Actueel

Koele zeewind

Komende dagen wordt het op veel plaatsen zomers warm. Lekker weer voor een stranddag maar let op, zo’n stranddag kan wel eens flink verstoord worden door zeewind. Zo zit je het ene moment nog te genieten van de warmte en plots koelt het flink af en kan de jas weer aan. Zeewind kan dus een stranddag behoorlijk verpesten maar hoe ontstaat zeewind?

Ontstaan zeewind

Zeewind ontstaat doordat warme lucht boven land opstijgt ofwel thermiek. Boven land ontstaat dan een “tekort” aan lucht. Dit moet dan worden aangevuld en dat gebeurt door aan de ene kant lucht vanaf land (aflandige wind) en anderzijds door een lucht vanaf zee. Deze luchtstroming van land naar zee noemen we zeewind. Meestal steekt de zeewind op in de loop van de middag omdat dan het temperatuurverschil tussen land en zeewater het grootst is.

Temperatuurverschillen

De zeewind steekt vooral op aan de kust maar ook rondom grote wateroppervlakten zoals het IJsselmeer doet dit verschijnsel zich regelmatig voor en dan vooral in het voorjaar en in de zomer. Het water is in deze seizoenen nog koud terwijl het land bij voldoende instraling van de zon al flink kan opwarmen. Zo ontstaat er een groot temperatuurverschil tussen land en zee en kan er vrij makkelijk een zeewind opsteken mits de aflandige wind niet te sterk is. Momenteel is het zeewater tussen 16 en 17 graden. Boven land kan de temperatuur oplopen tot zomerse waarden en ook de aflandige wind is zwak. Grote kans dat er zeewind opsteekt, zeker morgen. Als de zeewind opsteekt dan koelt het op de stranden soms flink af. In het voorjaar is het dan ronduit kil maar op een hete zomerdag kan het een aangename verkoeling opleveren.

Zeewind 03 - PIS 2022.pngZeewindcirculatie

Wind boven land

Om zeewind te laten ontstaan is er dus een vrij groot temperatuurverschil nodig tussen water en land maar er is meer. De heersende wind boven land dient bij voorkeur aflandig te zijn (wind die waait van land richting zee) en bovendien zwak van kracht. Is die wind te sterk dan treedt er geen zeewind op of deze wordt niet opgemerkt, datzelfde geldt voor als heersende wind aanlandige is. Morgen waait er boven land een zwakke oost tot zuidoosten wind.

Wolkenvorming

Als er zeewind optreedt kan het weerbeeld veranderen. De aangevoerde lucht vanaf zee is vochtig en op de plaats waar de zeewind en aflandige wind samenkomen ontstaan dan stapelwolken. Op de satellietfoto is dan een wolkenlijn te zien evenwijdig aan de kust. Soms kunnen die wolken uitgroeien tot buien die dan stil lijken te staan op de buienradar. Er wordt ook wel gesproken van een zeewindfront.

zeewindfront.jpgZeewindfront (bron: Modis)

Zeemist

Vooral in het voorjaar treedt er nog een ander verschijnsel op in geval van zeewind. Met enige regelmaat ligt er een mistveld op zee. Als de aflandige wind zwak is en er een sterke zeewind optreedt dat gebeurt het nogal eens dat dat mistveld de kust opdrijft en maakt de temperatuur een vrije val. Zo verandert een zonnige warme stranddag ineens in een koele grijze domper. Een andere naam voor zeemist is zeevlam.

zeemist avaniersel.jpgZeemist, Vlissingen, A. van Iersel 

Zeewindverwachting

Morgen is er grote kans op zeewind. Boven land kan het zomers warm worden, de aflandige wind is zwak en het zeewater is tussen de 16 en 17 graden. Neem voor de zekerheid maar een vest mee!  Donderdag is het nog zomers warm maar later volgen er regen- en onweersbuien en koelt het af.

m.pngWeerkaart voor woensdag 29 juni 2022


28-06-2022 om 11:45 door Marjon de Hond


Lees meer:

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...