dan 112. Wat je wel kan doen is proberen de zwemmer in nood duidelijk te maken wat hij of zij wel moet doen. 

Strandweer

Komende dagen is ziet het weer er prima uit om naar het strand te gaan. Morgen wordt het warm met 24 tot 28 graden in zonnige regio's. Langs de westkust steekt in de middag een verkoelende zeewind op. Ook zaterdag is het nog vrij zonnig al komt er vanuit het zuiden meer bewolking en neemt de kans op een regen of onweersbui toe. Vanaf zondag wordt het helaas voor de vakantievierders in eigen land een stuk wisselvalliger en vallen er ieder dag wel buien al dan niet met onweer. De temperatuur daalt naar 22 graden op dinsdag, ook gaat het harder waaien. Geniet dus komende dagen nog van het lekkere strandweer maar laat je niet verrassen door een mui. Wil je op de hoogte blijven van de condities langs de Nederlandse kust, iedere doordeweekse dag wordt het strandweer getoond tijdens het ontbijtnieuws om 8 en 9 uur op RTL4.

meerdaagse.png


17-07-2025 om 10:00 door Marjon de Hond


Lees meer:

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...