Actueel

Laagstaande zon

Hans Buls, Sleen

De komende tijd krijgen we eindelijk weer wat regelmatiger de zon te zien. En precies tijdens de spits komt de zon op en gaat deze richting de avondspits weer onder. Hij staat dan dus laag. En dit kan tot gevaarlijke situaties lijden. Hier wat tips om veilig de weg op te gaan.

Lage zon
De zon komt deze tijd rond 07:20 uur op. Midden in de ochtendspits dus. Zo'n laagstaande zon is alles behalve handig tijdens het drukste moment op de Nederlandse wegen. Wanneer de zon lager staat dan de zonneklep van de auto, zal je toch zicht willen hebben. Mogelijk worden de ogen dan dicht geknepen, waardoor je automatisch dus ook minder ziet. Als de zon dan weer wat hoger staat, zijn sommige verkeersborden, matrixborden of stoplichten weer minder duidelijk zichtbaar.
Een tegenligger heeft de zon in de rug en is hierdoor ook veel minder goed te zien, terwijl diezelfde tegenligger misschien wel verblind wordt door het licht in de spiegel.

Joost Mooij, Zwammerdam.jpgLaagstaande zon in het verkeer. Foto: Joost Mooij, Zwammerdam

Zonnebril
De belangrijkste tip is misschien wel een zonnebril. Leg een zonnebril in de auto die je op kan zetten bij een laagstaande zon. Een zonnebril maakt het licht minder fel en haalt de schittering weg. De ogen kunnen dus beter open blijven en het zicht zo goed als mogelijk. Maar ook in een normale dag situatie zorgt een bril ervoor dat het netvlies beter beschermd wordt tegen verblinding. Daarnaast is het rustiger voor de ogen.

Autoruiten
Bij viezigheid op de autoruiten wordt het zicht ook meer belemmerd bij een laagstaande zon. Juist bij een lage zon valt op hoe vies de ruiten eigenlijk zijn. Hierdoor is het van belang dat er altijd voldoende ruitenwisservloeistof aanwezig is. In de winter moet deze tevens antivries bevatten. Tijdens de winter wanneer er gestrooid wordt, gaat het vaak hard met de vloeistof. Controleer dus regelmatig of er nog voldoende aanwezig is.
Ook is het van belang dat er goede ruitenwissers gemonteerd zijn, om strepen te voorkomen.
Bij het koude auto is het vaak nog eens zo dat er condens op de binnenkant van de ruit zit. Viezigheid en condens zorgt ervoor dat het licht van de zon verstrooid wordt, waardoor het zicht nog meer belemmerd wordt. Zorg er dus voor dat de ventilatie aan staat en het condens van de ruit weg is alvorens te gaan rijden.

Rob de Graaf, Spijkenisse.jpegFoto: Rob de Graaf, Spijkenisse

Bewust
Het is druk op de weg en de zon staat laag. Houdt er rekening mee dat u niet de enige weggebruiker bent. U bent ook niet de enige die last heeft van het zonlicht. Pas daarom uw rijstijl aan en neem minder risico. Zo kan er sneller en beter geanticipeerd worden op situaties.

Dimlicht
Ook al is het licht buiten, bij een laagstaande zon is het toch verstandig om het dimlicht van de auto te voeren. Hierdoor bent u beter zichtbaar voor zowel uw tegenligger als degene achter u.

meerdaagse.pngDe komende dagen krijgen we volop ruimte voor de laagstaande zon!


04-03-2024 om 13:00 door Martijn Dorrestein

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...