Actueel

Kou en wind op komst: gevoelstemperatuur soms onder de -10 graden

Leg de mutsen, sjaals en handschoenen maar alvast klaar: een stevige noordoostenwind gaat het namelijk voor het gevoel nog kouder maken de komende dagen. Die zogenaamde gevoelstemperatuur zou wel eens ruim onder de -10 graden kunnen gaan uitkomen op sommige momenten, ondanks het zonnige weer… Hoe zit dat?

Wind

De gevoelstemperatuur gaat de komende dagen weer een belangrijke rol spelen! Dat heeft alles te maken met de hoeveelheid wind die er staat. Iedereen zal het namelijk wel herkennen: hoe harder het waait, hoe kouder het aanvoelt, maar hoe komt dat nou precies?

e7d718f6-dfac-4954-9262-30130dcfa2a0.jpg

Figuur 1: Als het tegelijkertijd ook nog eens hard gaat regenen, ligt de temperatuur voor je gevoel waarschijnlijk zelfs nog lager. Dat zal gelukkig de komende dagen niet gebeuren, het blijft namelijk droog. 

Warme laag

Van nature vormt er zich rond je lichaam een soort warme laag. Deze laag verwarm je zelf met je eigen lichaamstemperatuur en wordt vooral vastgehouden door je kleding, maar in mindere mate ook door bijvoorbeeld lichaamsbeharing. Als er vervolgens weinig wind staat, zal die warme laag netjes rond je lichaam blijven hangen.

3038c25b-e79a-4e96-aed4-bc96498e587f.jpg

Figuur 2: Als er geen wind staat, zal de warme laag netjes rond je lichaam blijven hangen.

Meer wind

Staat er vervolgens wel wind, dan zal die de warme laag rond je lichaam weggeblazen worden. Je lichaam moet dan opnieuw beginnen met het verwarmen van die laag, die nu dus koud is geworden. Dat voel je! Hoe harder het waait, hoe kouder het dus zal aanvoelen en hoe steviger je jezelf moet inpakken. Want hoe slechter de wind door kan dringen tot die warme laag, hoe warmer je het uiteindelijk zult hebben.

6203a0ff-6711-4d8a-baef-2060d8e02fda.png

Figuur 3: Als er veel wind staat, waait die warme laag weg. Gevolg: het voelt daadwerkelijk kouder aan!

De gevoelstemperatuur

Meteorologen hebben vervolgens een formule bedacht om te berekenen hoe koud het daadwerkelijk aanvoelt buiten. Dit gebeurt aan de hand van de gemeten temperatuur en de windsnelheid; hoe harder het waait, hou kouder het aanvoelt.

9e305349-d87b-42a1-b274-8841a67a1d7f.jpg

Figuur 4: Hoe harder het waait, hoe lager de gevoelstemperatuur!

De methode waarmee wij de gevoelstemperatuur berekenen heet de JAG/TI methode. Die berekening kun je gebruiken als de temperatuur lager ligt dan 10 graden Celsius. Het is een redelijk ingewikkelde formule, maar hieronder in de tabel kun je een idee krijgen van de gevoelstemperatuur bij bepaalde omstandigheden.

3322fd4e-7779-48f6-9844-b3b6cc2e913f.jpg

Figuur 5: De tabel waarmee de gevoelstemperatuur berekend kan worden! Als voorbeeld nemen we een temperatuur van 0 graden met een windkracht 6. Gevolg: het voelt aan als -7 graden.

De actuele gevoelstemperatuur kun je gewoon op onze website checken! Zonder de lastige formules, die worden namelijk automatisch voor je berekend.

Gevoelstemperatuur blog.jpg

Figuur 6: De gevoelstemperatuurkaart op onze website naast de actueel gemeten temperatuur van vandaag (zaterdag 6 januari 2024) rond 14.00u. Je ziet dat de daadwerkelijke temperatuur overal nog (ruim) boven het vriespunt lag, maar dat het toch op veel plekken al voelde alsof het vroor! In het noordoosten lag de gevoelstemperatuur het laagst met -5 graden. Daar was het toen namelijk rond het vriespunt met een windkracht 4. Ook de komende dagen zijn er waarschijnlijk grote verschillen tussen de daadwerkelijk gemeten temperatuur en de gevoelstemperatuur.

Hoe zit dat de komende dagen?

Ook de komende dagen blijft het vrij koud en staat er vooral de eerste paar dagen nog veel wind! Ondanks dat de zon dus lekker uitgebreid gaat schijnen, voelt het door die schrale noordoostenwind behoorlijk koud aan. Met een temperatuur van -5 graden ’s ochtends en een windkracht 3, duikt de gevoelstemperatuur toch als snel onder de -10 graden! Ook overdag met temperaturen rond het vriespunt, zal de gevoelstemperatuur waarschijnlijk de hele dag rond de -5 graden of daaronder blijven liggen. Pas vanaf woensdag lijkt de wind echt wat af te nemen, maar dan loopt ook de temperatuur overdag weer wat op.

Meerdaagse.png

Figuur 7: De meerdaagse verwachting. Vooral de eerste paar dagen staat er nog een stevige noordoostenwind waarbij de gevoelstemperaturen dus vooral ’s ochtends vroeg onder de -10 graden kunnen liggen. Het actuele weerbericht lees je hier.


06-01-2024 om 16:00 door Philippe Schambergen

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...