Actueel

Koud herfstweer op komst!

Drimmelen

Ongeveer 10 dagen terug werden verschillende dagrecords gebroken. Toen lagen de maxima ruim 10 graden boven de normale 15 graden voor die periode! Nu gaan de temperaturen de andere kant op: naar beneden!

Momenteel is het typisch herfstweer: veel bewolking, soms wat lichte regen en af en toe staat er een stevige wind. Ook ligt de temperatuur rond (of enkele graden boven) de gemiddelde waarde voor deze periode. Richting het weekend wordt het echter een stuk kouder. Op zaterdag worden met moeite dubbele cijfers gehaald en de dagen daarna blijft de temperatuur zelfs onder de 10 graden steken! Normaal wordt het zo'n 13 graden in de laatste week van oktober.

20181023_meerdaagse.jpg

Waardoor komt de "kou"?
Boven de noordelijke Atlantische Oceaan ligt vandaag en de komende dagen een hogedrukgebied. In het weekend komt boven het westen van Rusland een lagedrukgebied te liggen. Tussen deze twee drukgebieden wordt vanaf de noordpool koude lucht aangevoerd. Dat zorgt voor een daling in de temperaturen. 

20181023_extended isobars_zaterdag.jpg

Hoe lang blijft het aan de koude kant?
Volgens de huidige verwachtingen blijft de temperatuur tot en met dinsdag 30 oktober onder de 10 graden. Daarna stijgt deze weer overdag naar de gemiddelde 12 à 13 graden voor de tijd van het jaar. Er is echter nog veel onzekerheid in de verschillende weermodellen. Dus kan de "herfstkou" iets langer blijven.

20181023_pluim.JPG

Niet alleen kouder in Nederland
Gedurende het weekend en begin volgende week zakt de koude lucht steeds verder af naar het zuiden van Europa. Daardoor wordt het niet alleen in Nederland kouder, maar ook in landen zoals het Verenigde Koninkrijk, Frankrijk en Zwitserland. 

20181023_EU_temps_maandag (2).jpg
De verwachte maximumtemperatuur op maandag 29 oktober. 

Ook kans op sneeuw?!
In Nederland valt tijdens het koudere herfstweer regen. Het is echter dan nog niet koud genoeg dat het land door sneeuw in wit wordt gedompeld. In andere delen van Europa is dat wel het geval. Zo valt bijvoorbeeld op sommige plaatsen in de Alpen zelfs meer dan een halve meter sneeuw! Ook is kans op sneeuw in delen van het Verenigde Koninkrijk.

20181023_Sneeuwverwachting_zondag.JPG
De sneeuw- en regenverwachting op zondag

Als je niet meer kunt wachten op de winter, kun je dus het beste naar de Alpen voor een beetje winter tijdens de herfst. Dichterbij is ook kans op sneeuw, met name in de Ardennen. Helaas wordt dat geen halve meter sneeuw.


23-10-2018 om 14:15 door Magdel Erasmus

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...