De meeste sneeuw is nu gevallen, maar daar komt de volgende winterse uitdaging: de kou. Maar hoe koud wordt het; krijgen we een koudegolf? En wanneer spreken we eigenlijk van een koudegolf?

K-k-k-k koud....
Om maar met de -koude- deur in huis te vallen: Het wordt heel koud. Tegen het einde van de week krijgen we te maken met matige vorst overdag en zeer strenge vorst in de nachten. Voor die termen bestaan duidelijke criteria: Als het tot -5 graden vriest, noemen we dat lichte vorst. Tussen -5 en -10 is matige vorst, tussen -10 en -15 strenge vorst en beneden de -15 graden hebben we het over zeer strenge vorst. En daar krijgen we dus in de loop van deze week mee te maken. Mogelijk halen we boven een sneeuwdek de -20 graden wel ergens. Dat sneeuwdek werkt namelijk isolerend en zorgt ervoor dat er zelfs geen heel klein beetje warmte vanuit de bodem meer in de lucht kan komen. En daardoor wordt het nóg kouder. Zeker in nachten met weinig bewolking en weinig wind. En ook die staan op het programma voor later deze week.

Koudegolf
Krijgen we dan een koudegolf? Dat zou best weleens kunnen. Want voor een koudegolf moet het vijf etmalen lang dag en nacht onder nul blijven, en in zeker drie van die etmalen moet een minimumtemperatuur van -10 graden worden gemeten. De kans dat dat gaat gebeuren is vrij groot. Regionaal zeker, en landelijk (dus gemeten in De Bilt) zeer waarschijnlijk. Overigens is een koudegolf niet heel zeldzaam: Er zijn er 33 geweest sinds het begin van de metingen in 1901. Het worden er met het opwarmende klimaat wel steeds minder. De afgelopen 25 jaar hebben we er maar 2 gehad. De ene begon eind december 1996 en resulteerde in de Elfstedentocht van 4 januari 1997. De tweede was begin februari 2012. Dat was de laatste keer dat we langere tijd op grote schaal konden schaatsen. En toen het spannend was of de Elfstedentocht wel of niet door zou gaan. Helaas bleek op verschillende plaatsen het ijs niet goed genoeg (zoals in De Luts bij Balk) en ondanks ijstransplantaties (ja echt) moest toch besloten worden dat het beroemde zinnetje "It giet oan" niet uitgesproken kon worden.

Elfstedentocht?
Voor dit jaar heeft Stichting De Friese Elfsteden besloten dat de tocht der tochten -mocht het zo ver komen- niet doorgaat omdat zo'n evenement in Coronatijd niet veilig te houden valt. Hier vind je het bericht daarover: Elfstedentocht in coronatijd Overigens valt te betwijfelen of daar aan vast gehouden wordt als straks blijkt dat de tocht der tochten voor het eerst in bijna 25 jaar echt weer mogelijk is. Misschien komt er dan wel een tocht zonder publiek, die dan voor iedereen live op televisie te volgen is.
Maar nu eerst maar eens zelf de ijzers uit het vet halen......