Actueel

Krabben of niet?

Margreet van Vianen, Tilburg

Afgelopen nacht was het weer zover. Vooral in het zuidelijk deel van het land mochten de autoruiten weer gekrabd worden. Aankomende nacht lijkt het er weer op dat het noorden ijsvrij blijft, terwijl in de zuidelijke helft volop ijs weggehaald moet worden van de autoruiten. Hoe dat kan, lees je in deze blog.

Nachtelijke afkoeling
Tijdens de nacht koelt het door uitstraling af. Hierdoor wordt het dus nog kouder dan het overdag al is. Wanneer er geen bewolking is, kan het harder afkoelen dan met bewolking. Dit komt omdat de bewolking als een soort deken fungeert.
Wanneer er dan ook nog eens weinig wind staat, dan kan het aardoppervlak helemaal snel afkoelen. De koude lucht wordt dan namelijk niet gemengd met de warmere luchtlagen er boven.

6c683e35-19ac-46d2-b052-77391db93336.jpgBewolking fungeert als een soort deken, de aarde kan warmte minder snel kwijt.

8c24d707-9247-4633-be7d-97cf357b33a8.jpg
Bij een heldere hemel koelt het sneller af.

Vocht
In de lucht zit vocht. Het percentage vocht in de lucht kan verschillen. Koude lucht kan minder vocht bevatten dan warme lucht. Koelt de lucht af, dan condenseert het overtollige vocht. In de lucht zien we dit terug als wolken, mist of nevel. Aan de grond zien we dit terug in de vorm van dauw of rijp. En op auto's zien we het dus terug als een laagje ijs dat zich heeft afgezet op de autoruit. De auto koelt sneller af dan zijn omgeving, hierdoor kan het zo zijn dat zelfs wanneer het niet vriest, je toch moet krabben.

4fad3ec7-f6af-4915-b8f0-2c95f0d0b996.jpg
Ook wanneer het boven 0 graden is, moet je weleens autoruiten krabben.

5f74d597-2b00-4283-b87c-43a8837a5ff5.jpg
Condens zet zich als ijs af op de ruit.

202111090810__600x722_True_False_False_0_0_0_0_c.png
De minima afgelopen nacht.

Afgelopen nacht
Afgelopen nacht lagen de minima als gevolg van de aanwezige bewolking in het noorden een stuk minder laag dan in het zuiden. Hierdoor bleven de ruiten in het noorden grotendeels ijsvrij. In de zuidelijke helft van het land moest op uitgebreide schaal gekrabd worden.

vannacht.pngKomende nacht in het zuiden krabben, het noorden niet.

Wel of niet krabben
Vanwege de aanwezige bewolking aankomende nacht zal de noordelijke helft van het land niet hoeven te krabben. Het zuidoosten daarentegen kent een heldere nacht waarin het genoeg kan afkoelen voor een mooi ijslaagje op de autoruiten. 
Soms kan het zo zijn dat we een drogere luchtsoort hebben. Dan moet het nog sterker afkoelen om een ijslaagje te vormen. Vaak is deze lucht afkomstig uit het oosten. Deze komt dan over land en is dus kouder, maar ook droger.
De wind is ook een factor. Bij teveel wind mengt de warmere lucht met de koudere lucht eronder. Hierdoor zal het vervolgens ook niet genoeg afkoelen om te moeten krabben.

Theo van Dalen, Putten.jpegAankomende nacht ook krabben? Foto: Theo van Dalen, Putten

Tips voor het ijsvrij maken of houden van je autoruit
heb je niet de luxe van een carport, garage of standkachel dan volgen hier een aantal tips om je autoruiten ijsvrij te maken en te houden. Zo maak je je ramen ijsvrij:
- Krab het ijs van je ruiten met een ruitenkrabber of gebruik een ontdooispray
- Zet de ruitenkrabber schuin tegen de ruit: zo krijg je het ijs het makkelijkste weg
- Krab kort je achterruit, ook al heeft je auto achterruitverwarming. Zo heb je direct bij vertrek al zicht op het verkeer achter je
- Wrijf met een doek of zeem de binnenkant van de ruiten schoon

Voorkomen is beter dan genezen

- Schakel voor het verlaten van de auto je ruitenwissers uit; zo voorkom je schade doordat ze de volgende ochtend aan gaan terwijl de ruitenwisserrubbers zitten vastgevroren
- Dek je voor- en achterruit af met een anti-ijsdeken, stuk karton of een mat; de volgende ochtend hoef je niet te krabben
- Schakel de motor pas in nadat je je ruiten ijsvrij hebt gemaakt; de ventilatie blaast pas warme lucht bij een warme motor. Bovendien verbruikt een koude motor extra brandstof
- Gooi geen heet water over je voorruit; het raam kan door het plotselinge temperatuurverschil barsten of breken


09-11-2021 om 09:00 door Martijn Dorrestein


Lees meer:

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...