Actueel

Komend weekend: landelijke mollentelling

Veel mensen zijn dit diertje liever kwijt dan rijk in de tuin: de mol. Ze graven enorme gangen en laten grote molshopen achter. Toch hebben ze ook nut. Komend weekend vindt de nationale mollentelling plaats of beter gezegd “molsporentelling”. Een inkijkje in de boeiende wereld van de mol.

De mol

Dit beestje is niet veel groter dan een grote aardappel maar is een echte krachtpatser. Tot op ruim een meter diepte maken ze een enorm gangenstelsel tot wel 200 meter lang. De uitgegraven grond wordt voor een deel gebruikt ter versterking van de wanden van zo’n mollengang. De rest werkt de mol naar buiten met de achterpoten en zo ontstaan de bekende molshopen. In 20 minuten tijd kunnen ze een hoop grond van ongeveer 5 kilo naar buiten werken. Dat is voor zo’n klein beestje een enorme hoeveelheid want dat betekent dan zo’n mol in een minuut ongeveer twee keer zijn eigen lichaamsgewicht verplaatst.

mollenregenworm-mol_edwin-giesbers-3-2.jpg

Regenwormen vormen het hoofdvoedsel van de mol (foto: Edwin Giesbers)

Winterslaap of niet?

Nee, mollen houden geen winterslaap maar zijn het hele jaar actief en graven dag en nacht. Ze zullen wel moeten want een mol eet per dag ongeveer de helft van z’n totale lichaamsgewicht aan voornamelijk wormen. De mol loopt eigenlijk voortdurend door z’n mollengang om te checken of er wormen in zijn gevallen. Als de vorst in de grond zit dan zoeken mollen het iets dieper in de grond, net als bij gortdroge grond omdat de wormen dan ook dieper de grond in kruipen. Door klimaatverandering moet de mol steeds dieper de grond in In februari en dat is momenteel goed te zien worden de mannetjesmollen nog veel fanatieker met gangen graven. Ze gaan op zoek naar een vrouwtje om mee te paren. De mol is het gelukkigst onder de grond en heeft daar ook geen natuurlijke vijanden behalve zijn eigen mannelijke soortgenoten. Komt de mol boven de grond dan is het voer voor vossen en uilen, en ook sommige honden pakken nog weleens een mol. 

molshoop_in_de_sneeuw_2_elzes_dierenwereld.jpg

Mollen houden geen winterslaap (foto: Elzes dierenwereld)

Weetjes en voordelen van een mol in de tuin

De mol komt overal in Nederland voor, behalve op de Wadden zijn geen mollen gespot vanwege de grote wateroversteek die een mol zou moeten maken.

De haren van de mol staan rechtop waardoor dit beestje zich makkelijk naar voren en naar achteren kan bewegen in het gangenstelsel

De mol is niet helemaal blind zoals vaak wordt gezegd

Een mol in de tuin heeft als voordeel dat door het graven de grond luchtig blijft en overtollig water goed kan wegstromen.

Mollen eten naast wormen ook slakken en larven van (schadelijke) insecten

Niet “Wie is de mol” maar waar is de mol.

Er zijn niet veel mensen die een mol boven de grond ook echt spotten. Komend weekend is de landelijke mollentelling. Waarom? Omdat we eigenlijk veel te weinig weten over de mol die overigens niet helemaal blind is. Uiteraard is de kans om een mol in levende lijve te spotten niet zo groot daarom wordt zo’n mollentelling wat breder getrokken. Omdat een enkele mol veel molshopen kan produceren is ook het aantal molshopen van belang omdat zo een goed beeld gevormd wordt van de verspreiding van de soort dus alle tellingen, een dode of levende mol, de hoeveelheid molshopen, alles telt.

mollenAdriJoosseRitthem.jpg

Het is vooral molshopen tellen tijdens de landelijke mollentelling (foto: Adri Joosse)

Vorig jaar werd de mollentelling voor de vijfde keer gehouden. Er was toen een recordaantal waarnemingen. Meer dan 4800 tellers gaven 68000 waarnemingen door. Toen kwamen de meeste tellingen uit Limburg, Zuid-Holland en Gelderland. De molwaarnemingen kunnen worden ingevoerd via het mollenmeldpunt of via de jaarrond tuintelling. Meer informatie over de mollentelling vind je hier bij de Zoogdiervereniging. Dus trek erop uit en tel. Vooral zaterdag is een prima dag om molsporen te tellen want het blijft droog en de zon schijnt ook af en toe. Bovendien is het zacht met tien graden. Zondag wordt het weer een natte boel.

meerdaagse.png


15-02-2024 om 11:00 door Marjon de Hond


Lees meer:

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...